Touristik Label - 420MN06: oraş Cavnic – Poiana Mlejniţa – Creasta Cocoşului

Legătura Cavnic – Creasta Cocoşului, pe Valea Gutâiului
Traseul 6 Cruce Albastră este un traseu de drumeție recent omologat, accesibil și pentru cicloturism (până sub creastă), care face legătura dinspre mina Cavnic spre Creasta Cocoșului, grupare de stânci vulcanice, crenelată de vânt și ploaie, cu o proeminență stâncoasă impunătoare față de relieful înconjurător, de forma unei creste de cocoș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,40km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
711m
Coborâre
230m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul cruce albastră se află în partea de sud a munţilor Gutâi şi, pornind din capătul de sus al oraşului Cavnic (înainte de zona pârtiilor) se înscrie pe Valea Gutâiului. Drumul forestier începe destul de abrupt însă după câteva curbe va urca mai domol. Porţiunea până în poiana cu Cabana Gutâi are aproximativ 3 km, şi se desfăşoară de-a lungul văii amintite. Până la Cabana Gutâi drumul e decent şi poate fi parcus şi cu maşină cu gardă normală. Mai sus, acesta devine mai accidentat şi, înaintând tot la deal, vom treversa apa de câteva ori. Ajunşi într-o mică deschidere, foarte aproape de ieşirea din pădure, va trebui să fim atenţi pentru a nu rata marcajul vechi ce apare pe un brad aflat ceva mai sus, în partea noastră dreaptă (vest). Odată reperat urcăm maxim 5 minute şi ieşim în Poiana Mlejniţa. Undeva în stânga începe să se vadă gardul de lemn de la o stână, însă noi rămânem la est de el. Marcajul apare doar din loc în loc, pe câte un copac însă direcţia poate fi intuită, căci Vârful Gutâi se află în dreapta-faţă, NE. Parcurgem poiana şi cotind uşor spre E ajungem iar la pădure, pentru o urcare ceva mai abruptă. Înainte de a ieşi  deasupra lizierii vom trece pe lângă un izvor mic. Urcarea finală care ne scoate în platoul masivului Gutâi, e însoţită de o potecă care urcă în continuu strecurându-se prin ienuperi. Pe parcursul urcuşului găsirea a câtorva marcaje ne confirmă că suntem bine, iar sus în platou vom face joncţiunea cu banda roşie, într-o şa micuţă. De aici traseul continuă spre Creasta Cocoşului şi apoi coboară împreună cu BR până la limita rezervaţiei Creasta Cocoşului. (intersecţia BR / CA cu TR).

Etape

oraş Cavnic – Cabana Gutâi – Poiana Mlejniţa – Jgheabul Mare – Platoul Gutâi – Creasta Cocoşului

Descriere

Traseul 6 CA este cea mai rapidă cale între orașul Cavnic și Creasta Cocoșului, impresionantă prin dimensiune. Un traseu de dificultate medie, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim din capătul de sus al oraşului Cavnic, pe valea Cavnicului până în zona clădirilor fostei mine Cavnic, unde schimbăm direcția spre N, pe drumul forestier Valea Gutâiului (practicabil şi cu maşină cu gardă normală). După o urcare abruptă, panta se mai domolește, trecem de fosta cabană turistică a Exploatării Miniere Cavnic și după cca 3 km de la start, ajungem la Cabana Gutâi (Gutin), acum părăsită. Tot lângă drum, găsim și un mic lac de acumulare. La capătul drumului forestier, traversăm apa de câteva ori, apoi căutăm cu atenție marcajele spre Poiana Mlejniţa, unde se află o stână îngrădită. Traseul TA ocolește zona și continuă în partea de sud a munţilor Gutâi, cu o urcare mai abruptă prin pădure, având ca reper Vârful Gutâi la NE. 

La ieșirea din pădure găsim un izvor, apoi urcăm abrupt prin Jgheabul Mare, pe o potecă care se strecoară printre jnepeni până pe platoul masivului Gutâi, la intersecția cu cu traseul de creastă BR (traseul 1). Aici ne bucurăm deja de silueta crenelată a Crestei Cocoșului. Marcajul comun CA-BR ne conduce la baza stâncilor, un masiv spectaculos ca formă și extrem de fotogenic, cu numeroase trasee de căţărare amenajate. Putem urca în câteva puncte sigure pe creastă, de unde, în zilele cu vizibilitate bună, avem privelişti spre culmile Rodnei, Ţibles sau Maramureşului, Depresiunea Maramureşului, platoul Ignişului ș.a.

Observații

În aprilie 2018 pe porţiunea aflată între Cabana Gutâi şi bifurcaţia spre Poiana Mlejniţa erau copaci rupti, căzuţi peste potecă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Cavnic – Poiana Mlejniţa – Creasta Cocoşului în Maramureş, Gutâi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră