Touristik Label - 625MN04: Poiana Mărului - Vârful Căleanu - Şaua Plaiului

Legătura Poiana Mărului - Vârful Țarcu (peste Vf. Brusturu)
Traseul 4 Cruce Roșie este traseul de legătură între Staţiunea Poiana Mărului și creasta principală a Munților Țarcu (Șaua Plaiulu), trecând peste culmea Brusturu – Căleanu, puțin umblată și cu marcaje rare. Priveliști spre piramida vârfului Brusturu, vârful Căleanu, prăpastia Groapa Brusturului, căldarea P. Olteana, bolta rotunjită a vârfului Muntele Mic ș.a..
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
16,70km
Durată
6:30-8:00h
Urcare
1735m
Coborâre
310m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de acces din Staţiunea Poiana Mărului spre zona înaltă a Munţilor Ţarcu. Din cauza marcajului deficitar, este recomandată parcurgerea lui pe vreme bună. Traseul porneşte din Staţiunea Poiana Mărului şi primii 7,5 km, îi parcurge în comun cu traseul BG Valea Şucului. Din Staţiunea Poiana Mărului urmărim pe distanţa de 5 km drumul forestier care urcă pe partea dreaptă a Văii Şucului. Urmează o bifurcaţie şi un pod, traseul continuând pe partea dreaptă a intersecţiei dealungul Văii Olteana. După alţi 2 km, pe partea stângă avem un podeţ de lemn; de aici putem continua pe drumul forestier dealungul Văii Olteana pe traseul BG, sau să traversăm podeţul şi să urcăm prin pădure urmând marcajul CR. Urcuşul accentuat prin pădure durează aproximativ o oră, apoi la cota 1400 ieşim în păşunea alpină. Continuăm parcursul în direcţia sud-est, la început într-un urcuş accentuat, care pe măsură ce înaintăm se domoleşte. După încă o oră (aproximativ 2 km) ajungem în dreptul unei foste cabane. Ne aflăm la baza Vârfului Brusturu. Urcarea se face ocolind vârful prin vest şi urcând pe conul de grohotiş în direcţia vârfului(spre sud-est). De pe vârf se coboară într-o şa, apoi urmează ultimul urcuş spre Vârful Căleanu. Acest vârf constituie un bun punct de belvedere spre Muntele Mic, Retezat, Şaua Iepii, Godeanu, Ţarcu. În continuare se urmăreşte drumul de plai spre Şaua Plaiului. De aici se poate continua pe BR spre Vârful Ţarcu (1h) sau Şaua Iepii (4h).

Etape

Poiana Mărului - Valea Şucului - Vârful Căleanu - Şaua Plaiului

Descriere

Traseul 4 CR face legătura între stațiunea Poiana Mărului și zona înaltă a Munţilor Ţarcu, respectiv vârful Brusturu și creasta principală, în Șaua Plaiului. Un traseu solicitant, cu peste 1800 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 8 h de drumeție, cu marcaje rare în golul alpin. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat. 

Staţiunea climaterică Poiana Mărului își are originea în câteva case de pădurari și vânători, care apoi au devenit case de agrement cu hoteluri, după care a fost construit un baraj de acumulare pe valea râului Bistra Mărului. Zona pare a fi fost locul de vânătoare preferat de daci, cu un altar  la „Pietrele Scorile”. Legenda spune că regele dac Scorilo, tatăl lui Decebal, ar fi fost îngropat chiar pe valea Scorilo, iar la 1200 m, a existat un altar păgân. Staţiunea Poiana Mărului constituie o bună bază de plecare spre Muntele Mic (traseul 2) şi spre masivele Brusturu, Baicu - Bloju (traseul 8) și Lolaia din Munții Țarcu. 

CR pornește alături de BG (traseul 3) - care traversează Culmea Jigoriei, coborând abrupt spre telescaunul Valea Craiului, și urmează drumul forestier Şucu spre Cascadele Şucului. La confluența cu Şuculeţul, ținem direcția peste podeţul de beton, iar la scurt timp trecem drumul în dreptul cascadelor. La gura de vărsare a P. Mărășești, lăsăm BG la dreapta și traversăm un podeț improvizat din trunchiuri spre stânga.

Găsim poteca CR ce se desparte brusc în stânga şi urcă abrupt, pe un vechi drum forestier, aprox. 1h, printr-o pădure tânără, cu semne vechi de exploatare. Ieșim la o poiană în mijlocul căreia se află o stână, pe care poteca o ocolește pe la N. Ajungem pe o mică culme plată (1610m), cu loc de popas, de unde priveliștea se deschide spre culmea Nedeii, sub care se află izvoarele Şuculeţului, o vale bine împădurită și lungă. În față ne așteaptă piramida vârfului Brusturu, peste care zărim şi vârful Căleanu (2190 m), care domină prăpastia dintre acestea Groapa Brusturului).

Urmează un urcuș pieptiș de cca. 1 h până lângă o fostă cabană, la baza Vârfului Brusturu, de unde avem de traversat poteci pastorale ale stânelor din căldările Olteana şi Şuculeţul. Urcarea printre jnepeni şi uneori pe grohotiş direct spre vârf (aprox.1.5 h) este periculoasă pe vreme nefavorabilă! De pe vârf putem admira imensa căldare Olteana (S), peste care se ridică Muntele Mic, cu antene. Spre SE vedem Căleanu în prim-plan și creasta principală, dincolo de care răsar Nedeia (spre NE), Vf. Gugu, Godeanu şi chiar Retezatul.

De pe Vf. Brusturu mai avem de urcat abrupt pe vf. Căleanu, cu atenție, pe culmea expusă pe alocuri, alegând în funcție de condiţii, poteca de vară (nordică) sau de iarnă (sudică). De pe vârf ni se deschid și mai clar belvederi spre Muntele Mic, Ţarcu, Culmea Nedeii, Vf. Gugu, Godeanu, Şaua Iepii, Retezat etc. Continuăm urcarea spre creasta principală, ajungând pe drumul de plai, apoi întâlnim traseul principal de creastă al munţilor Ţarcu (traseul 7) în Şaua Plaiului, sub Vf. Țarcu  Dacă continuăm pe Plaiul Mare, putem ajunge la varianta PR de legătură cu Vf. Godeanu (traseul 9) sau spre Vf. Baicu (2123 m) - cu vederi spectaculoase spre Culmea Tomeasa, Gura Apei, Retezatul Mic și Retezatul Mare.

Observații

Marcaj vechi pe porţiunea de traseu comun cu BG. Marcaj rar sau inexistent pe porţiunea de gol alpin. Apar 3-4 marcaje între Vf. Brusturu şi Vf. Căleanu. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Mărului - Vârful Căleanu - Şaua Plaiului în Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră