Touristik Label - 1201MN16: Predeal - Valea Iadului - Şaua Baiului

Legătura Predeal - Cabana Diham, pe Valea Leucii
Traseul 16 Triunghi Roșu urcă ușor pe Valea Leucii spre Șaua Baiului, în majoritate pe drum forestier. Preferat de alergători sau pasionații de ciclism care vor să ajungă rapid din Predeal la Cabana Diham. Drumul face legătura între Unitățile Militare Vânători de Munte UM V. Râșnoavei și U.M. Dihamul Militar.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,70km
Durată
1:30-1:45h
Urcare
350m
Coborâre
0m
Vârf
1354m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din DN73A trecem pe lângă U.M. Valea Râşnoavei şi mergem pe Valea Leucii pe drum forestier. La intrarea în Valea Iadului lăsăm ruinele unei foste garnizoane, facem stânga pe un fir al Văii Iadului şi după 45-50 de minute de urcat, ajungem la gardul U.M. Dihamul Militar. Prin stânga unităţii militare ajungem în Şaua Baiului.

 

Etape

Predeal - Valea Leucii - Valea Iadului - Dihamul Militar - Şaua Baiului

Descriere

Traseul 16 TR este o alternativă a potecii ce urcă peste Clăbucetul Baiului, legătura între Predeal și Șaua Baiului. Un traseu destul de solicitant, cu aprox 400 m diferențe de nivel, în cca 2 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Înălțimea de peste 1100 m recomandă orașul Predeal în primul rând ca stațiune pentru schi. Însă Predealul este și un loc încărcat de istorie. Situat la limita dintre Muntenia și Transilvania, a luat naștere ca un nod feroviar pe magistrala Ploiești - Brașov. Prin particularitățile sale geografice și climatice, și-a creat un potențial turistic, favorizând trasee turistice. Unul dintre acestea este și traseul spre Șaua Baiului prin Valea Leucii.

Pornim din Predeal pe șoseaua națională spre Azuga, apoi intrăm pe Valea Leucii, pe lângă U.M. Valea Râşnoavei - cca 4 km de drum forestier. Valea este largă și urcușul este ușor. Pe dreapta avem Muchia Leucii iar pe stânga muntele Clăbucetul Baiului. După ce intrăm în pădure, ajungem la confluența cu Valea Iadului, apoi urcăm abrupt pe poteca șerpuită și ieșim în dreptul U.M Dihamul Militar, unde întâlnim marcajul TG și BA (13, 14, 15). 

În Șaua Baiului întâlnim indicatoarele TA (traseul 12) - dinspre Bușteni prin Gura Dihamului și CA (traseul 45) - dinspre Cabana Poiana Izvoarelor. În față se deschide perspectiva încântătoare a Morarului și Bucșoiului și putem continua spre Cabana Diham.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Predeal - Valea Iadului - Şaua Baiului în Braşov, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră