Touristik Label - 1025MN08: Poiana Mărului - Vf. Poiana Nedeii - Vf. Nedeia

Legătura Poiana Mărului - Vf. Nedeia, peste Culmea Buza Nedeii
Traseul 8 Triunghi Albastru este traseul de creastă ce străbate Culmea Buza Nedeii spre creasta principală a Munților Țarcu, pornind din stațiunea Poiana Mărului. Priveliști spre Poiana Mărului și Muntele Mic, Culmea Brusturu - Căleanu, Masivul Ţarcu, Godeanu, Bazinul Șuculețului și Bistrei Mărului (cu căldarea Dalciului) ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,00km
Durată
5:00-6:30h
Urcare
1523m
Coborâre
80m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din partea estică a Staţiunii Poiana Mărului, din dreptul Hotelului Poiana Mărului. După 50 m ne abatem pe un drum pietruit la dreapta, care ne conduce pe lângă câteva vile spre liziera păduri. De aici urmează o potecă şi urcuşul abrupt pe aproximativ 4 km, traversând pădurea şi poieni de mici dimensiuni. La altitudinea de 1500 m ieşim în păşunea alpină. Vom urma în continuare plaiul care merge pe Culmea Nedeia. Odată ajunşi pe culme, panta devine mai puţin abruptă. În zare se deschid privelişti spre Poiana Mărului, Vârfurile Pietrei, Brusturu, Căleanu, Ţarcu dar şi spre Munţii Retezat, Godeanu sau Muntele Mic. Pe Vârful Nedeia intersectăm marcajul BR care leagă Ţarcu de Şaua Iepii.

Etape

Poiana Mărului - Buza Nedeii - Vf. Poiana Nedeii - Vf. Bistricioara - Vf. Nedeia

Descriere

Traseul 8 TA face legătura între stațiunea Poiana Mărului și Vârful Nedeia (Mătania), pe un parcurs puțin umblat și fără marcaje în zona de pășune. Un traseu solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 7 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - doar turiștilor cu bune cunoștințe de orientare.

Staţiunea climaterică Poiana Mărului își are originea în câteva case de pădurari și vânători, care apoi au devenit case de agrement cu hoteluri, după care a fost construit un baraj de acumulare pe valea râului Bistra Mărului. (vezi descriere traseul 2)

La ieșirea din stațiune, urmăm un drum pietruit ce ajunge lângă păstrăvărie, apoi urcă pe lângă câteva vile cochete în buza pădurii. Continuăm pieptiș aprox. 4 km prin pădure de amestec și printr-o serie de poieni până pe Culmea Nedeia, la 1500 m alt. (850 m D+). De pe păşunea alpină; priveliștea se deschide spre toate zările. Lăsăm în spate Poiana Mărului și Muntele Mic, în timp ce la dreapta, vedem valea adâncă Șuculețu, dominată de Vârfurile Brusturu și Căleanu, peste care distingem balizele de pe Vf. Țarcu. La V, răsare culmea prelungită ce stăvilește bazinul Bistrei Mărului, cu vârfurile Custurii – Bloju – Pietrii – Murgani.

Continuăm pe Culmea Buza Nedeii spre creasta principală a Munților Țarcu, trecem de Vf. Poiana Nedeii și ajungem pe Vf. Bistricioara, unde trecem bariera celor 2000 m. De aici putem observa, peste șaua dintre Vf. Şeiului și Nedeia (din creasta principală), Godeanu și Muntele Moraru. Spre N, la obârșia Bistrei Mărului, ne captează atenția căldarea Dalciului.

După cca. 40 min, ajungem pe culmea principală, în apropierea vârfului Nedeia (2150 m), unde întâlnim traseul principal BR pe care îl putem urma fie spre Țarcu, fie spre Gura Apei peste Muntele Baicu (vezi descriere traseul 7). Cei cu bune cunoștințe de orientare și pregătire fizică, pot încerca din Șaua Iepii, revenirea spre Poiana Mărului, pe culmea prelungită Bloju – Pietrii – Murgan – Zănoaga (7-8 h) - potecă ciobănească nemarcată.

Observații

Marcaj inexistent în zona de păşune alpină. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Mărului - Vf. Poiana Nedeii - Vf. Nedeia în Caraş-Severin, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră