Touristik Label - 1113MN35: Peştera cu Apă de pe Valea Firii-Poiana Mărului-Peştera cu Apă de pe Valea Firii

Circuitul Peșterilor din Valea Firii (sistemul Humpleu)
Traseul 35 Triunghi Galben este circuitul care vizitează câteva peşteri aparţinând sistemului Humpleu (al doilea sistem din ţară din punct de vedere al lungimii). Avem acces la Peştera cu Apă de pe Valea Firii, Şura Mare, Gheţarul de la Vârtop şi străbatem poieni cu doline, avene şi ponoare (Poiana Mărului, Poiana Vârtop)
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,22km
Durată
~4:15h
Urcare
683m
Coborâre
683m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul este un circuit care trece pe lângă peşteri aparţinând sistemului Humpleu (al doilea sistem din ţară din punct de vedere al lungimii) precum Peştera cu Apă de pe Valea Firii, Şura Mare, Gheţarul de la Vârtop şi prin poieni cu doline, avene şi ponoare. Traseul porneşte din drumul DJ108C, la o distanţă de aproximativ 300 m de Cotul Firii (curba de 180 grade).  Aici se traversează Valea Firii pe un podeţ de lemn şi în aprox. 50 metri ajungem la Peştera cu Apă de pe Valea Firii. De aici traseul continuă paralel cu valea, pe direcţia amonte până când ajungem la o intersecţie de drumuri forestiere. De aici traseul intră în stânga în pădure şi poteca ascendentă ne poartă pe lângă două peşteri mici, intrarea în Peştera Mare de pe Valea Firii şi Peştera Şura Mare. De la Şura Mare continuăm să urcăm pe o potecă mai domoală, traversăm o poieniţă şi ajungem în Poiana Mărului, o poiană sălbatică de dimensiuni mari. Traversăm poiana de-a latul, urcăm spre o şa, iar de aici cotim stânga şi intrăm în pădure. Poteca ne poartă până la Gheţarul de la Vârtop şi apoi ne conduce până în Poiana Vârtop. De aici traseul coboară şi urmează mai multe drumuri forestiere şi poteci până ajungem înapoi la Peştera cu Apă de pe Valea Firii.

Etape

Peştera cu Apă de pe Valea Firii-Peştera Mare de pe Valea Firii-Peştera Şura Mare-Poiana Mărului-Peştera Gheţarul de la Vârtop (Mărgău)-Poiana Vârtop-Valea Seacă-Peştera cu Apă de pe Valea Firii

Descriere

 

Traseul 35 TG este Circuitul Peșterilor din Valea Firii, care vizitează ntrarea a 5 peșteri, una mai frumoasă ca alta: avenul Peșterii cu Gheață, peștera Humpleu, Șura Mare, Peștera Ghețarul Vârtop (Mărgău) și portalul de la Șura Mică. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 500 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim din DJ Răchițele - Doda Pilii, la 300 m de Cotul Firii, traversăm Valea Firii pe un podeţ de lemn şi în aprox. 50 m. ajungem la Peştera cu Apă de pe Valea Firii. (Șura Mică) Trecem apoi pe lângă avenul Peștera cu Gheață, cu o intrare spectaculoasă, foarte fotogenică. Continuăm pe vale, apoi facem stânga și urcăm pe lângă două peşteri mici, intrarea în Peştera Mare de pe Valea Firii (peștera Humpleu) şi Peştera Şura Mare.

Sistemul Humpleu - Peştera Mare din Valea Firii este clasificat drept Monument al Naturii, iar râul subteran ce îl străbate este al doilea sistem din România (după Peștera Vântului) – cu o lungime de 5 km. Are cele mai mari săli din România și locul 2 din Europa. Accesul este permis pentru speoturism specializat, numai cu ghid şi echipament specific.

De la Şura Mare, TG ne conduce ușor, la o poieniţă, apoi Poiana Mărului, o poiană sălbatică de dimensiuni mari, poate cea mai frumoasă din Apuseni. Continuăm de-a latul, apoi intrăm în pădure și urcăm către a patra peșteră, piesa de rezistență a acestui circuit, Peștera Ghețarul Vârtop (Mărgău). A nu se confunda cu Peștera Ghețarul de la Vârtop de lângă Gârda de Sus. De aici coborâm în Poiana Vârtop, apoi urmăm mai multe drumuri forestiere şi poteci (aproape de V. Seacă) până ajungem înapoi la portalul peșterii Șura Mică..

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Peştera cu Apă de pe Valea Firii-Poiana Mărului-Peştera cu Apă de pe Valea Firii în Cluj, Cluj Ciclist este un traseu de Ciclism mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte bine marcat

Traseu încheiat la data de: 
Joi, Septembrie 17, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră