Touristik Label - 913MN08: Ref. Răchiţele-Vf. Lespezi-Cascada Vălul Miresei-Ref. Răchiţele

Circuitul mic Răchițele, vizitând Cascada Răchițele
Traseul 8 Punct Roșu este traseul în circuit de vizitare a cascadei Răchiţele (Circuitul mic Răchițele), poate cel mai spectaculos obiectiv turistic al Munţilor Vlădeasa, totodată una dintre cele mai frumoase cascade din România. Deasupra cascadei, PR oferă acces la Vf. Lespezi, cu belvedere spre împrejurimi, apoi traversează Dealul Măcrişului, unde se află câteva gospodării izolate ale satului Răchiţele, într-un peisaj mirific.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
12,22km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
553m
Coborâre
552m
Vârf
1223m

Tabs

Indicaţii de orientare

Circuitul mic Răchiţele: de la Refugiul Salvamont Răchiţele continuăm să urcăm pe drumul de pe Valea Stanciului pentru încă aproximativ 50 de metri şi apoi cotim spre dreapta pe un drum forestier secundar. Urmând acest drum uşor ascendent, ajungem în Poiana Lespezi, punct din care se poate urca pe Vârful Lespezi (via CR). În continuare, traseul traversează o zonă împădurită şi apoi ajunge în păşunea de pe Dealul Măcrişului, unde se află câteva gospodării izolate ale satului Răchiţele. Traseul începe apoi să coboare domol spre sat, trece pe lângă biserica ortodoxă şi ajunge la drumul de pe Valea Stanciului, foarte aproape de centrul satului. De aici mai avem de parcurs 5 km pe drum până la Cascada Vălul Miresei. Circuitul se încheie la Refugiul Salvamont Răchiţele aflat la 15 minute de mers pe drum de la cascadă.

Etape

Refugiul Salvamont Răchiţele-Vârful Lespezi-Dealul Măcrişului-sat Răchiţele-Valea Stanciului-Cascada Vălul Miresei-Refugiul Salvamont Răchiţele

Descriere

 

Traseul 8 PR este traseul de acces spre cascada Răchițele - Vălul Miresei, pornind din localitatea. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție cu cca. 1000 de m diferențe de nivel, în aprox. 4 - 5 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Pentru a parcurge întreg circuitul la picior, locul de pornire este indicat a fi Refugiul Salvamont Răchiţele, unde se poate ajunge cu mașina pe drumul asfaltat dinspre satul Răchiţele (Valea Stanciului - Valea Seacă). A doua variantă ar putea începe din centrul comunei Răchițele, cu mașina până la Cascada Răchițele, urmând a reveni la finalul circuitului după mașină.

Așadar, pornim de la Refugiul Salvamont Răchiţele, după cca. 50 m, cotim spre dreapta pe un drum forestier secundar în urcare care ne conduce în Poiana Lespezi, punct din care se poate urca pe Vârful Lespezi, pe marcajul CR (traseul 9) cu o abatere de 30 min. De pe vârf se poate admira admira Cascada Vălul Miresei, Falezele de Granit, Vârful Piatra Arsă şi creasta Masivului Vlădeasa. 

Revenim la traseu, traversăm o zonă împădurită şi apoi ajungem în păşunea de pe Dealul Măcrişului, unde se află câteva gospodării izolate ale satului Răchiţele, într-un peisaj mirific. De la ele se coboară domol spre sat, apoi se apucă drumul de pe Valea Stanciului, cca 5 km, până la Cascada Vălul Miresei.Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei, se prăvăleşte în trei trepte, pe cca. 30 de m, fiind una dintre cele mai frumoase cascade din România, datorită unei marmite adânci cu diametrul de 5 m, care asigură o dispersie a apei, asemănător unui voal. Cascada este vizitată atât vara cât și iarna de iubitorii sporturilor extreme, când peretele stâncos îngheață.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Ref. Răchiţele-Vf. Lespezi-Cascada Vălul Miresei-Ref. Răchiţele in Cluj, Vlădeasa is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului torokgergo

With lots of snow and sunshine

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Martie 31, 2019
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului torokgergo

Nice sunny weather, but still lots of snow in March

Traseu încheiat la data de: 
Duminică, Martie 31, 2019
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Thanks for letting us know the field condition. Hope you had a good experience!

 

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră