Traseul 3 BR este traseul de creastă al Munților Giumalău - Rarău - Tarnița, făcând punte între Obcinile Bucovinei și Munții Stânișoarei. Este un traseu lung, destul de solicitant, cu peste 3000 m diferențe de nivel, recomandat a fi parcurs în 3-4 zile.
Munții Rarău-Giumalău au o suprafață de 375 kmp, altitudinile maxime în vârfurile Giumalau (1857 m) și Rarău (1651 m), cu diferențe considerabile față de depresiunile importante limitrofe, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei. Structura geologică a Rarăului se aseamănă cu cea a masivelor Ceahlău și Bucegi, în timp ce Munții Giumalău sunt alcătuiți în întregime din șisturi cristaline cu rocă dură. Structura calcaroasă a Rarăului face ca acesta să prezinte un relief accidentat, de mare valoare peisagistică, în timp ce culmea principală a Masivului Giumalău este alcătuită dintr-o serie de munți cu vârfuri de cca. 1600 m, din care se desprind radial o serie de culmi secundare pitorești.
Din Pasul Mestecăniș, trecem de câteva relee de comunicaţii și continuăm pe culmea Giumalău, acoperită cu pajiști, peste Muntele Lat, cu aspect neted și două schituri cu construcții de lemn. După ce trecem prin Poiana Fierului, ne înscriem pe un interfluviu, pe care îl urmăm mult timp de acum încolo, cu priveliști frumoase spre Munţii Suhard.
Ajungem pe cumpăna apelor, cunoscută sub denumirea de Plaiul Giumalăului, excelentă pentru MTB, sub care ajung variantele de acces dinspre Vatra Dornei, respectiv BA (traseul 1) și CR (traseul 2). Trecem apoi de Poiana Ciungi (intersecție cu BG traseul 4) și urcăm pieptiș pe un drum abrupt până la vârful Giumalău, cu o cruce mare.
Vârful Giumalău (1857 m) ne oferă una din cele mai frumoase panorame din Carpați: Obcinile Bucovinei, silueta Rarăului, spre S și SE, culmea zimțată Bogolin - Pietrosu Bistriței, iar mai departe, Munții Bistriței, Stânișoarei și în ultimul plan, Ceahlăul. Spre V avem priveliști asupra Călimanului, iar spre NV, Masivul Suhard, flancat de Munții Rodnei și Munții Maramureșului. În caz de vreme rea, ne putem abate spre Cabana Giumalău.
De pe vârf străbatem jnepenișul până la pădure, apoi coborâm abrupt la intersecția cu CR (traseul 7) care trece pe sub vârf. De-aici poteca se transformă în drum, coboară la DJ 175B TransRarău și îl urmează (cu mici scurtături) alături de marcajul BA (traseul 14), spre Hotelul alpin Rarău. Zona este destul de aglomerată în weekend: De aici pornesc traseele spre Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului și Vârful Rarău (1651 m).
Traseul BR ajunge la cabană pastorală (a lui Mao), unde întâlnește marcajele CR (traseul 19) - spre Stâncile Popii Rarăului și Cheile Moara Dracului, respectiv CG (traseul 18) - spre Cheile Izvorului Alb. Trecem apoi de cabana Meteo, ocolim Vârful Rarău prin dreapta și continuăm prin Șaua Ciobanului spre Popii Rarăului și Muntele Todirescu, sub care se regăsește o bogăție floristică deosebită (rezervația floristică Todirescu) și pădurea seculară Slătioara (traseul 24 TR).
Trecem apoi prin Curmătura Prislop (Chiril), unde se intersectează PG (traseul 25) și părăsim drumul ce duce în Vf. Măgurii, urmărind fidel culmea, peste vf. Văcăria, ieșind la pășune Urmează o zonă dificilă pe timp de ceaţă.
Depășim micul lac Bolotău și menținem culmea tot mai îngustă spre Vf. Piciorul Bârsanului, sub care întâlnim varianta TR (traseul 26) dinspre Valea Bistriței. De aici se coboară printr-un sector dificil de stânci la un punct de belvedere cu cruce, situat sub Bâtca Oblâncului. După ce urcăm și pe acest vârf, se coboară la un alt grup de stânci, cu locuri de belvedere, apoi urcăm pe Vf. Tarniței.
Ultimul sector ocolește vârfuri cu altitudini moderate și coboară în Pasul Puzdra peste Culmea Alunișului, la drumul spre schitul Sf. Ștefan. De aici străbatem pâlcuri de pădure cu defrișări și continuăm spre Munţii Stânișoarei, trecând peste Muntele Lung și Obcina Rea.
Comentarii