Touristik Label - 125MN10: Podul Craiului - Vf. Văratica - Vf. Şeroni

Legătura Valea Sebeșului - stația Cuntu, peste Plaiul Văraticei
Traseul 10 Bandă Albastră este traseul de legătură între Valea Sebeșului (Podul Craiului) și traseul de creastă Muntele Mic - stația meteo Cuntu (sub Vf. Şeroni) trecând peste Plaiul Văraticei. Priveliști spre Valea Cuntu, șoșeaua Valea Craiului - Muntele Mic, Plaiul Vârciorovei și creasta principală dintre Muntele Mic și Țarcu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
6,30km
Durată
2:30-3:30h
Urcare
926m
Coborâre
134m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de lângă Pensiunea Aventura şi presupune un urcuş abrupt pe Culmea Văratica, care separă râurile Cuntu şi Craiul. Orientarea în lipsa marcajelor din partea de început a traseului poate fi problematică, dar se va urmări în permanenţă poteca de pe culme. După 3 km ajungem pe Vârful Văratica Mică. De aici urmează coborârea spre Poiana Văratica. În această poiană în partea estică apare şi drumul care ne va duce în urcare uşoară spre Şeroni. În Poiana Şeroni vom întâlni şi marcajul principal de culme BR, care merge de la complexul Muntele Mic spre Cuntu şi Ţarcu. Cu 200 de metri înainte de Vârful Şeroni vom întalni şi marcajul CA, care face legătura între Cracul Pip şi zona numită La Lemn.

Etape

Podul Craiului - Vf. Văratica - Vf. Şeroni

Descriere

Traseul 10 BA face legătura între Podul Craiului și traseul de creastă Muntele Mic – Țarcu, peste Plaiul Văraticei, cu altitudini medii. Un traseu destul de solicitant, cu peste 600 m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim din Valea Sebeșului, de la confluența dintre văile Craiului (pe care urcă drumul de acces la telescaunul Valea Craiului și stațiunea Munetele Mic) și Valea Cuntu. Încă de la debut, urcăm pieptiș pe Culmea Văratica, cumpăna de ape dintre văile amintite anterior.

Acest sector necesită bune cunoștințe de orientare (lipsă marcaje), însă odată ajunși pe Plaiul Văraticei, o culme înaltă cu trei vârfuri teșite, ținem poteca de culme până pe Vârful Văratica Mică, apoi coborâm lin spre Poiana Văratica, de unde ni se deschide priveliștea spre Plaiul Vârciorovei (traseul 5) și valea adâncă Cuntu. 

La capătul poienii găsim drumul care ne va duce în urcare uşoară pe sub Vf. Văratica Mare, până la traseul de creastă BR Muntele Mic – stația meteo Cuntu (traseul 7). Puțin înainte de Vf. Şeroni, întâlnim o altă variantă a traseului de creastă, respectiv poteca CA (traseul 11), care face legătura între zona numită La Lemn și Cracu Pip (La Văcarie).

Observații

Marcaj bun doar de la Vf. Şeroni până la Poiana Văratica şi 1 km după Podul Craiului. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Podul Craiului - Vf. Văratica - Vf. Şeroni in Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră