Touristik Label - 415MN18: Răstoliţa-Curmătura Tihului

Legătura Răstoliţa - Curmătura Tihului (creasta principală)
Traseul 18 Cruce Albastră este unul din traseele principale de acces în creasta Călimanilor dinspre Valea Mureşului, folosind un drum forestier de pe Valea Tihului, ce poate fi parcurs și cu o bicicletă de munte (parțial).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
23,98km
Durată
6:30-8:30h
Urcare
1581m
Coborâre
581m
Vârf
1522m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acesta este un traseu principal de acces în creasta Călimanilor dinspre Valea Mureşului. Traseul porneşte din comuna Răstoliţa şi urcă pe drum forestier bine întreţinut, trece pe deasupra unui baraj (în construcţie), iar după aprox. 13 km intră pe Valea Tihul Răstoliţei. De aici continuă pe drum forestier, se trece pe lângă o păstrăvărie, iar după 10 km intră în pădure şi continuă urcarea pe potecă pt. încă aprox. 1 oră, după care ajunge în creasta Călimanilor - Şaua Tihului (Curmătura Tihului), unde intersectează traseul de creastă 01 (BR) la altitudinea de 1530 m.

Etape

Răstoliţa-Valea Tihului-Valea Tihuleţului-Curmătura Tihului

Descriere

Traseul 18 CA este unul din traseele cu perspective fermecătoare asupra crestelor înalte ale Călimanilor, legătura între Valea Mureşului și Curmătura Tihului, aflată în creasta principală. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a  diferențelor de nivel (peste 1500 m urcări). Facem cca. 7 - 9 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul porneşte din comuna Răstoliţa şi urcă pe drum forestier bine întreţinut, pe deasupra unui baraj (în construcţie) și continuă mai sus pe lângă o păstrăvărie. Drumul forestier are o lungime de 10 km şi trece prin păduri de amestec. În trunchiurile căzute ale arborilor trăieşte o specie de insectă rară, protejată la nivel european: croitorul alpin. 

În amonte, intrăm în pădure şi continuăm urcarea pe potecă pentru. încă aprox. 1 h, până în Şaua Tihului (Curmătura Tihului), unde întâlnim traseul principal de creastă al Munților Călimani, marcat BR (traseul 1). Avem posibilitatea de a continua fie spre Vf. Bistricioru, fie spre Pietrosul Călimani (2100 m).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Răstoliţa-Curmătura Tihului în Suceava, Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră