Touristik Label - 901MN33: Piatra Turcului/Sub cetate - Şaua Vânturiş - telescaun Valea Soarelui

Drumul de Vară - Cascadele Vânturiş - telescaun Valea Soarelui
Traseul 33 Punct Roșu face ocolul rezervației Colții lui Barbeș, pe lângă Cascadele Vânturiș, pe la baza pereţilor stâncoși, pe o fostă potecă haiducească. Priveliștea se deschide spre sudul V. Prahovei, Vf. Vânturiș și Păduchiosu. Segmentul final urmărește firul Văii Izvorul Dorului, la baza Vâlcelului Vârfului cu Dor spre telescaun Valea Soarelui.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,83km
Durată
1:15-1:30h
Urcare
120m
Coborâre
140m
Vârf
1843m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte de pe pârtia „Drumul de vară”, de la cota 1800 (sub Piatra Turcului). Mergem pe curbă de nivel prin poienile de sub versantul nord-vestic al Vârfului cu Dor şi continuăm prin pădure. Depăşim firele Văii Valea Stânei şi ieşim sub abruptul Colţilor lui Barbeş. Poteca merge prin pădure pe la baza pereţilor, depăşim câteva vâlcele şi pe pantele înierbate ajungem în Valea Vânturiş deasupra lacurilor. Urmăm în amonte firul Văii Izvorul Dorului şi ajungem la baza Vâlcelului Vârfului cu Dor sub staţia de telescaun Valea Soarelui.

Etape

Piatra Turcului/Sub cetate - Şaua Vânturiş - Valea Izvorul Dorului - telescaun Valea Soarelui

Descriere

Traseul 33 PR face legătura între Drumul de Vară (cota 1800) și telescaun Valea Soarelui, vizitând Lacurile și Cascadele Vânturiș, pe sub Rezervația Colții Lui Barbeș. Un traseu fermecător, dar destul de solicitant, cu peste 600 m diferențe de nivel, în cca 3 h de drumeție. Iarna - nerecomandat.

Chiar dacă este mai puțin cunoscut, acest traseu urmărește o veche potecă haiducească, pe sub Colții lui Barbeș, arie protejată cu relief din calcare. gresii, șisturi cristaline și conglomerate. Peisajul este dominat de abruptul Colţilor lui Barbeş și oferă panorame asupra Văii Vânturișului cu vârful Păduchiosul (1925 m). 

La intersecția platoului Bucegilor cu avenul Vânturiș - abruptul dintre Colții lui Barbeș și Vânturiș, se formează Cascadele Vânturișului, ca urmare a căderii apelor spumoase ale Izvorului Dorului. Cascada Vânturiș este defapt formată din trei cascade: Cascada de Sus, Cascada Mare și Cascada din Vale. Pentru a te bucura pe deplin de spectacolul acestor cascade, recomandăm vizitarea acestora în perioada mai-iunie, când debitul este mai mare.

PR pornește de pe pârtia „Drumul de vară”, marcată BR (traseul 1) de la cota 1800 (sub Piatra Turcului), pe curbă de nivel prin pădure și iese la baza abruptului Colţilor lui Barbeş, unde cu puțin noroc, găsim intrarea la Cascade. De aici continuăm pe pantele înierbate, deasupra lacurilor Vânturiș, lângă care întâlnim varianta PG (traseul 35) - dinspre Vf. cu Dor și Masa Ciobanului. Ultimul segment urmărește firul Văii Izvorul Dorului până sub telescaun Valea Soarelui, unde întâlnim varianta CG (traseul 36) dinspre Lacul Bolboci..

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Piatra Turcului/Sub cetate - Şaua Vânturiş - telescaun Valea Soarelui în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră