Touristik Label - 1013MN21: Pietroasa-Stâncile lui Hercules-Şaua Bohodei

Legătura sat Pietroasa - creasta Vlădesei, pe la Stâncile lui Hercule
Traseul 21 Triunghi Albastru este traseul de acces din satul Pietroasa spre creasta Munților Vlădeasa (Şaua Bohodei), trecând pe la punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“, un punct de belvedere panoramic de unde putem zări abruptul de NV al crestei Munților Vlădeasa, cu Vârful Bohodei (Cetatea Bohodeiului).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,72km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1361m
Coborâre
199m
Vârf
1474m

Tabs

Indicaţii de orientare

Pâna la bifurcaţia aflată aval de Săritoarea Bohodei traseul este comun cu traseul 20. De aici avem parte de un urcuş susţinut prin pădure, abrupt şi obositor. Apoi poteca merge pe marginea stâncilor, printre tufe de afine, de unde dacă dorim ne putem abate spre dreapta (SE) în câteva locuri pentru a găsi locuri de belvedere asupra văii şi a stâncilor de pe cealaltă variantă a traseului. În spate zărim abruptul de NV al Vârfului Bohodei (Cetatea Bohodeiului). Traversăm un pâlc de ienuperi şi ieşim în Poiana Boleasa (Golgota). Aici, de la un stâlp de marcaj se desprinde spre SE o poteca ce duce în mai puţin de 100 m la un punct de belvedere, aflat la „Stâncile lui Hercule“. Reveniţi la poiană continuăm în aceeaşi direcţie şi în partea de N a poienii întâlnim marcajul CG. Locul este marcat pe o piatră mare. Urmează prin pădure un traseu comun, pe o potecă bună săpată în coasta muntelui, alternând parcursurile pe curbă de nivel cu urcări scurte soliciante. Întâlnim izvoare şi poieni. După ieşirea din pădure, un ultim urcuş ne scoate în Şaua Bohodei, unde întâlnim traseul 12 BR. Partea superioară a traseului poate fi parcursă în circuit, fiind una din rutele clasice-probabil cea mai spectaculoasă-parcursă de turiştii care vin la Stâna de Vale, numită Circuitul Săritorii Bohodei. În acest caz, până în Şaua Bohodei se foloseste traseul 12 BR, iar de aici se coboară pe traseul 21 şi se urcă pe traseul 20. Nu se recomandă parcurgerea circuitului în sens invers.

Etape

sat Pietroasa-Valea Aleului -Stâncile lui Hercules-Poiana Boleasa-Şaua Bohodei

Descriere

Traseul 21 TA este traseul de legătură dintre satul Pietroasa și creasta Munților Vlădeasa (Şaua Bohodei), vizitând „Stâncile lui Hercule“.Este un traseu destul de solicitant,  într-o drumeție cu peste 1500 de m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Traseul pleacă din centrul comunei Pietroasa împreună cu marcajul CA (traseul 10) - spre zona Padiș din Munții Bihor și TG (traseul 64) - legătura cu Arieșeni, pe Valea Galbenei. Urmăm drumul județean ce urcă amonte pe Crișul Pietros și după cca. 2 km, ajungem la gura V. Aleului, unde TA se desprinde spre stânga, trecând pe lângă mai multe cabane şi case de vacanţă. Drumul pe vale este foarte bun, accesibil oricărei maşini până în partea superioară unde devine înierbat și tot mai abrupt. 

În Poiana Aleului trecem pe lângă cantonul silvic, apoi traversăm podul pe malul drept, după care urmăm o potecă spre stânga, intrând în Pădurea Aleiului, unde urcăm pieptiș, paralel cu valea, până la indicatorul unde traseul se bifurcă. Avem varianta de urcare pe la cascada Săritoarea Bohodei (traseul 20) sau pe la punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“ (traseul 21). Ambele ajung în Şaua Bohodei, în creasta Munților Vlădeasa (1481 m).

Traseul spre „Stâncile lui Hercule“ urcă susţinut prin pădure, abrupt şi obositor, până la marginea stâncilor, prin tufe de afine, cu perspective asupra văii şi a stâncilor de pe cealaltă variantă a traseului, dominate de abruptul NV al Vf. Bohodei (Cetatea Bohodeiului). 

În Poiana Boleasa (Golgota), un stâlp de marcaj ne informează că putem să ne abatem cca. 100 m până la punctul de belvedere „Stâncile lui Hercule“. Continuăm spre N și întâlnim CG (traseul 15) - Circuitul Custurilor, alături de care urmăm o potecă săpată în coasta muntelui, cu urcări solicitante și porțiuni mai domoale, prin poieni cu izvoare.pitorești.

Partea superioară a traseului poate fi parcursă în circuit, explorând probabil cel mai spectaculos sector din apropierea Stațiunii Stâna de Vale și anume Circuitul Bohodei care include Cascada Săritoarea Bohodei, „Stâncile lui Hercule“ și văile accidentate Valea Șerpilor și Valea Bohodei, iubite de cățărători. După ieşirea din pădure, un ultim urcuş ne scoate în Şaua Bohodei, pe creasta Munților Vlădeasa, la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 12) - magistrala St. de Vale - Padiș.

Observații

Partea superioară a traseului poate fi periculoasă iarna sau pe vreme umedă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pietroasa-Stâncile lui Hercules-Şaua Bohodei în Bihor, Vlădeasa este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră