Touristik Label - 217MN24: oraş Ştei - Şaua Vârtop

Legătura Ştei - Şaua Vârtop (pe la Groapa Ruginoasă)
Traseul 24 Bandă Galbenă este magistrala ce leagă orașul Ștei de satul de vacanță Vârtop, pe interfluviul dintre Valea Sighiștel și Valea Crăiasa. Traversăm pădurea în urcuș până la Vf. Faţa Goală și continuăm pe culmea Vf. Grohoţilor - Vf. Ţapu, de unde coborâm la Groapa Ruginoasa şi mai apoi în Şaua Vârtop.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,54km
Durată
7:15-9:00h
Urcare
1364m
Coborâre
461m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din Ştei, la intersecţia DN76 cu drumul spre spitalul de neurologie. Mergem spre drumul către spital şi înainte de acesta facem la dreapta pe un drum pietruit. Ajungem la un parc de panouri fotovoltaice şi continuăm de-a lungul gardului. După ce trecem de gard, mergem până la marginea unei păduri de stejar (aflată la stânga) şi de aici continuăm pe un drum de pământ. Trecem de pădurea de stejar şi ajungem la o păşune pe care o traversăm uşor la dreapta, trecând perpendiculat peste un drum asfaltat aflat în mijlocul păşunii. De aici traseul urcă moderat pe Vf. Faţa Goală, coboară până la o dolină pe care o ocoleşte la stângă şi apoi trece pe sub Vf. Brusturi. Urmăm un drum de culme pe la Vf. Grohoţilor şi, după un urcuş prin pădure, ajungem în Poiana Muncel. Mergem pe margine pădurii din stânga poienii până sub Vf. Ţapu şi intrăm în pădure în punctul în care intersectăm traseul CA care merge spre Vf. Tătăroaia. Din acest loc coborâm până la Groapa Ruginoasă şi mai apoi în Şaua Vârtop.

Etape

oraş Ştei - Vf. Grohoţilor - Groapa Ruginoasă - Şaua Vârtop

Descriere

Traseul 24 BG este traseul ce parcurge interfluviul dintre Valea Sighiștel și Valea Crăiasa, ținând ca reper Vf. Ţapu. Este un traseu solicitant, de peste 20 km lungime, accesibil în cca. 7-9 h de drumeție.  Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Traseul pornește din DN 76 Oradea – Ştei, urcă la platoul de lansare a avioanelor utilitare și continuă pe un drum pietruit, pe la liziera pădurii, având în faţă ca reper Vf. Ţapu. Un drum de care ne conduce apoi prin pădure, la pășune și la drumul Hârsești – Valea de Sus, pe care îl intersectăm. Drumul de culme continuă prin pădurea de stejar și după cca 1, 5 h de urcuș lin ajungem pe Vf. Faţa Goală (640 m), la limita Parcului Natural Apuseni. 

De aici BG coboară până la o dolină pe care o ocoleşte la stânga, pe PR - Circuitul Peștera Urșilor. Continuăm la dreapta pe drumul de care bine conturat, pe sub Vf. Brusturi, ajungem la un izvor, apoi urcăm pe interfluviul dintre Valea Sighiștel și Valea Crăiasa, unde întâlnim din nou un segment din PR - Circuitul Peștera Urșilor (traseul 29).

Trecem de Vf. Grohoţilor (1 h de la izvor), continuăm pe sub Vf. Țârău și ajungem în Poiana Muncel, important nod de trasee. De aici BG ocolește Vf. Țapu (1474 m) și coboară la Groapa Ruginoasă, o ravenă uriașă, cu rupturi ruginii, ca o rană vie, care converg spre centru (Valea Seacă). Ultimul segment ne conduce în Şaua Vârtop, la intersecția cu magistrala Apusenilor (traseul 1)

Observații

Iarna recomandat doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

oraş Ştei - Şaua Vârtop în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră