Touristik Label - 1114MN29: Şapte Izvoare Calde (DN67D) - Poiana Culmea Mare

Legătura Şapte Izvoare Calde - Poiana Culmea Mare (creastă)
Traseul 29 Triunghi Galben este traseul ce leagă ștrandul 7 Izvoare al staţiunii Băile Herculane de traseul de creastă al Munţilor Cernei. Vizităm Piatra Băniţei, Peştera din Piatra Băniţei și Poiana Culmea Mare cu tufe de măceșe și muri.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,25km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
609m
Coborâre
90m
Vârf
737m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul vechi al staţiunii Băile Herculane parcurgem aproximativ 7 km până la ștrandul 7 Izvoare. Continuăm pe drumul ce duce la baza barajului Prisaca, iar la câţiva metri după de trecem podul peste Cerna indicatorul de traseu ne arată direcţia prin poiana campingului Herculane. Mergem puţin pe poteca ce însoţeşte malul drept al râului și în scurt timp începem urcuşul prin pădure. Zonele mai golaşe, fără vegetaţie, ne oferă privelişti deosebite asupra Munţilor Mehedinţi. Urmărind marcajul, ajungem la Piatra Băniţei. În acest punct se găsesc ruinele turnului de observaţie al patrulelor de grăniceri români de dinainte de unire. De la turn, în dreapta se găseşte Peştera din Piatra Băniţei. Continuând traseul printr-o pădure tânără şi deasă ajungem în creastă, în Poiana Culmea Mare. La marginea pădurii ne intersectăm cu traseul de creastă al Munţilor Cernei.

Etape

Şapte Izvoare Calde (DN67D) - Piatra Băniţei - Poiana Culmea Mare

Descriere

Traseul 29 TG este traseul de legătură dintre Ștrandul 7 Izvoare și traseul de creastă al Munţilor Cernei, deasupra Poienii Culmea Mare. Este un traseu relativ ușor, dar cu o ascensiune de peste 600 de m diferență de nivel, în aprox. 2.5 - 3 h de drumeție.

Pornim din Staţiunea Băile Herculane spre Baia de Aramă și admirăm la dreapta printre coroanele copacilor, silueta calcaroasă a Vârfului Cociu (1115 m) din munții Mehedinți. Din zona Ștrandului 7 Izvoare se coboară pe drumul betonat ce duce la Barajul Prisaca. După ce trecem podul peste Cerna găsim indicatorul care ne arată direcţia prin poiana campingului Herculane, pe poteca ce însoţeşte malul drept al râului, prin pădure. 

În prima parte poteca urcă destul de lejer pe cracul de munte, printr-o pădure de pin roşu, apoi ocolește peretele prin dreapta şi urcă în serpentine strânse. Zonele mai golaşe, fără vegetaţie, ne oferă privelişti deosebite asupra Munţilor Mehedinţi, de la Inălăț până la Domogled, Piatra Galbenă și o parte a lacului Prisaca. 

Ajungem la Piatra Băniţei unde se găsesc ruinele turnului de observaţie al patrulelor de grăniceri români de dinainte de 1918. Din faţa zidului vedem bazinul ştrandului termal. De la turn, în dreapta, pe o potecă nemarcată, se poate ajunge la Peştera din Piatra Băniţei, o peșteră mică și scurtă ce necesită sursă de lumină. Vechile scări de lemn montate aici impun atenție întrucât unele trepte lipsesc. Continuăm urcarea pe TG în câteva serpentine prin pădure și poposim pe un mic platou cu pădure tânără, de unde se poate urca în câteva min. la vechiul turn de strajă pomenit anterior. 

De aici poteca are un parcurs blând, domol, în urcuș lent, ține în general muchia și ajunge în Poiana Culmea Mare, situată în creasta principala a Munților Cernei, marcată BR (traseul 37). Aici pădurea face loc unor fânețe cu tufe de măceșe și muri.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şapte Izvoare Calde (DN67D) - Poiana Culmea Mare in Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră