Touristik Label - 516MN09: popas Zugreni - Pojorâta

Legătura Cheile Zugreni - Pojorâta (peste Transrarău)
Traseul 9 Cruce Galbenă este traseul de legătură dintre zona Cheile Zugreni (Cabana Zugreni) și localitatea Pojorâta, un traseu ce traversează vestul masivului Rarău, de la S la N. folosind în mare parte șoseaua alpină TransRarău. Traseu accesibil și cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,69km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
700m
Coborâre
761m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Vizavi de Cabana Zugreni (care momentan nu e inclusă în circuitul turistic) se află un loc amenajat de popas. De aici pleacă traseele 6 PA, 9 CG și 10 TR. Urcăm pe drumul de-a lungul pârâului Colbu. Până la punctul de despărţire al traseelor 9 și 10 - aflat la 3,7 km - drumul este bine întreţinut. Aici este intersecţia drumurilor, o confluenţă de pâraie și o clădire minieră mare, părăsită. Continuăm pe drumul care urcă pe pârâul din stânga. La 500 m după ce trecem un pod părăsim acest pârâu pe un drum spre stânga (N). Urmează o succesiune de intersecţii cu diverse drumuri de exploatare. Lăsăm în stânga două drumuri pe care curg fire de apă și ne angajăm într-o urcare abruptă. Din păcate marcajele sunt rare și șterse, iar unii dintre copacii pe care au fost aplicate sunt tăiaţi. După urcarea abruptă schimbăm direcţia spre dreapta și continuăm să urcăm nu așa de abrupt, pe un drum tăiat în coasta muntelui. Marcajele sunt aplicate preponderent în sensul de urcare. Ajungem în Şaua Colbului, unde întâlnim traseul 3 BR și drumul asfaltat DJ 175B Transrarău. Traseul - marcat extrem de rar - urmărește acest drum până în localitatea Pojorâta, aproximativ 12 km. De-a lungul drumului beneficiem de câteva locuri popas amenajate.

Etape

popas Zugreni - Pojorâta

Descriere

Traseul 9 CG face legătura între Cabana Zugreni și localitatea Pojorâta, de-a lungul pârâului Colbu și a șoselei Transrarău. Este un traseu relativ ușor, cu aprox.700 m diferență de nivel, în cca 7 - 8 h de drumeție, accesibil și pentru cicloturism.

La 20 km în aval de Vatra Dornei, dacă timpul vă permite, puteți vizita Cheile Zugrenilor, una dintre cele mai spectaculoase zone de pe valea Bistriţei, rezervație naturală cu o lungime de 4 km și stânci cu forme bizare de 200-300 m înălţime care poartă denumiri pitoreşti precum: Colţul Acrii, Piatra lui Osman, Grindul Puşcatei, Stânca Coifului etc.

De lângă Cabana Zugreni, urmăm drumul forestier bine întreținut de-a lungul pârâului Colbu, apoi lăsăm în dreapta marcajul TR (traseul 10) spre Hotel Rarău și continuăm pieptiș pe drumuri de exploatare (atenție la marcaj!) până în Şaua Colbului, unde întâlnim traseul principal de creastă BR) (traseul 3) și șoseaua alpină Transrarău. Urmând pitorescul drum asfaltat, cale de 12 km, coborâm peste 700 m diferență de nivel, până în localitatea Pojorâta și trecem de câteva locuri de popas cu priveliști frumoase. TransRarăul este singurul drum alpin din România deszăpezit și întreținut pe toată perioada anului.

Observații

Pe DJ175B Transrarău marcaj aproape inexistent, dar nici nu e nevoie.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

popas Zugreni - Pojorâta în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră