Touristik Label - 1203MN23: Rodna - Satul Valea Vinului - Şaua Curăţel

Legătura Rodna - Creasta Munților Rodnei, prin Şaua Curăţel
Traseul nr. 23 Triunghi Roșu este un traseu de pătrundere în arealul Crestei principale a Munților Rodnei, într-un urcuș la început domol, apoi din ce în ce mai susținut, de-a lungul văii Izvorul Băilor, trecând prin Strâmtoarea Dracului și continuând pe un drum de tractoare până în Șaua Curățel, pe durata a aprox. 6 h de drumeție, cu diferență de nivel de peste 1000 de m, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie. Trebuie consemnat că în Șaua Curățel se poate campa la Refugiul Salvamont Curățel (1600 m), reabilitat în 2014.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,11km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
940m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul satului Rodna, acolo unde peste drum de biserică vom vedea indicatorul spre satul Valea Vinului. Din Rodna până acolo sunt 9 km. Aşadar părăsim drumul principal şi după aproximativ 150 de m găsim pe partea stângă a drumului un indicator turistic care marchează desprinderea marcajului punct albastru (traseu 24) înspre dreapta. Punctul albastru va urma un traseu pitoresc ţinând culmea până în vârf de munte, adică până va ajunge în Şaua cu Lac, şa aflată sub Vârful Ineu. Cei nouă kilometri care ne despart de Valea Vinului pot fi parcurși cu maşina, drumul fiind destul de bun (o parte asfaltat, o parte din plăci de beton). Până să ajungem în zona ultimelor case mai parcurgem aproximativ 2 km. Lângă podul pe sub care apele Izvorului Roşu ajung în Valea Baia, întâlnim un nou pilon turistic (intersecţia poartă numele La Gatere). Marcajul nostru, triunghiu roşu continuă înspre est, în timp ce înspre nord-vest începe un nou traseu: triunghiul albastru - traseul 25. Pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de cazare, imediat după pod pot zări pensiunea Suzy. De asemenea, dacă timpul ne permite, putem vizita casa memorială Reményik Sándor. În incinta pensiunii se află şi o parcare, semn că e momentul să începem drumeţia perpedes. Multe aşezări nu prea mai sunt mai sus, una însă totuşi merită reţinută; e vorbă de o clădire ceva mai veche care oferă locuri de cazare (pe partea dreaptă). Drumul se îngustează brusc căci urmează porţiuni în care apele şi-au croit drum printre stânci (Strâmtoarea Dracului). În următorul interval (~40-45 de min) apele Izvorului Băilor curg în partea noastră dreaptă, însă ne apropiem de momentul în care va trebui să le trecem. Zărim puntea însă constatăm că apariţia unui nou drum de taf care continuă înspre nord a îngreunat puţin accesul la ea. Trecem valea şi apoi o luăm uşor spre dreapta pe drumul de taf care începe şi urcă prin pădure. Adesea, în curbele pe care le descrie vom vedea cum din el se mai desprinde câte un drum de taf. După câţiva kilometri parcurşi pe drum, ajungem la un indicator. Acesta are două săgeţi pe el. Una spre dreapta marcând varianta de iarnă a triunghiului roşu (timp: 1 ½ h până în culme), cealaltă spre stânga marcând varianta de vară (1 h). Cea de iarnă continuă prin pădure pe un drum înierbat până în culme, pe care o intersectează cam la 1 km spre sud, faţă de locul în care va ajunge varianta de vară. Revenind la indicatorul care indică bifurcaţia, dacă alegem varianta de vară, vom continua încă o bucată prin pădure. Tocmai la ieşirea din pădure suntem nevoiţi să trecem exact prin perimetrul unui stâne, apărute destul de curând. De la ea vom urca o pantă destul de abruptă pentru a ieşi în culme. Ieşirea în culme este anunţată prin apropierea de un pilon turistic. De aici, intersectăm punctul albastru (traseu 24) ce vine dinspre sud şi continuă pe Muntele Curăţel.

Etape

Rodna - Satul Valea Vinului - Izvorul Băilor - Şaua Curăţel (1510 m)

Descriere

Poteca porneşte din centrul satului Rodna, peste drum de biserică, urmând drumul spre satul Valea Vinului, pentru aprox. 8 km. Localitatea Valea Vinului cu puţin peste 200 de locuitori, situată la intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei te cucereşte de îndată cu frumusețea și liniștea locului, un leagăn de creație pentru scriitori. 

Casa Scriitorilor de la Valea Vinului (momentan în paragină), adăpostește lucrările celor mai minunate minți din rândul scriitorilor români. Aici și-au găsit inspirația și au scris în liniște Liviu Rebreanu, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, dar și Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Hortensia Papadat-Bengescu sau Alexandru Mitru.

Cei 9 km care ne despart de Valea Vinului pot fi parcurși cu maşina, drumul fiind destul de bun (o parte asfaltat, o parte din plăci de beton). La ieșirea din sat, spre amonte, găsim un stâlp de marcaj cu săgeți, chiar la confluența văii Izvorul Roșu cu valea Izvorul Băilor (intersecţia poartă numele La Gatere). Spre NV începe un nou traseu TA, traseul 25 (care străbate V. Izvorului Roșu, apoi Muntele Cișa până în creastă). Aici (La Gatere), dacă timpul ne permite, putem vizita casa memorială Reményik Sándor. 

Continuăm 1, 5 km pe drumul Izvorul Băii, trecem prin exploatarea minieră, apoi drumul se îngustează brusc (căci urmează porţiuni în care apele şi-au croit drum printre stânci). Străbatem Strâmtoarea Dracului și după 15 min. de la mină, urmează să părăsim valea, trecând apa și cotind spre dreapta pe un drum de TAF care urcă în serpentine prin pădure. Adesea, în curbele pe care drumul le descrie vom vedea cum din el se mai desprinde câte un drum de TAF. După câţiva km parcurşi pe drum, ajungem la un indicator cu două săgeţi pe el :una spre dreapta marcând varianta de iarnă TR (1.5 h până în culme), cealaltă spre stânga fiind varianta de vară (1 h). 

Dacă abordăm varianta de vară, vom continua încă o bucată prin pădure, de unde ieșim în perimetrul unui stâne, apărute destul de curând, apoi urcăm o pantă destul de abruptă și ieşim în culme - intersecție PA (traseu 24) ce vine dinspre sud peste Muntele Curăţel şi continuă de aici până în Şaua cu Lac (legătura cu creasta Munților Rodnei).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rodna - Satul Valea Vinului - Şaua Curăţel în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră