Touristik Label - 901MN33: Piatra Turcului/Sub cetate - Şaua Vânturiş - telescaun Valea Soarelui

Traseul nr. 33 Punct Roșu este un traseu simplu, care nu necesită mare efort, nu pune dificultăți, de la Poarta Turcului, pe sub abruptul Colţilor lui Barbeş, prin pădure pe la baza pereţilor, oferind perspective asupra părţii sudice a Văii Prahovei și a Vf. Păduchiosu. Se pot face mici ocoluri până la Lacurile și Cascadele Vânturiș (în perioada de debit) și de aici, se continuă în amonte pe firul Văii Izvorul Dorului până sub staţia de telescaun Valea Soarelui.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,83km
Durată
1:15-1:30h
Urcare
120m
Coborâre
140m
Vârf
1843m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte de pe pârtia „Drumul de vară”, de la cota 1800 (sub Piatra Turcului). Mergem pe curbă de nivel prin poienile de sub versantul nord-vestic al Vârfului cu Dor şi continuăm prin pădure. Depăşim firele Văii Valea Stânei şi ieşim sub abruptul Colţilor lui Barbeş. Poteca merge prin pădure pe la baza pereţilor, depăşim câteva vâlcele şi pe pantele înierbate ajungem în Valea Vânturiş deasupra lacurilor. Urmăm în amonte firul Văii Izvorul Dorului şi ajungem la baza Vâlcelului Vârfului cu Dor sub staţia de telescaun Valea Soarelui.

Etape

Piatra Turcului/Sub cetate - Şaua Vânturiş - Valea Izvorul Dorului - telescaun Valea Soarelui

Descriere

Chiar dacă este mai puțin cunoscut, acest traseu urmărește o veche potecă haiducească, pe sub Colții lui Barbeș, arie protejată de interes național, cu relief din calcare. gresii, șisturi cristaline și conglomerate, de la Poteca de Vară (cota1800) până la baza Vâlcelului Vârfului cu Dor sub staţia de telescaun Valea Soarelui (legătura cu traseele 1 şi 36).

Peisajul este dominat de abruptul Colţilor lui Barbeş, străbate o serie de poieni la baza pereţilor stâncoși și oferă panorame asupra Văii Vânturișului cu vârful Păduchiosul (1925 m). La intersecția platoului Bucegilor cu avenul Vânturiș - abruptul dintre Colții lui Barbeș și Vânturiș, se formează Cascadele Vânturișului, ca urmare a căderii de la înălțime a apelor spumoase ale Izvorului Dorului. Cascada Vânturiș este defapt formata din trei cascade: Cascada de Sus, Cascada Mare și Cascada din Vale. Pentru a te bucura pe deplin de spectacolul acestor cascade, recomandăm vizitarea acestora în perioada mai-iunie, când debitul este mai mare.

Traseul pornește de pe pârtia „Drumul de vară”, marcată cu Bandă Roşie de la cota 1800 (sub Piatra Turcului), merge pe curbă de nivel prin pădure și iese la baza abruptului Colţilor lui Barbeş, unde, cu puțin noroc se găsește intrarea la Cascade. De aici se continuă pe pantele înierbate, deasupra lacurilor Vânturiș (legătura cu traseul 35) și mai departe pe firul Văii Izvorul Dorului până sub staţia de telescaun Valea Soarelui.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Piatra Turcului/Sub cetate - Şaua Vânturiş - telescaun Valea Soarelui în Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră