Touristik Label - 1113MN05: Piatra Bănişorului-Arborele Sequoia-lângă Vf. Bogdanului

Traseul spre Arborele Sequoia din Rogojel
Traseul 5 Triunghi Galben este traseul de legătură între formaţiunea stâncoasă Piatra Bănişorului și Vf. Bogdanului, trecând pe la rezervația Arborele de Sequoia, Rogojel. Urmăm un drumeag cu câteva gospodării aparţinând satului Vişagu spre V. Ordânguşa, apoi urcăm la marginea satului Rogojel, unde găsim cele două exemplare de arbore Sequoia, cele mai impunătoare din Munții Apuseni. TG continuă spre Sâncraiu, sub Vf. Bogdanului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
12,77km
Durată
4:00-6:00h
Urcare
645m
Coborâre
924m
Vârf
1309m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul se desparte de Traseul 2 CA în poiana în care se află Piatra Bănişorului şi coboară pe păşune până când ajunge în dreptul stâncilor. Marcajul continuă descendent pe drumul de lângă Piatra Bănişorului şi ajunge în scurt timp la câteva gospodării aparţinând satului Vişagu. Continuăm pe culme şi apoi, într-o zonă cu mai multe gospodării, coborâm spre dreapta pâna la drumul de pe Valea Ordânguşa. Mergem la vale pe drum pentru aproximativ 300 de metri şi apoi cotim la dreapta şi începem să urcăm pe un drum forestier. Urmând acest drum, vom ajunge în satul Rogojel, într-un loc în care se află două exemplare de arbore Sequoia. Traseul continuă pe drumul de pe culme, trece de mai multe gospodării, iar apoi coboară pe o potecă prin pădure până ajunge în satul Săcuieu, în dreptul casei cu numărul 207. Din satul Săcuieu traseul continuă spre Sâncraiu, dar marcajul nu a fost terminat, iar traseul se încheie în mijlocul pădurii în apropierea Vârfului Bogdanului.

Etape

Piatra Bănişorului-Arborele Sequoia-sat Săcuieu-lângă Vârful Bogdanului

Descriere

 

Traseul 5 TG face legătura între Piatra Bănişorului - din zona plaiurilor localității Vișagu.- și Arborele Sequoia din Rogojel. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție cu cca. 1000 de m diferențe de nivel (majoritatea în coborâre), în aprox. 4 - 5 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Marcajul TG se desprinde din CA (traseul 2), Valea Drăganului - Cabana Vlădeasa în poiana în care se află Piatra Bănişorului. Până aici am urcat prin pădure pe dealul Mîncii la drumul ce leagă vechile gospodării ale Vișagului, risipite pe deal și la poiana în care se află Piatra Bănişorului, o formaţiune stâncoasă cu o cruce în vârf. Piatra din „Dealul Bănişorului” aduce aminte de luptele din timpul lui Avram Iancu pe aceste meleaguri, iar Crucea este ridicată în memoria eroilor din localitatea Vişagu.

Traseul TG coboară pe culme la câteva gospodării aparținând satului Vişagu, apoi continuă pâna la drumul de pe Valea Ordânguşa. Urmând un drum forestier, se urcă între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj, în locul în care se află două exemplare de arbore Sequoia gigant. Cel mai impunător arbore din Munții Apuseni domină Dealul Domnului  și a fost plantat de baronul Gal Silvestru, acum mai bine de un secol la poalele Masivului Vlădeasa. Înălțimea sa depășește deja 40 m. Acești arbori giganți pot trăi până la 5000 de ani, pot ajunge la o înălțime de 145 m și o circumferință de peste 35 m. Recordul oficial al mărimii este deținut de un sequoia gigant, numit “General Sherman”, ce se găsește în Parcul Național Sequoia din California, considerat cel mai mare organism existent pe Pãmânt.

De la rezervația Arborele de Sequoia, trecem de mai multe gospodării, apoi coborâm pe o potecă prin pădure până în satul Săcuieu și continuăm spre Sâncraiu. Marcajul nu a fost terminat, iar traseul se încheie în mijlocul pădurii în apropierea Vârfului Bogdanului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Piatra Bănişorului-Arborele Sequoia-lângă Vf. Bogdanului in Cluj, Vlădeasa is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră