Touristik Label - 225MN03: Poiana Mărului - Culmea Jigoriei - telescaunul din Valea Craiului

Legătura Poiana Mărului - telescaunul Valea Craiului, peste Culmea Jigoriei
Traseul 3 Bandă Galbenă este traseul de legătură între Staţiunea Poiana Mărului, și telescaunul din Valea Craiului, cel mai lung din țară. Ținem drumul forestier Şucu spre Cascadele Şucului, apoi traversăm Culmea Jigoriei, coborând abrupt spre Valea Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
13,50km
Durată
5:15-6:00h
Urcare
802m
Coborâre
654m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din Staţiunea Poiana Mărului şi este comun pe primii 7,5 km cu traseul CR care urcă spre Vârful Brusturu. Traseul urmăreşte drumul forestier de pe partea dreaptă a Râului Şucu până la Cascadele Şucului, apoi facem dreapta şi traversăm un pod. De la această bifurcaţie mai avem 2 km până ce traseul CR face stânga la un pod. Continuăm pe drumul forestier încă 1 km până la confluenţa pâraielor Vâlsan cu Olteana. Aici facem stânga, traversăm un pod şi în scurt timp găsim poteca care urcă pieptiş prin pădure spre Culmea Jigoriei, ieşind în Poiana Prisaca. Aici întâlnim marcajul de culme BR care ne conduce spre Muntele Mic sau spre Ţarcu. Poteca continuă spre sud-est pentru aproximativ 100 m până în apropierea unui izvor unde coteşte spre sud şi intră în pădure. Am parcurs aproape ¾ din traseu. Urmează coborârea spre telescaunul din Valea Craiului. Prima porţiune este reprezentată de pădure de amestec, apoi de foioase, unde din loc în loc parcurgem mici poieni. După o coborâre abruptă în serpentine scurte, ajungem la un mic baraj de captare şi la drumul asfaltat care vine de la Borlova şi urcă spre Staţiunea Muntele Mic. Mai avem 1,5 km până la telescaun.

Etape

Poiana Mărului - Valea Şucului - Culmea Jigoriei - telescaunul din Valea Craiului

Descriere

Traseul 3 BG face legătura între stațiunea Poiana Mărului și telescaunul Valea Craiului, trecând peste Culmea Jigoriei. Un traseu destul de solicitant, cu peste 800 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Staţiunea climaterică Poiana Mărului își are originea în câteva case de pădurari și vânători, care apoi au devenit case de agrement cu hoteluri, după care a fost construit un baraj de acumulare pe valea râului Bistra Mărului. Zona pare a fi fost locul de vânătoare preferat de daci, cu un altar  la „Pietrele Scorile”. Legenda spune că regele dac Scorilo, tatăl lui Decebal, ar fi fost îngropat chiar pe valea Scorilo, iar la 1200 m, a existat un altar păgân. Staţiunea Poiana Mărului constituie o bună bază de plecare spre Muntele Mic şi spre masivele Brusturu (traseul 4), Baicu - Bloju (traseul 8) și Lolaia din Munții Țarcu. 

BG pornește alături de CR (traseul 4) - care urcă spre Vârful Brusturu și urmează drumul forestier Şucu spre Cascadele Şucului. La confluența cu Şuculeţul, ținem direcția peste podeţul de beton, iar la scurt timp traversăm drumul în dreptul cascadelor. La gura de vărsare a P. Mărășești, lăsăm CR la stânga și continuăm urcarea spre locul de confluență cu P. Vâlsan, unde exista mai demult o cabană, acum distrusă (Cabana Olteana).

Aici facem stânga și lăsăm drumul spre Șaua Jigorii la dreapta, ținând o potecă care urcă pieptiș, printr-o zonă cu tăieturi, până în Poiana Prisaca, din Culmea Jigoriei, unde întâlnim drumul turistic Muntele Mic-Țarcu, traseul principal de creastă BR (traseul 7). De-aici coborâm scurt la un izvor, apoi urcăm ușor pe Cracul Bradului la intersecția cu CA (traseul 11) - o variantă diferită a potecii de culme Valea Craiului spre Cuntu.

Continuăm prin pădure, ieșim la o nouă poiană apoi panta se accentuează și coborâm abrupt pe Cracul Pipului în serpentine, spre telescaunul din Valea Craiului, întâlnind drumul asfaltat Borlova - Muntele Mic. Telescaunul are 3492 m lungime (cel mai lung traseu din țară - în 40 min) și aprox. 750 m diferență de nivel. (vezi descriere traseul 1).

Observații

Pe Valea Şucului şi la urcare spre Culmea Jigoriei apar sporadic şi marcaje CG. De asemenea, pe această porţiune, marcajele sunt rare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Mărului - Culmea Jigoriei - telescaunul din Valea Craiului in Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră