Touristik Label - 625MN04: Poiana Mărului - Vârful Căleanu - Şaua Plaiului

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,46km
Durată
6:30-8:00h
Urcare
1735m
Coborâre
310m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de acces din Staţiunea Poiana Mărului spre zona înaltă a Munţilor Ţarcu. Din cauza marcajului deficitar, este recomandată parcurgerea lui pe vreme bună. Traseul porneşte din Staţiunea Poiana Mărului şi primii 7,5 km, îi parcurge în comun cu traseul BG Valea Şucului. Din Staţiunea Poiana Mărului urmărim pe distanţa de 5 km drumul forestier care urcă pe partea dreaptă a Văii Şucului. Urmează o bifurcaţie şi un pod, traseul continuând pe partea dreaptă a intersecţiei dealungul Văii Olteana. După alţi 2 km, pe partea stângă avem un podeţ de lemn; de aici putem continua pe drumul forestier dealungul Văii Olteana pe traseul BG, sau să traversăm podeţul şi să urcăm prin pădure urmând marcajul CR. Urcuşul accentuat prin pădure durează aproximativ o oră, apoi la cota 1400 ieşim în păşunea alpină. Continuăm parcursul în direcţia sud-est, la început într-un urcuş accentuat, care pe măsură ce înaintăm se domoleşte. După încă o oră (aproximativ 2 km) ajungem în dreptul unei foste cabane. Ne aflăm la baza Vârfului Brusturu. Urcarea se face ocolind vârful prin vest şi urcând pe conul de grohotiş în direcţia vârfului(spre sud-est). De pe vârf se coboară într-o şa, apoi urmează ultimul urcuş spre Vârful Căleanu. Acest vârf constituie un bun punct de belvedere spre Muntele Mic, Retezat, Şaua Iepii, Godeanu, Ţarcu. În continuare se urmăreşte drumul de plai spre Şaua Plaiului. De aici se poate continua pe BR spre Vârful Ţarcu (1h) sau Şaua Iepii (4h).

Etape

Poiana Mărului - Valea Şucului - Vârful Căleanu - Şaua Plaiului

Observații

Marcaj vechi pe porţiunea de traseu comun cu BG. Marcaj rar sau inexistent pe porţiunea de gol alpin. Apar 3-4 marcaje între Vf. Brusturu şi Vf. Căleanu. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Mărului - Vârful Căleanu - Şaua Plaiului în Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră