Touristik Label - 915MN17: Răstoliţa (DN15)-Poiana Cofu

Legătura Răstoliţa -Poiana Cofu
Traseul 17 Punct Roșu este traseul de acces spre drumul de creastă vestic al Munților Călimani BG, respectiv legătura Răstoliţa - Poiana Cofu, de unde putem admira zona înaltă a Călimanilor. De aici se poate continua spre Vf. Zurzugău și Vf. Bistricioru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
19,44km
Durată
6:30-7:30h
Urcare
1283m
Coborâre
295m
Vârf
1528m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul are originea pe Valea Mureşului, pe DN15, în comuna Răstoliţa, înainte de satul Iod, pe sensul de mers Reghin-Topliţa. Se urcă înspre stânga, pe Valea Vişa pentru aprox 5,6 km după care, în dreptul unor săgeţi indicatoare se virează stânga, se continuă urcarea până se ajunge în gol alpin intrând în Poiana Compii. Poteca continuă înspre Poiana Culmii, intră apoi în pădure, iar aprox. la km 14 intersectează dinspre stânga traseul 14 BA şi traseul 12 PG. Pentru încă aprox. 3 km, traseul PR merge comun cu BA, iar apoi, de pe un drum de TAF, BA face dreapta către Poiana Ţiganca iar PR ţine stânga, prin pădure. După 2 km de drum de tractor prin pădure se ajunge într-o poiană unde se intersectează dinspre dreapta marcajul BG, se coteşte stânga, se intră din nou în pădure, (prin stânga şi pe deasupra drumului forestier care coboară uşor către dreapta). Dupa încă 1 km se ajunge la destinaţia acestui traseu, Poiana Cofu.

Etape

Răstoliţa (DN15)-Poiana Cofu

Descriere

Traseul 17 PR este unul din traseele cu perspective fermecătoare asupra crestelor înalte ale Călimanilor, legătura între Valea Mureşului și Poiana Cofu, pe Valea Vişa. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și diferențelor de nivel (peste 1200 m urcări). Facem cca. 7 - 8 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim din comuna Răstoliţa, satul Iod, în urcare pe Valea Vişa pentru aprox 5,6 km apoi urmăm poteca ce urcă până în Poiana Compii, de unde avem o frumoasă priveliște spre zona înaltă a Munților Călimani, iar în spate, priveliștea munților Gurghiului. Continuăm înspre Poiana Culmii, apoi ajungem în Poiana Arsurii, unde întâlnim marcajele BA (traseul 14) şi PG, ce vine de pe sălbatica Vale Stega (traseul 12).

În amonte, un drum de TAF ne conduce prin pădure până la drumul de creastă vestic a Călimanului (culmea spre Vf. Bistricioru), marcat BG (traseul 9), la 1 km mai sus de Poiana Cofu, important nod de trasee. De aici se poate coborî spre Lacul Colibița, pe marcaj TG (traseul 8), fie pe Valea Pănuleț, fie pe Repedea.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Răstoliţa (DN15)-Poiana Cofu în Bistriţa-Năsăud, Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră