Touristik Label - 125MN02: Poiana Mărului - Pietrele lui Scorilo - Complexul Turistic Muntele Mic

Legătura Poiana Mărului - Muntele Mic, pe la Pietrele lui Scorilo
Traseul 2 Bandă Albastră este traseul de creastă ce străbate Muntele Mic dinspre Staţiunea Poiana Mărului, trecând prin locurile unde se spune că dacii vânau și se rugau: Pietrele lui Scorilo. Priveliști spre Poiana Mărului, Şaua Iepii, Muntele Ţarcu şi Muntele Mic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,90km
Durată
4:15-5:00h
Urcare
1177m
Coborâre
340m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la ieşirea din Staţiunea Poiana Mărului şi urmărim drumul forestier de pe malul drept al Scorilei pe o distanţă de 1 km. La intrarea într-o zonă de defrişare şi lăstăriş, părăsim drumul şi urmărim poteca din stânga care urcă în serpentine Culmea Băloiu-Scorila. De la cota 1000 ne încadrăm pe culme şi urmărim muchia pentru următorii 2,5 km până în Poiana Boboraţei, aflată la cota 1450. În poiană, urmărim poteca din partea dreaptă, care urcă pieptiş printr-o pădure de conifere. În scurt timp ajungem la Pietrele lui Scorilo. Deja am străbătut 6,5 km. Poteca face o curbă strânsă la stânga şi iese în golul alpin, de unde avem perspective spre Staţiunea Poiana Mărului, Şaua Iepii, Muntele Ţarcu şi Muntele Mic. Urmărim stâlpii de marcaj şi plaiul care ne conduc spre Vârful Muntelui Mic, marcat de antenele de telecomunicaţii şi de cele două instalaţii de transport pe cablu care converg spre vârf. Din zona antenelor urmărim poteca şi luăm ca şi reper Crucea Eroilor Bănăţeni, iar de aici în scurt timp ajungem în staţiunea Muntele Mic la schit.

Etape

Poiana Mărului - Pietrele lui Scorilo - Complexul Turistic Muntele Mic

Descriere

Traseul 2 BA face legătura între stațiunea Poiana Mărului și Complexul Turistic Muntele Mic, vizitând Pietrele lui Scorilo. Un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Staţiunea climaterică Poiana Mărului își are originea în câteva case de pădurari și vânători, care apoi au devenit case de agrement cu hoteluri, după care a fost construit un baraj de acumulare pe valea râului Bistra Mărului. Zona pare a fi fost locul de vânătoare preferat de daci, cu un altar  la „Pietrele Scorile”. Legenda spune că regele dac Scorilo, tatăl lui Decebal, ar fi fost îngropat chiar pe valea Scorilo, iar la 1200 m, a existat un altar păgân. Staţiunea Poiana Mărului constituie o bună bază de plecare spre Muntele Mic şi spre masivele Brusturu (traseul 4), Baicu - Bloju (traseul 8) și Lolaia din Munții Țarcu.

BA porneşte de la ieşirea din stațiune către Muntele Mic, pe drumul forestier V. Scorilo, printre vile și case pitorești. După aprox 1 km, facem stânga și urcăm în serpentine pe versantul drept al văii, până în creasta Cracu lui Băloi. De aici poteca urmează culmea spre SV, prin pădure, apoi ține versantul drept puțin mai jos de creastă, ocolind stâncile înclinate. Ajungem într-o poiană alpină, la limita superioară a pădurii: Pna. Boboraței, cu privelişti minunate spre Munţii Ţarcu. Luăm ca reper stâncile din față, lăsând sub noi o stână.

Poteca ne conduce pieptiș prin dreapta stâncilor, printr-o pădure frumoasă de conifere, apoi continuăm pe versantul NE al Muntelui Mic, către Pietrele lui Scorilo (l 617 m), care parcă ne barează drumul. Un monument preistoric – sau poate antic – unic în România este cel din punctul „La Blide”, situat în apropiere. Urmăm marcajele de pe lespezi și facem stânga spre păşunea Muntelui Mic. Ținem culmea netedă şi largă, deasupra V. Scorilo și urcăm pe la izvoarele P. Vâlsan spre bolta rotunjită a vârfului Muntele Mic (1802 m), marcată de antene și instalații ale pârtiilor din stațiune. Ni se deschid perspective spre Poiana Mărului, Şaua Iepii, Muntele Ţarcu şi Muntele Mic.Orientarea poate fi dificilă pe timp de ceață.

Coborâm spre Crucea Eroilor Bănăţeni, apoi la schitul din staţiunea Muntele Mic, unde întâlnim drumul turistic Muntele Mic - Țarcu, traseul principal de creastă BR (traseul 7).

Observații

Marcaje rare în zona de păşune alpină. De asemenea, în zona de defrişare de la cota 1400 sunt probleme de orientare datorită tăierii copacilor cu marcaj şi a distrugerii potecilor. De asemenea, la întoarcere, în Poiana Boboraţei, intrarea în pădure este greu vizibilă.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Mărului - Pietrele lui Scorilo - Complexul Turistic Muntele Mic in Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră