Touristik Label - 1417MN12: Peştera Padiş - Vf. Piatra Boghii

Legătura Peştera Padiş - Peştera Şura Boghii
Traseul 12 Punct Roșu Dublu este traseul de legătură dintre Peștera Padiș și vârful Pietrele Boghii, pe o potecă frumoasă printre doline mici, cu posibilitatea de a vizita la final și Peştera Şura Boghii - cu echipament specific și cu surse de lumină.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,86km
Durată
0:45-1:00h
Urcare
178m
Coborâre
8m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Peştera Padiş şi coboară spre nord până în Poiana Vărăşoaia. De aici urmează spre nord vest între doline mici, până la o stâncă mai mare cu câţiva molizi pe ea. Continuăm spre vest pe marginea pădurii şi, după ce intrăm în pădure, începem să urcăm spre sud până la Vf. Pietrele Boghii.

Etape

Peştera Padiş - Vf. Piatra Boghii

Descriere

Traseul 12 PRD este traseul de legătură dintre Peștera Padiș și Vf. Şura Boghii, un itinerar frumos în zona carstică Șesul Padiș. Este un traseu relativ ușor, dar cu marcaje rare și care poate pune probleme iarna, accesibil în cca 1- 1.5 h de drumeție.

Pornim din drumul județean Padiș - Pietroasa, respectiv zona Șesul Padiș, loc în care întâlnim magistrala BR Vărășoaia-Vârtop (traseul 1), traseul BG (Circuitul Gropii De La Barsa) și traseul CA (traseul 10) Padiș - Pietroasa. Urmăm indicatorul spre Peștera Padiș, aflată în extremitatea N a Șesului, în șaua ce-l desparte de Poiana Vărășoaia. Peștera Padiș are aspect de galerie descendentă și pătrunde sub Muntele Boghii,  iar explorarea ei se face cu echipament specific și cu surse de lumină.

Între Peştera Padiş şi Poiana Vărăşoaia, marcajele sunt deficitare, așadar vom înainta cu multă atenție între doline mici, până la intrarea în pădure, unde se regăsesc marcaje mai clare. În Poiana Vărășoaia există un sistem carstic complex de avene (3), între care Avenul din Fața Muncelului (Peștera V5), cu a doua cea mai adâncă peșteră din România (643 m) și o dezvoltare de cca. 20 km. Parcurgerea acestei peșteri este una foarte dificilă și se recomandă doar speologilor cu multă experiență și bine antrenați. (vezi articol)

Traseul PRD are direcția V, pe la liziera pădurii, apoi intră în pădure, unde urcă cca 50 m diferență de nivel spre S până la Vf. Pietrele Boghii, cu o amplă priveliște asupra zonei vestice a Munților Bihor și toată Valea Boga cu afluenții săi. 

Sub Pietrele Boghii, pe o brână cu grohotișuri, găsim PR (traseul 11) spre intrarea în Peștera Șura Boghii. Portalul peșterii impresionează prin aspectul triunghiular ce măsoară circa 8 m lățime și 2,5 m lungime. În peșteră se pătrunde într-o sală mare cu aspect de biserică gotică, iar după 40 m se continuă cu un culoar ascendent cu o diferență de nivel de 30 m, care se termină într-o sală cu câteva concrețiuni și un horn înalt. Peștera are 212 lungime, iar explorarea ei se face cu echipament specific și cu surse de lumină.

Observații

Prima parte a traseului, între Peştera Padiş şi Poiana Vărăşoaia, are marcaje deficitare. De asemenea şi în Poiana Vărăşoaia. După intrarea în padure, este marcat bine. Traseu propus pentru desfiinţare. Probabil nu se vor mai face lucrări de întreţinere. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Peştera Padiş - Vf. Piatra Boghii in Bihor, Bihor-Padiş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră