Touristik Label - 813MN31: Salvamont Doda Pilii-V. Someşului Cald-Salvamont Doda Pilii

Circuitul molhașurilor Doda Pilii
Traseul 31 Punct Galben este traseul în circuit de vizitare a Molhașurilor din zona Doda Pilii (turbării active cu umiditate excesivă pe un sol silicios). Molhașurile au un aspect pitoresc datorat coloritului ruginiu și a ochiurilor de apă, considerate ,,Ochii negrii ai naturii”.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
2,07km
Durată
~1:00h
Urcare
67m
Coborâre
68m
Vârf
1051m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe în pădurea din spatele Bazei Salvamont Doda Pilii. Poteca traversează o pădure rară de molid şi ajunge apoi într-un mic molhaş. La scurt timp traseul pătrunde într-un al doilea molhaş, de dimensiuni mai mari. După traversarea acestuia intrăm din nou în pădure, iar la scurt timp ajungem la punctul de confluenţă al Văii Firii cu Valea Someşului Cald. Din acest punct traseul continuă amonte pe o poteca paralelă cu Valea Someşului Cald până când ajunge la câţiva metri de drumul dintre Doda Pilii şi Giurcuţa de Sus. Poteca continuă deasupra acestuia şi apoi coteşte dreapta pentru a intra din nou în pădure. După încă 100 metri, poteca ajunge în spatele Bazei Salvamont Doda Pilii şi închide astfel circuitul.

Etape

Baza Salvamont Doda Pilii-Molhaşuri-Valea Someşului Cald-Baza Salvamont Doda Pilii

Descriere

 

Traseul 31 PG este traseul în circuit de vizitare a împrejurimilor localității Doda Pilii, cu două molhașuri de dimensiuni mici, dar pitorești. Este un traseu ușor, în aprox.1 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Traseul pornește din pădurea din spatele Bazei Salvamont Doda Pilii, traversează o pădure rară de molid şi ajunge la primul molhaș. Molhașurile sunt turbării active ce se formează în zone umede pe un sol silicios, cu mușchi de turbă de până la 1 m grosime, numeroase plante rare sau chiar unice, cum ar fi Roua cerului (drosera rotundifolia), unica plantă carnivoră terestră din România, mușchiul Polytrichum, obișnuitele plante de umezeală (șopârlița, bumbăcarită și pufuliță), dar și multe afine și merișoare. Molhașurile au un aspect pitoresc datorită coloritului ruginiu și a ochiurilor de apă, ,,tăuri fără fund”, de o mare frumusețe și sălbăticie, considerate ,,Ochii negrii ai naturii”. 

Continuăm prin pădure și la scurt timp, pătrundem într-un al doilea molhaş, de dimensiuni mai mari, apoi intrăm din nou în pădure și ajungem la confluența pârâului Firii cu Someşui Cald. Traseul continuă pe o potecă paralelă cu Valea Someşului Cald, apoi reintră în pădure și continuă deasupra drumului Doda Pilii - Giurcuţa de Sus până ajunge în spatele Bazei Salvamont Doda Pilii de unde am pornit.

Observații

Circuitul poate fi parcurs într-un singur sens (marcajul este pus doar pe un sens de mers).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Salvamont Doda Pilii-V. Someşului Cald-Salvamont Doda Pilii in Cluj, Vlădeasa is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului o_pop

test

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră