Touristik Label - 907MN58: Păstrăvărie - Muchia Drăguşului

Legătura Viştişoara - Cabana Valea Sâmbetei, peste Muchia Drăguşului
Traseul 58 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Viștișoara / Păstrăvăria de pe Valea Sâmbetei - și Muchia Drăguşului, sub Curmătura Răcorele. Din Șaua La comandă, poteca ocolește câteva vârfuri proeminente și traversează zone expuse, unele amenajate cu cablu. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă (după Casa de Vânătoare Drăguş) și bune cunoștințe tehnice în condiții de vizibilitate scăzută.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,90km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
1560m
Coborâre
260m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul care urcă pe Valea Sâmbetei, de la Hotelul Floarea Reginei, urcăm spre vest pe un drum de TAF până când ajungem în culme, unde intersectăm un alt drum care merge pe culme spre sud. Intrăm într-o zonă de defrişare în care drumul e înlocuit de potecă. Pănă aici, marcajele sunt rare și lipsesc pe alocuri. Poteca continuă prin pădure. Trecem pe lângă Casa de Vânătoare Drăguş, aflată chiar la ieșirea din pădure. Intrăm într-o zonă cu jnepeniș. Poteca trece pe versantul estic al muchiei. Trecem peste mai multe vâlcele prin zone expuse, unele amenajate cu cablu. Marcajul este clar în această zonă. Continuăm spre sud și intersectăm traseul dintre Fereastra Răcorelelor şi Valea Sâmbetei.

Etape

Păstrăvărie / Drum Viştişoara - Muchia Drăguşului

Descriere

Traseul 58 PR traversează Muchia Drăguşului către creasta principală (sub vârfurile Gălășeșcu), trecând pe la Casa de Vânătoare Drăguş. Este un traseu dificil, ce poate pune probleme în condiții de vizibilitate scăzută, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca. 5-6 h. Nerecomandat iarna - traversează zone expuse. 

Intrarea în traseu se face fie din localitatea Viștișoara, pe direcția sud, către Muchia Drăguşului (pe o potecă greu de identificat datorită marcajelor șterse), fie dinspre Păstrăvăria de pe Valea Sâmbetei. Cea de-a doua variantă urcă abrupt spre V, pe-un picior de munte, în serpentine scurte, cca. 30 de min, pe un drum forestier ce ne conduce în culme, în șaua denumită La comandă. Această denumire este cunoscută de pe vremea partizanilor din munții Făgăraș. 

Din șa continuăm prin pădurea de foioase, urmând culmea Drăgușului până în poiana Lespezi, unde se află o cabană de vânătoare, Casa de Vânătoare Drăguş (cca.1650 m alt), chiar la ieșirea din pădure. Aici se desprinde la stânga poteca PR care coboară la Valea Sâmbetei, peste pârâurile Jneapăn și Crintei (traseul 61). 

Continuăm spre S și după alte 10 min ieșim în golul alpin, apoi depășim câteva vârfuri mai stâncoase. Primul dintre acesta este Vârful Hoaghea (2012 m), pe care îl trecem pe versantul estic al muchiei și continuăm până dincolo de vârfurile Crinta (2113 m). Urmează un sector de urcușuri și coborâșuri.peste mai multe vâlcele expuse, apoi ajungem în zona La Polițe, unde sunt montate cabluri. 

De aici poteca traversează piciorul estic al vârfului Piatra Roșie spre sud și ieșim sub Curmătura Răcorele, la intersecția cu PA (traseul 57) - ce a urcat aici prin căldarea Văii Viștișoara, pe lângă Lacul Viștișoara. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra vârfurilor stâncoase din creasta Drăgușului, a văii Sâmbetei, a crestei principale și a lacurilor Topila Baronesei din căldarea Răcorele.

Observații

Marcaj bun, zone cu marcaj lipsă în partea inferioară. Recomandat de la Complex Sâmbăta până la Cabana de Vânătoare din Culmea Drăguş.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Păstrăvărie - Muchia Drăguşului în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră