Touristik Label - 113MN01C: Piatra Tâlharului-Şaua Cumpănăţelu-Şaua Vărăşoaia

Piatra Tâlharului - spre Vf. Cârligatele - Şaua Vărăşoaia
Traseul 1C BA este al treilea sector din traseul de creastă al Munților Vlădeasa. De la Piatra Tâlharului, trecem pe deasupra abruptului stâncos al Coastei Brăiesei şi de Piatra Grăitoare, spre Vf. Cârligatele, de sub care urmăm magistrala BR (Stâna de Vale - Poiana Vărășoaia) spre S, în direcția Platoului Carstic Padiș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
9,79km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
229m
Coborâre
519m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Piatra Tâlharului marcajul urmăreşte un drum folosit de tractoare, maşini de teren, ATV-uri etc. Deseori, drumul se desparte în mai multe variante oarecum paralele, care se întretaie. Nu sunt diferenţe mari de nivel, vârfurile Briţei, Brăiesei... şi aşa domoale sunt ocolite prin SE. Marcajului destul de şters BA i se alătură uneori marcajele foarte vechi PR şi TR şi dintr-o şa marcajele CR si CA care vin pe sub creastă din Poiana Onceasa. Deşi drum de culme, întâlnim izvoare cu apă bună şi rece. Din Şaua Cumpănăţelul cotim spre sud, alături de marcajul BR (vezi descrierea la Traseul 12).

Etape

Piatra Tâlharului-lângă Vârful Briţei-Şaua Cumpănăţelu-Piatra Arsă-Şaua Vărăşoaia

Descriere

De la Piatra Tâlharului, ocolim Vf. Briţei (1759 m) pe un drum de tractoare, ieşind din nou în creastă, deasupra abruptului stâncos al Coastei Brăiesei. Trecem de Piatra Grăitoare, o stâncă cu multe legende, date de ecoul pe care îl produce. Sub Piatra Grăitoare primim marcajele CR (marcajul vechi) și CA care urcă pe sub creastă din Poiana Onceasa.

Din Şaua Cumpănăţelul cotim spre S, alături de BR (traseul 12) - magistrala 1 Stâna de Vale - Poiana Vărășoaia, întâi pe potecă apoi pe un drum forestier, întâlnind din nou BG (pe care îl lăsasem în urmă la Piatra Tâlharului). La scurt timp ni se alătură și PR Circuitul Rădesei (vezi traseul 22, MN Bihor). Coborâm treptat în direcția Platoului Carstic Padiș.

Observații

Pe platourile largi de pe creastă marcajele sunt rare si nu există stâlpi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Piatra Tâlharului-Şaua Cumpănăţelu-Şaua Vărăşoaia in Cluj, Bihor, Vlădeasa is an uşor/mediu Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră