Touristik Label - 721MN32: sat Bixad - Urmele Cetăţii Vápa

Legătura sat Bixad - Urmele Cetăţii Vápa
Traseul 32 Punct Albastru este traseul de acces la ruinele cetăţii Vapa, situate pe un promontoriu ridicat la dreapta Oltului, la aprox. 1 km sud de localitatea Bixad. Aici se mai găsesc încă rămășițele unui cetăți medievale, cu un turn păstrat în partea de nord.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,69km
Durată
~0:30h
Urcare
79m
Coborâre
19m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din satul Bixad de lângă trecerea peste calea ferată. Trece pe lângă gara CFR, bălţi de pescuit, Izvorul de apă minerală Matisza, după care înaintează prin tufiş până ajunge la Urmele Cetăţii Vápa. Traseul este foarte greu de urmărit după Izvorul de apă minerală Matisza.

Etape

sat Bixad - Urmele Cetăţii Vápa

Descriere

Traseul 32 PA face legătura între Bixad și Ruinelele Cetății Vápa, pe o potecă rar umblată. Un traseu ușor, fără diferențe mari de nivel, în cca. 30 min de drumeție, dar greu de urmat - în zona de câmpie, marcajul lipseşte în totalitate Traseu accesibil tot timpul anului. 

PA pornește satul Bixad de lângă trecerea peste calea ferată, urcă pe un drum cu pietriș, apoi pe lângă Izvorul de apă minerală Matisza, după care intră în tufișuri pe o potecă greu vizibilă. Traseul ne urcă pe un promontoriu ridicat la dreapta Oltului, la ruinele cetăţii Vapa (în maghiară Vápavára), construită în secolul al XIV-lea cu scop de adăpost pentru populaţia din această zonă. În prezent se mai poate vedea foarte puţin din această cetate, respectiv o mică incintă și un turn păstrat în partea de nord. 

Cercetarile arheologice au scos la iveala vestigii din epoca neolitică, de bronz și de fier. În sec. XIV-XV, secuii au reconstruit cetatea cu trei rânduri de şanţuri de apărare (sursa). Aceste ruine se presupune că sunt contemporane cu „Cetatea Şoimilor” (Sólyomkő) situate la cca. 6 km de Vápavára și că erau cetăţi private ale unor grofi bogaţi, motiv pentru care au fost abandonate timpuriu. (sursa)

Observații

Marcajul în zona de câmpie lipseşte în totalitate.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Bixad - Urmele Cetăţii Vápa in Covasna, Harghitei is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră