Touristik Label - 117MN35: Pasul Criştior (Şaua Criştiorului) - Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)

Legătura Criștior (sub Munții Codru-Moma) – Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)
Traseul 35 Bandă Albastră este magistrala dintre Pasul Criştior (legătura cu Munții Codru-Moma) și vârful Cucurbăta Mare (Vf. Bihor), urcând Dealul Runcului. Vizităm zona Vf. Tăul Mare și lacul pitoresc cu același nume, apoi urcăm abrupt la Vf. Bihor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,32km
Durată
5:15-7:00h
Urcare
1468m
Coborâre
259m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Pasul Criştior (sub Dealul Mare) pe drumul pietruit ce trece prin stânga unui local de alimentaţie publică din satul Criştiorul de Sus. După aproximativ 2,5 km de la pornire părăsim la dreapta drumul principal pe lângă o casă veche, de unde începem o urcare lungă, dar nu foarte abruptă. Ajungem pe un vârf, coborâm până la un drum care la dreapta duce spre satul Bâlc, dar noi continuăm în faţă pe culme. De aici începe o urcare continuă până pe Cucurbăta Mare (Vf. Bihor), trecând pe Dealul Runcului, pe lângă Vf. Tăul Mare şi pe lângă lacul Tăul Mare. În zona Vf. Tăul Mare este necesară atenţie sporită, datorită faptului că poteca se pierde prin vegetaţia crescută pe potecă.

Etape

Pasul Criştior (Şaua Criştiorului) - sat Criştioru de Sus - Vf. Dobrescu - Poiana La Răscruce - Dl. Runcului - Vf. Tăul Mare (Zănoaga) - Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor)

Descriere

Traseul 35 BA este traseul ce leagă Pasul Criştior de Vf. Bihor, vizitând zona Vf. Tăul Mare și lacul Tăul Mare. Este un traseu solicitant, de cca. 14 km, accesibil în cca. 7 - 8 h de drumeție. Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi.

Pornim din Pasul Criştior (sub Dealul Mare), urcăm cca. 2.5 km pe deasupra satelor Criştior și Bâlc, părăsim drumul principal și începem o ascensiune lungă, cu suișuri și coborâșuri line prin mai multe poieni, flancate de pâlcuri de mesteceni, până în lunga Poiană “La Răscruce”, unde întâlnim traseul TA ce coboară spre satul Poiana (traseul 36), din Valea Crișului Negru. De-aici până pe Vf. Bihor se mai fac cca. 6 h.

Urmăm un drum forestier, apoi unul de care, spre Dealul Runcului prin pădure cca. 1h, ajungem la o altă poiană mare, unde lăsăm în urmă câteva stâne părăsite și urcăm pieptiș până sub Vf. Tăul Mare (Zănoaga). La scurt timp poteca trece pe lângă lacul Tăul Mare, mai rar vizitat, ascuns printre jnepeni -  cu o legendă proprie despre un balaur. 

Următorul segment ne conduce până în dreptul unui transformator de reţea electrică, unde întâlnim magistrala BR (traseul 2) coborând spre Muntele Găina și varianta CA dinspre Valea Leucii și Vf. Tomnaticului (traseul 37). De-aici până pe Vf. Curcubăta Mare mai avem de urcat o diferenţă de nivel de cca. 300 m, pe o lungime de 1,5 km, în paralel cu BR.

Ajungem în dreptul releului de televiziune, la 1849 m, pe cel mai înalt vârf din Munții Apuseni, Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor) - cu o panoramă superbă. Din vârf putem coborî în zona Arieşeni, tot pe marcaj BA  - pe Valea Cepelor (traseul 60) sau continuăm pe BR peste Vf. Biharia și Piatra Grăitoare spre satul de vacanță Vârtop (traseul 2).

Observații

Marcaje rare mai ales în partea superioară. Poteca se poate pierde prin poieni. Iarna recomandat doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pasul Criştior (Şaua Criştiorului) - Vf. Cucurbăta Mare (Vf. Bihor) în Bihor, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră