Plaiul Foii - Deubel - La Om - Ascutit - Cioranga - Plaiul Foii

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
23,23km
Durată
8:30-10:30h
Urcare
2270m
Coborâre
2240m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Plaiul Foii pe BR pana la refugiul Spirlea 1h
Refugiul Spirlea BR pe Deubel pana Refugiul grind 2 3h
Refugiul Grind 2 PR La Om - Timbale -  varful Ascutit 3h

Dupa aproximativ o ora, socotind de la Varful La Om, ajungem pe Claia Vladuscai, varf care lasa spre vest muchia dintre Vladusca Superioara si Cioranguta. Din acest loc coboram in saua adancita si punctata cu jnepenis, de unde incepem un urcus sustinut pana pe Varful Timbalul Mic (2231 m alt.), unde facem un popas pentru a admira catre stanga multimea de turnuri si muchii, ridicate in deschiderea larga pe care o face Valea Podurilor in zona ei de obarsie. Pe varfurile lor sfarsesc numeroase trasee alpine, printre care mentionam: Sangele Voinicului, Coltii Gemeni, Surplomba Neagra, Traseul Marian Nicolae etc. Cea mai impresionanta dintre acestea ramane insa Muchia Timbalului Mic, desprinsa catre nord-vest chiar din varful pe care ne aflam.

   Reluand traseul, parcurgem o creasta accidentata, depasind cota 2213 m alt., coboram intr-o sa la 2183 m alt. si dupa un pasaj mai dificil in traversare pe versantul vestic, incepem urcusul, care ia sfarsit pe Varful dintre Timbale. Din dreptul acestuia se desprinde catre nord-vest creasta dantelata a Muchiei dintre Timbale, care insira pe linia ei cateva turnuri despartite pe ambii versanti de hornuri aproape paralele. Urmeaza coborarea in Saua Calinetului, in al carei cuprins ocolim trei varfuri mici, trecand prin seile ce le despart.

   In zona Seii Calinetului se sfarsesc Padina lui Calinet si Calinetul Mic, trasee alpine. Din Saua Calinetului urcam pe Varful Timbalul Mare (2177 m alt.), de unde putem privi in voie cel mai fantastic peisaj alpin, rezultat din aglomerarea crestelor, peretilor si tancurilor ridicate in Padina lui Calinet, considerata pe buna dreptate "paradis al alpinistilor", comparabila numai cu regiunea Galbenele din Bucegi.

   Coborand de pe varf, ajungem in dreptul unei strungi inguste; de aici, catre stanga se adanceste valcelul de obarsie al Canionului Cioranga Mare, in lungul caruia coboara hatasul traseului prin Valcelul cu Fereastra la refugiul Cioranga Mare, aflat langa fosta Cabana Ascunsa. Traseul, nemarcat, poate fi parcurs numai de turistii experimentati si de alpinisti.

   Din dreptul strungii mentionate traversam pe versantul estic si, dupa un mic ocol, urcam un jgheab pietros, inalt de 4-5 m, ajungand din nou pe creasta, de unde locurile se domolesc.

   Ultimii 350 m ce ne mai despart de zona refugiului de la Varful Ascutit ii parcurgem fara dificultati. Cu circa 15 m inainte de a ajunge la stalpul indicator se desprinde, coborand direct pe versantul vestic, un hatas mai putin conturat, care mai jos ajunge in dreptul unui palc de jnepeni, de unde catre stanga urmeaza Braul de Sus. El se leaga in continuare cu Traseul Valcelului cu Fereastra, conducand pana la refugiul Cioranga Mare, langa fosta Cabana Ascunsa. Traseul este nemarcat si il recomandam numai turistilor experimentati si alpinistilor.
Vf Ascutit TR - pe braul Cioranga Plaiul Foii 3h

Etape

Plaiul Foii - Spirlea - Deubel - La Om - Timbale-  Ascutit - Cioranga - refugiul Sperantelor - Plaiul Foii

Descriere

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Plaiul Foii - Deubel - La Om - Ascutit - Cioranga - Plaiul Foii în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră