Touristik Label - 604MN14: Podul Teslei - Şaua Tigăilor - Cabana Vf. Ciucaş

Legătura Podu Teslei - Cabana Ciucaș prin Șaua Tigăilor
Traseul nr 14 Cruce Roșie este un traseu de pătrundere în arealul Munților Ciucaș, făcând legătura între zona Podu Teslei și Cabana Vârful Ciucaș, într-un urcuș destul de solicitant pe Piciorul Teslei, până în Șaua Teslei, apoi mai susţinut (300 de m diferenţă de nivel) până în Șaua Tigăilor, de unde se traversează vâlcelele de sub Tigăile Mari și ajungem la Cabana Vf. Ciucaș. Durata traseului este de 4.5 - 5 h.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
10,24km
Durată
3:30-4:15h
Urcare
890m
Coborâre
150m
Vârf
1758m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din DN1A, de la 865 m de Podul Teslei (stâlp indicator). Pentru 240 de metri, parcurgem poiana de deasupra şoselei şi intrăm pe un vâlcel în pădure. Pe acest vâlcel umed urcăm circa 1,1 kilometri (200 de metri diferenţă de nivel), până în capătul nord-vestic al Poienii Tăiate. Parcurgem poiana pe lungimea ei, aproape de marginea din dreapta (Tesla se vede masivă în faţă) şi continuăm în urcare pe Piciorul Teslei, pentru 800 de metri, până la cota 1200 (intersecţie cu traseul 15). Poteca continuă să urce pe Piciorul Teslei pentru 1,4 kilometri, până la intrarea în Poiana Teslei (1387 m altitudine). Aici, găsim un izvor din care alimentăm cu apă şi continuăm urcarea prin poiană. Sub Muntele Tesla, lăsăm în stânga o veche stână şi mergem înainte, pe curbă de nivel, spre est, 420 de metri (intersecţie cu traseul 20). Coborâm pe sub peretele vertical de calcar al Pietrei Dudului şi apoi, prin pădure, ajungem în Șaua Teslei (1347 m), o mică şa plină de brusturi înalţi. În dreapta, intersectăm traseul 21 (se poate observa un stâlp vechi ruginit de marcaj). Poteca continuă în urcuş susţinut pentru 300 de metri diferenţă de nivel, pe muchia superioară a piciorului vestic al zonei de vârf. Ajungem la golul alpin de sub Ciobanul cu Oile şi Turnul lui Goliat şi printr-o curbă de nivel lungă urcăm în Șaua Tigăilor, la 1750 m altitudine (intersecţie cu traseele 1 şi 15). În continuare, poteca coboară pe versantul stâng al Văii Tigăilor, traversând numeroase vâlcele formate sub Tigăile Mari. Urcăm spre un pinten format în capătul estic al Tigăilor Mari şi apoi, pe curbă de nivel, ajungem în şaua de sub Tigăi, unde întâlnim traseul 1 care vine din stânga, de pe vârful Ciucaş. Poteca urmează o curbă de nivel, în uşoară urcare, până sub vârful din faţa noastră şi apoi coboară pe lângă un mic lac temporar, pe sub stâna de sub Piscul cu Apă. Ocolim acest vârf pe partea dreaptă, pe curbă de nivel, şi ajungem la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 4, 5, 7, 8, 12).

Etape

Podul Teslei (865 m) - Poiana Teslei - Şaua Teslei (1347 m) - Şaua Tigăilor (1745 m) - Cabana Vârful Ciucaş (1595 m)

Descriere

Traseul nr. 14 CR este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1400 de m, traseu de legătură între zona Podu Teslei și Cabana Vârful Ciucaș.

Traseul porneşte din DN1A, la 865 m de Podul Teslei (stâlp indicator), urcând pe un vâlcel umed pentru cca. 1.1 km (200 de m diferenţă de nivel) până în capătul NV al Poienii Tăiate, de unde ne bucurăm de masivului Tesla la orizont. Continuăm în urcare pe Piciorul Teslei, pentru cca. 800 de m, până la cota 1200 (intersecţie cu traseul 15), apoi facem încă 1.4 km, până la intrarea în Poiana Teslei (1387 m alt). Aici găsim un izvor.

“Poiana Teslei, cu molizi răzleţi şi pajişti smălţate de flori, este un bun loc de popas, cu orizont larg deschis. Spre vest, privirea pătrunde pînă dincolo de Depresiunea Bârsei, Piatra Craiului, unde creasta albă se stinge în depărtare. Bucegii, Piatra Mare şi Postăvaru îşi înalţă semeţ crestele în lumina puternică a soarelui de dimineaţă sau încearcă să se ascundă privirilor în apusurile ce ard orizontul. Drumul care şerpuieşte în lungul Văii Tărlung te poartă pînă la oraşul de la poalele Tâmpei, Braşovul, ale cărui blocuri se disting în zilele senine, iar Măgura Codlei se înalţă solitară la NE. Spre E, Ciucaşul îşi dezvăluîe inedita faţetă, cu numeroase stânci şi hornuri ce coboarî spre Valea Dălghiului – Colţii Nitrii – sau spre cea o Babaruncăi.” (Extras din Monografie Ciucaş, autor Rodica Niculescu – iunie 1976). Continuăm urcarea spre E prin poiană, pe sub Muntele Tesla, lăsăm în stânga o veche stână și ajungem la intersecţia cu traseul 20, de unde coborâm apoi pe sub peretele vertical de calcar al Pietrei Dudului şi apoi, prin pădure, până în Șaua Teslei (1347 m). 

Aici intersectăm PR traseul 21 (se poate observa un stâlp vechi ruginit de marcaj) și continuăm în urcuş susţinut pentru 300 de m diferenţă de nivel, până în golul alpin de sub Ciobanul cu Oile (Turnul lui Goliat). Turnu lui Goliat reprezintă una dintre cele mai cunoscute atracții naturale din întreaga suprafață a Munților Ciucaș, factorii externi, precum precipitațiile sau vântul, sculptând această imensă stâncă, cu un aspect neobișnuit și pitoresc.

Ținem o curbă de nivel lungă și urcăm în Șaua Tigăilor, la 1750 m alt. (intersecţie cu traseul de creastă BR - traseul 1 şi traseul 15). De aici poteca coboară pe versantul stâng al Văii Tigăilor, traversând numeroase vâlcele formate sub Tigăile Mari. Apoi, pe curbă de nivel, ajungem în şaua de sub Tigăi, unde vom reîntâlni traseul 1 care vine din stânga, de pe vârful Ciucaş de data aceasta. De aici poteca urmează o curbă de nivel, în uşoară urcare, până sub vârful din faţa noastră şi apoi coboară pe lângă un mic lac temporar, pe sub stâna de sub Piscul cu Apă. Ocolind acest vârf pe partea dreaptă, pe curbă de nivel, ajungem la cabana Ciucaş (1595 m) (intersecţie cu traseele 4, 5, 7 , 8 și 12). Cabana Vârful Ciucaș (defapt hotel de 3 stele) este situată în golul alpin din masivul Munții Ciucaș, într-un cadru liniștit înconjurat de peisaje uimitoare, departe de aglomerația și zgomotul din oraș, fiind cel mai apropiat punct de acces pentru Vârful Ciucaș, colosul de piatra Turnul Goliat și panorama Văii Chirușca.

Observații

Accesibil în zona şaua Tigăilor-Cabana Vârful Ciucaş doar turiştilor şi montaniarzilor antrenaţi

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Podul Teslei - Şaua Tigăilor - Cabana Vf. Ciucaş în Braşov, Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
Average: 5 (2 votes)

Comentarii

imaginea utilizatorului Radu C.

Pe prima parte a traseului, până la intersecția cu Traseul nr. 15, marcajul turistic este absent, deci este extrem de dificil de parcurs. Cineva, un binevoitor, a „marcat” totuși traseul cu pungi albastre legate de copaci. Având în vedere că este o zonă în care au avut loc exploatări forestiere în urma cărora au rămas multe resturi, iar poteca nu se mai observă, marcajul cu pungi este singura soluție pentru a ajunge în siguranță aproape de Poiana Teslei. De aici marcajul turistic este prezent, chiar dacă este vechi și uneori dificil de observat de la o distanță mai mare de 5-7m. Poteca este însă vizibilă.

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră