Touristik Label - 916MN13: Pojorâta - traseul 14 BA

Legătura Pojorâta - Culmea Munceii Rarăului (sub Vf. Obcina Flocească)
Traseul 13 Punct Roșu este traseul de legătură dintre localitatea Pojorâta și traseul secundar BA Câmpulung Moldovenesc - Hotel Rarău. Urcăm pe interfluviul dintre văile Prașca și Izvorul Giumalăului într-un peisajul pitoresc, specific Bucovinei, până la răscruce (sub Vf. Obcina Flocească).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,06km
Durată
1:30-2:30h
Urcare
581m
Coborâre
104m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Pojorâta pornim pe DJ 175B spre Rarău. Trecem calea ferată și după circa 350 m întâlnim un indicator la stânga (E) pe o uliţă spre pensiunea Adam și Eva. Mergem pe această uliţă și după 450 m, la o intersecţie cu troiţă, cu doar 40 m înainte de pensiune, cotim dreapta (S) pe o altă uliţă care urcă spre munte. Aici apar primele semne PR. Urcăm printre gospodăriile localităţii Pojorâta, apoi fânaţe împrejmuite, construcţii de lemn. Peisajul este pitoresc, specific Bucovinei. După ultimul fânar întâlnit intrăm într-un pâlc de pădure. Poteca ajunge într-un drum care urcă printr-un culoar între molizi, apoi pe lângă un gard menţinând interfluviul dintre văile Prașca și Izvorul Giumalăului. Acesta este aici destul de îngust, deci ușor de urmărit. Depășim un vârf, coborâm într-o șa apoi urcăm din nou ocolind puţin stânga (E). Mai trecem câteva vârfuleţe, ocolim unul prin stânga (imediat după el zărim niște gospodării care au un drum bun de acces), următorul ușor prin dreapta, iar ultimul îl urcăm. De aici coborâm direct la indicatorul aflat la răscrucea cu traseul 14 BA.

Etape

Pojorâta - lângă pensiunea Adam și Eva - Vf. Obcina Flocească - traseul 14 BA

Descriere

Traseul 13.PR face legătura între localitatea Pojorâta și traseul secundar Câmpulung Moldovenesc - Hotel alpin Rarău. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 500 m diferențe de nivel, în cca. 1 - 2 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Plecând din Pojorâta se urmează pentru scurt timp șoseaua Transrarău, se trece bariera de cale ferată spre valea Străjii și se străbate partea veche a satului Pojorâta, având în dreapta cele două măguri împădurite Adam și Eva. În această parte de sat s-a dezvoltat industria varului, încă din cele mai îndepărtate timpuri ale perioadei feudale, când existau cuptoare de var. Frumusețea gospodăriilor specifice Bucovinei completează peisajul. 

Urmăm apoi o uliță care urcă spre munte prin fânaţe împrejmuite și construcţii de lemn, intrăm într-un pâlc de pădure și menținem interfluviul dintre văile Prașca și Izvorul Giumalăului, peste câteva vârfuleţe, apoi coborâm sub Vf. Obcina Flocească, la răscrucea cu BA (traseul 14), ce vine de la Câmpulung Moldovenesc, pe valea pârâului Mesteacăn.

Observații

Deocamdată, în lipsa unui indicator în Pojorâta, intrarea în traseu este mai greu de găsit.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pojorâta - traseul 14 BA în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră