Touristik Label - 1004MN10: Poiana Stânii - Culmea Gropşoarele - Zăganu

Legătura Poiana Stânii - Vârful Zăganu
Traseul nr 10 Triunghi Albastru este un traseu de legătură între Poiana Stânii și creasta Zăganu-Gropşoarele într-o ascensiune domoală la început apoi mai susținută prin valea seacă a Pârâului Sterp, ajungând în căldarea finală a Pârâului Sterp, de unde se intersectează traseul de creastă Bandă Albastră, sub Vf. Zăganu la 1764 m altitudine.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
3,17km
Durată
2:30-3:00h
Urcare
750m
Coborâre
0m
Vârf
1743m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la casa de vânătoare din Poiana Stânii, mergem spre nord-vest circa 500 de metri, pe traseul 7, în urcare, şi îl lăsăm în stânga. Urmăm drumul forestier de la liziera pădurii şi ajungem în capătul de sus al Poienii Stânii, pe valea Pârâului Alb. Urmăm drumul de exploatare ce urcă pe versantul stâng al văii şi după 1,6 kilometri, la cota 1160 m, găsim urmele unui foişor de vânătoare (intersecţie cu traseul 19). De aici, traseul 19 merge la dreapta prin Cheile Pârâului Alb şi noi vom urma în faţă valea seacă a Pârâului Sterp. Câteva sute de metri mai sus, întâlnim un izvor temporar pe lângă care urcăm continuu. Marcajele urmează firul întunecat al văii Pârâului Sterp, cu pantă destul de mare (circa 40%). După un kilometru de urcat (406 m diferenţă de nivel), ajungem în căldarea finală a Pârâului Sterp, plină de arbuşti înalţi. În serpentine înguste, urcăm spre partea stângă a căldării, până în punctul cel mai de jos al buzei căldării aflat la 1764 m altitudine (intersecţie cu traseul 7).

Etape

Poiana Stânii (960 m) - Valea Pârâului Alb - Valea Pârâului Sterp - Culmea Gropşoarele - Zăganu

Descriere

Traseul nr. 10 TA este un traseu de dificultate mediu / dificil, într-o drumeție de 2 - 2.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 800 de m, cu o ascensiune finală pe valea seacă a Pârâului Sterp pe pantă cu înclinație 40%, pentru aprox.  1h.

Marcajul pornește de la casa de vânătoare din Poiana Stânii, comun cu CR traseul 7 în direcția NV pentru cca. 500 de m până la intersecția cu drumul forestier de pe valea Pârâului Alb (Drumul Vânătorilor). De aici se urmează drumul de exploatare ce urcă pe versantul stâng al văii şi după cca. 1,6 km, la cota 1160 m, găsim urmele unui foişor de vânătoare (intersecţie cu  TG traseul 19 care străbate Cheile Pârâului Alb).

De la foișor vom continua pe valea seacă a Pârâului Sterp, întâlnind un izvor temporar pe lângă care vom urca continuu pe o pantă destul de mare (circa 40%), pentru 1 km (400 m diferenţă de nivel). Ajungem în căldarea finală a Pârâului Sterp, plină de arbuşti înalţi, apoi urcăm pe serpentine înguste spre partea stângă a căldării, până în punctul cel mai de jos al buzei căldării aflat la 1764 m altitudine (intersecţie cu traseul 7), sub Vf. Zăganu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Poiana Stânii - Culmea Gropşoarele - Zăganu în Prahova, Ciucaş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră