Touristik Label - 716MN06: popas Zugreni - Vf. Giumalău - gara Valea Putnei

Legătura Cheile Zugreni - Vf. Giumalău - Valea Putnei
Traseul 6 Punct Albastru este traseul de legătură dintre Cheile Zugreni și localitatea Valea Putnei, vizitând vârful Giumalău cu o vedere panoramică minunată. Continuăm peste Vârful Alunul, apoi pe Piciorul Șapelor, accesibile și cu MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,22km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
1350m
Coborâre
1273m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Vizavi de Cabana Zugreni (care momentan nu e inclusă în circuitul turistic) se află un loc amenajat de popas. De aici pleacă traseele 6 PA, 9 CG și 10TR. Urmăm drumul forestier de-a lungul pârâului Colbu circa 600m, apoi un indicator ne invită să cotim stânga. Urcăm pieptiș pe un drum care apoi se transformă în cărare printr-o vale seacă. Apoi poteca părăsește valea spre stânga (SV) și urcă la niște stânci pe Piciorul Ţepușelor, pe care-l vom urma de acum înainte. Acum urcușul nu mai este așa de abrupt, poteca urmărește un parcurs frumos pe această culme, iar noi avem parte de priveliști spre vale din când în când. După ieșirea din pădure urmează din nou un urcuș relativ abrupt, prin afiniș, poteca taie serpentinele unui drumeag. Ieșim deasupra Cabanei Giumalău, unde intresectăm traseul 7 CR, alături de care în mai puţin de 400 m ajungem la cabană. De aici ne angajăm în urcarea vârfului pe un drum foarte bine marcat cu nu mai puţin de 10 stâlpi de marcaj. Sus pe vârf priveliștea este foarte frumoasă în toate direcţiile. Ne aflăm la punctul de maximă altitudine din masiv, în zilele senine putem identifica ușor Rarăul, Ceahlăul, Pietrosul Bistriţei, Călimanii, Suhardul, Rodnei, etc… După odihnă și savurarea peisajului începem parcurgerea unei culmi clare spre nord. Trecem pe lângă niște stânci, ce pot fi ocolite pe un drum prin dreapta (E), apoi pe lângă o frumoasă scochină cu stânci și jnepeni. Menţinem culmea pe poteca bine marcată, lăsăm pe dreapta traseul PR care coboară la Pojorâta, apoi străbatem două pâlcuri de pădure. La ieșirea din al doilea, într-o poiană largă identificăm în faţă Vârful Alunul. Aici traseul are două variante - ambele marcate - una urcă peste vârf, iar cealaltă îl ocolește prin stânga, pe o potecă tăiată pe curba de nivel, prin pădure. Oricare din variante am alege, în final poposim într-o poiană mare - numită Sapele - unde se află o stână și câteva construcţii de lemn, ce le putem folosi ca adăpost dacă e vreme rea. De aici poteca își continuă coborârea ușoară, la început având parte de un lung parcurs frumos prin pădure pe drumul de culme, întrerupt doar de o scurtă porţiune defrișată. Urmează o alternanţă de porţiuni împădurite cu porţiuni defrișate aflate în stadii diferite de refacere. În final drumul coboară abrupt și ajunge la 200 m NE de gara Valea Putnei. Până la gară folosim un drum și apoi o potecă de-a lungul șinelor de tren. Pe DN17, la 350 m mai sus, se află un indicator comun traseelor 4 BG și 6 PA.

Etape

popas Zugreni - Piciorul Ţepușelor - Cabana Giumalău - Vf. Giumalău - Vf. Chilia - Vf. Alunul - Poiana Sapele - gara Valea Putnei

Descriere

 

Traseul 6 PA face legătura între Cabana Zugreni și vârful Giumalău, de unde folosește o culme clară și Piciorul Șapelor până în localitatea Valea Putnei. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1300 m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

La 20 km în aval de Vatra Dornei, dacă timpul vă permite, puteți vizita Cheile Zugrenilor, una dintre cele mai spectaculoase zone de pe valea Bistriţei, rezervație naturală cu o lungime de 4 km și stânci cu forme bizare de 200-300 m înălţime care poartă denumiri pitoreşti precum: Colţul Acrii, Piatra lui Osman, Grindul Puşcatei, Stânca Coifului etc.

De la locul de popas de lângă Cabana Zugreni, urmăm pentru scurt timp drumul forestier de-a lungul pârâului Colbu, apoi urcăm susținut printr-o vale seacă, cu 330 m diferenţă de nivel, până la niște stânci de pe Piciorul Ţepușelor (1256 m). De-aici urcuşul devine ceva mai uşor, cu priveliști spre bazinul pârâului Arineasa. Un nou urcuș abrupt ne scoate deasupra Cabanei Giumalău, unde întâlnim varianta CR ce ocolește Vf. Giumalău (traseul 7). Coborâm apoi la Cabana Giumalău, străjuită de vârful omonim. Cabana Giumalău nu oferă mâncare, dar are o sală de mese la dispoziția turiștilor. Cazare în 3 camere cu paturi etajate (aprox 30 de locuri). 

De la cabană se urcă pieptiș pe un drumeag bine marcat spre cupola vârfului Giumalău, de unde avem o priveliște panoramică fermecătoare. Putem identifica Rarăul, Ceahlăul, Pietrosul Bistriţei, Călimanii, Suhardul, Rodnei, ș.a.m.d.

După pauza binemeritată, urmăm o culme clară spre N (Piciorul Giumalău) până într-o poiană largă, unde se află Vârful Alunul. Se poate urca pe vârf sau se ocolește pe curba de nivel, prin pădure, până în Poiana Șapelor, de unde continuăm pe Piciorul Șapelor, împădurit. Ultimul segment coboară abrupt spre gara Valea Putnei.

Observații

În zona Vârfului Giumalău, traseul poate fi periculos iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

popas Zugreni - Vf. Giumalău - gara Valea Putnei în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră