Touristik Label - 1015MN42: Sărişor-Schitul 12 Apostoli

Legătura Neagra Șarului - Schitul 12 Apostoli
Traseul 42 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Neagra Şarului și Schitul 12 Apostoli, urmând drumul asfaltat, forestierul și apoi poteca de pe Plaiul lui Țarca până în poiana Apa Rece. Schitul 12 Apostoli este un frumos așezământ monahal situat la cca 1600 m alt, unde se poate face un popas în drumul spre rezervația 12 Apostoli.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,42km
Durată
2:00-2:30h
Urcare
736m
Coborâre
91m
Vârf
1617m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pentru a ajunge la originea acestui traseu, satul Sărişor, se poate pleca cu maşina din centrul localităţii Neagra Şarului, unde, în drept cu un magazin şi un panou informativ cu harta Călimanilor, se virează dreapta pe drum asfaltat. După 3 km, se ajuge în Sărişor, iar în drept cu un stâlp indicator TA se virează stânga, intrând pe un drum forestier îngust, printre case. După câteva sute de metri se intră în pădure, iar traseul continuă urmatorii 6 km alternând drumul forestier cu poteca, trecând şi prin câteva zone defrişate. Se ajunge astfel într-o poiană, la Apa Rece, unde se intersectează dinspre stânga traseul 43 (PR), iar dinspre dreapta traseul 47 (TA). Tot pe aici trece şi marcajul PA (traseul 48). În mijlocul poienii se găseşte un loc de popas cu masă şi băncuţe, un panou informatic cu harta Călimanilor, iar puţin sub poiană, pe marcajul PR, este şi un izvor cu apă potabilă. De la locul de popas, se mai coboară 200 m, comun cu PA, până la destinaţia traseului, Schitul 12 Apostoli.

Etape

Sărişor-Schitul 12 Apostoli

Descriere

Traseul 42 TA face legătura între localitatea Neagra Şarului și Schitul 12 Apostoli, urmând drumul spre satul Sărişor, apoi poteca pe culmea domoală a Plaiului lui Țarca. Este un traseu relativ ușor, cu cca. 700 m diferențe de nivel, în aprox. 2 - 2.5 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Traseul urmează în primă fază drumul asfaltat din centrul localităţii Neagra Şarului spre satul Sărişor, de unde facem stânga pe un drum forestier îngust, printre case, ieșind la pădure. De aici, traseul alternează drumul forestier cu poteca și ajunge după cca. 6 km în Poiana Apa Rece, important nod de trasee spre rezervația 12 Apostoli. 

Poiana este amenajată pentru popas, cu masă şi băncuţe, panou informativ cu harta Călimanilor, iar în apropiere se află şi un izvor cu apă potabilă. Din poiană se mai fac cca. 200 de m până la Schitul 12 Apostoli, un frumos așezământ monahal situat la altitudinea de 1600 m, la liziera pădurii, cu priveliști frumoase spre culmile înconjurătoare, o oază de liniște într-un cadru fermecător. 

În Poiana Apa Rece întâlnim traseul în circuit PR (traseul 43) și varianta PA dinspre Poiana Negrii (traseul 48) care urcă culmea către Stâncile Lucaciu şi Rezervația 12 Apostoli printre tufe de afin şi merişor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sărişor-Schitul 12 Apostoli in Suceava, Călimani is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră