Repedea - Culmea Rugașului - L. Vinderel

0

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul comunei Repedea, vă propunem două variante de a porni pe traseu: cea marcată cu bandă albastră și cealaltă nemarcată pe Valea Pentaia (mult mai ușor de urmărit). Cele două variante se intersectează la o altitudine de 1000 m, după aproximativ o oră (1h30min) de la plecare.
Varianta 1 (marcată cu bandă albastră): Din centrul comunei Repedea, ne orientăm spre Valea Repedea, începem marșul pe aceasta străbătând o uliţă asfaltată, trecem după 300 m pe lângă o biserică, apoi ajungem lângă o școală, facem dreapta și ieșim într-un imaș. În partea superioară a acestuia observăm un stâlp de beton cu marcaj. Trecem în spatele unui gard și facem imediat stânga, începem un urcuș pe un ogaș, după 500 m la o altă intersecţie luăm dreapta, depășind un grajd, o stână și un șopron de lemn și urmează o altă intersecţie unde facem dreapta. După 700 m întâlnim o altă intersecţie de drumuri unde cotim dreapta pe marcaj (și drumul din stânga ajunge tot în intersecţia de drumuri de la 1000 m altitudine). De aici, în 40 minute ajungem într-o zonă deschisă cu o multitudine de drumuri, unde marcajul se pierde complet. Aici întâlnim și drumul ce urcă pe Valea Pentaia.
Varianta 2 (nemarcată): De la intersecţia Văii Repedea cu drumul judeţean (DJ 187) urcăm pe acesta încă 500 m și pe stânga observăm un drum ce urcă pe Valea Pentaia. Urmăm drumul printre gospodării și trecem o succesiune de podeţuri. După 4 km întâlnim o intersecţie, cotim stânga (prin faţa unui fost canton silvic), după 400 m la o altă intersecţie cotim dreapta, apoi în 500 m facem stânga la intersecţie. De aici, în 1,6 km ne intersectăm cu varianta marcată. La următoarea intersecţie cotim dreapta și urcăm pe drumul forestier printr-o zonă de defrișare. Apoi, intrăm într-o porţiune cu copaci, unde remarcăm în sfârșit câteva marcaje rare. Ieșim din pădure și ajungem la Stâna din Laba. Urmează un urcuș accentuat și după 35-40 minute de urcuș de la Stâna din Laba ajungem la Stâna din Runea. Aici, din nou propunem două variante:
Varianta 1 (marcată cu bandă albastră): De la Stâna din Runea, în 200 m părăsim poteca bine conturată, cotim stânga (ne orientăm nord), cu foarte mare greu descoperim marcajul pe o potecă îngustă ce va urca pe curbă de nivel, sub creastă, până la Lacul Vinderel. Urmăm cu mare atenţie poteca, aceasta fiind flancată și intersectată de o sumedenie de alte poteci. După 45 minute ajungem la o stâncă pe care observăm marcajul, trecem de multiple ravene cu mici cursuri de apă și după 1,5 km lăsăm pe dreapta o limbă mare de grohotiș ce coboară din creastă. După un sfert de oră ajungem la Lacul Vinderel.
Varianta 2 (nemarcată): De la Stâna din Runea, urcăm pe linia crestei (pe Culmea Rugașului). Traseul este nemarcat pe toată creasta, dar este foarte bine conturat și poate fi urmărit cu ușurinţă chiar și în caz de vreme rea. Așadar, urmăm creasta până ajungem sub Vf. Mihăilescu (1.918 m), unde urmează o coborâre scurtă și abruptă până la Lacul Vinderel.

Etape

Repedea - Culmea Chicera - Culmea Rugașului - Lacul Vinderel

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Repedea - Culmea Rugașului - L. Vinderel în este un traseu de $type $difficulty.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră