Touristik Label - 1216MN05: Rusca - Valea Rusca - Cabana Giumalău

Legătura Rusca - Cabana Giumalău, pe Valea Rusca
Traseul. 5 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre localitatea Rusca și Cabana Giumalău, folosind drumul de acces auto spre cabană. Urcăm pe valea Ruscei, din ce în ce mai îngustă, pe un traseu accesibil și cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,18km
Durată
2:00-4:00h
Urcare
826m
Coborâre
41m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul urmărește aproape fidel drumul de acces auto la Cabana Giumalău. Plecăm din același loc ca și traseul 4 BG însă spre deosebire de acesta urmărim drumul de pe Valea Rusca. Primii 2,3 km (până la ieșirea din localitate) sunt asfaltaţi. Urmează 5,6 km de macadam accesibil oricărui autovehicol. Întâlnim pe partea stângă un izvor amenajat cu băncuţă de lemn. De aici drumul e mai abrupt și este necesară o mașină de teren (aproximativ 1,2 km). Pe această ultimă porţiune mai abruptă marcajul taie două serpentine ale drumului pe niște scurtături. După ieșirea din pădure la pășune trecem pe lângă o stână și în scurt timp poposim la cabană.

Etape

Rusca - Valea Rusca - Cabana Giumalău

Descriere

Traseul 5 TR urmărește aproape fidel drumul de acces auto la Cabana Giumalău, pornind dinspre localitatea Rusca. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 800 de m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4 h de drumeție.

Din satul Rusca, aflat la 11 km de Vatra Dornei, trecem podul peste râul Bistriţa, la locul de confluență a două pâraie ce poartă acelaşi nume: Rusca, un fapt mai puțin întâlnit. Primul îşi are izvoarele în Munţii Bistriţei, în timp ce al doilea își are bazinul tocmai sub Vf. Giumalău. Odată ce lăsăm în urmă ultimele case ale satului, drumul asfaltat se transformă în macadam și continuă aprox. 6 km, pe valea largă, străjuită spre dreapta, de Piciorul Ruscăi şi muntele Caldu, iar spre stânga de muntele Mesteceni. 

Drumul forestier continuă pe valea din ce în ce mai îngustă și ajunge lângă un izvor amenajat cu băncuţă de lemn. De aici drumul e mai abrupt și este necesară o mașină de teren. Urcăm în serpentine largi, prin pădure. Poteca taie câteva din ele, ajungând la o stână. 

Odată ieșiți la golul alpin, în scurt timp poposim la Cabana Giumalău, străjuită de vârful omonim. Cabana Giumalău nu oferă mâncare, dar are o sală de mese la dispoziția turiștilor. Cazare în 3 camere cu paturi etajate (aprox 30 de locuri). Putem reveni în satul Rusca pe varianta BG (traseul 4), peste muntele Caldu și Piciorul Ruscăi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Rusca - Valea Rusca - Cabana Giumalău in Suceava, Giumalău-Rarău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră