Touristik Label - 315MN41: Păltiniş - Şaua Voievodeasa

Legătura Păltiniş - Şaua Voievodesei (sub Vf. Iezerul Călimanului)
Traseul 41 Bandă Roșie este traseul secundar de creastă BR, ce face legătura între satul Păltiniş și Şaua Voievodesei. Avem peisaje excepţionale.de pe linia de creastă Călimanul Cerbului -Călimani Izvor - Vf. Iezerul Călimanului - Şaua Voievodesei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,72km
Durată
5:00-7:00h
Urcare
1021m
Coborâre
363m
Vârf
2016m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Păltiniş, unde în drept cu un panou informativ şi o hartă a Munţilor Călimani se părăseşte spre dreapta drumul care merge către Broşteni luând direcţia Drăgoiasa. După 600 m se face iarăşi dreapta, intrând pe o uliţă din sat, printre case. Urcarea continuă, alternând drumuri forestiere şi poteci, trecănd prin numeroase poieni dar şi zone împădurite. După aprox. 10-11 km se ajunge în gol alpin, intersectând traseul 43 (PR) care vine din Neagra Şarului, iar apoi, lângă Vf. Călimanul Cerbului se intersectează şi traseul 48 (PA). Urmează 3 km de potecă prin gol alpin până la altitudinea de 2031 m - Vf. Iezerul Călimanului, plus încă 20 minute până în Şaua Voievodeasa unde se intersectează şi traseul de creastă principal 01 (BR) care vine din satul Piatra Fântânele (Pasul Tihuţa).

Etape

Păltiniş-Şaua Voievodesei

Descriere

Traseul 41 BR a doua variantă a traseului de creastă, făcând legătura între satul Păltiniş și Şaua Voievodesei. Este un traseu destul de solicitant, atât din prisma lungimii cât și a ascensiunilor totale de peste 1000 m diferențe de nivel, în aprox. 6.5 - 7 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Dacă pornim din Vatra Dornei până în Pasul Păltiniș, vom urma drumul național ce șerpuiește în Depresiune Șaru Dornei, spre Tinovul Șaru Dornei. Din Şaru Dornei continuăm pe valea pârâului Neagra până la confluenţa cu Călimănelul care ne conduce către satul Păltiniş, la marginea căruia găsim stâlpul indicator de debut al traseului. 

Poteca BR urmărește o uliţă din sat, printre case și iese în Poiana lui Leonte, de unde continuăm prin poieni și zone împădurite, alternând drumuri forestiere şi poteci până la golul alpin. Aici întâlnim traseul în circuit PR (traseul 43) care urcă din Neagra Şarului. Continuăm urcarea spre Vf. Călimanul Cerbului (2013 m), sub care ajunge și varianta PA dinspre Gura Haitii (traseul 48). 

De aici vom urma linia crestei cu peisaje excepţionale spre sectorul superior al Văii Neagra, care izvorăște din rezervația de jnepeni și pini Căliman și spre picioarele sud-estice ce coboară spre Depresiunea Bilbor. Trecem rând pe rând de Vf. Călimani Izvor și Vf. Iezerul Călimanului (2032 m), iar 20 de min sub vârf, în Şaua Voievodesei, întâlnim traseul de creastă BR principal (traseul 1) care urcă dinspre Depresiunea Bilbor. Dacă îl urmăm ajunge la Vârful Răţiţiş şi la unul din spaţiile de cazare (cabana Roza Vânturilor sau staţia meteo)

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Păltiniş - Şaua Voievodeasa în Suceava, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră