Traseul 67 CR este traseul de acces spre Poiana La Grajduri (Glăvoi), pornind din satul Casa de Piatră, străbătând o zonă pitorească cu sălaşe moţeşti. Este un traseu cu aprox .400 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 3.5 - 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.
Pornimdin cătunul Casa de Piatră, pe drumul forestier care însoţeşte valea Gârda Seacă, ajungem la peștera Coiba Mare (cu cea mai mare intrare de peșteră din Apuseni) și apoi pătrundem în Cheile Gârdișoarei, cu un sector de cca. 400 m, unde valea Gârdișoara este foarte îngustă. Tot aici se întâlnește și peștera Coiba Mică.
Pe lângă peșterile amintite, merită descoperită și poteca spre Peștera Ghețarul de la Vârtop, în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România. Datorită numeroaselor formațiuni de calcar alb și frumuseții acestora, peștera poarta și numele de Peștera Minunată. Este indicat sa aveți surse de lumină și îmbrăcăminte corespunzătoare.
Din chei se iese într-o poiană largă cu sălaşe moţeşti, apoi urmăm un drum de tractor care urcă prin pădurea de conifere până într-un platou în zona Culmii Chicera. Străbatem platoul dolinar, cu lapiezuri şi mici băltoace, apoi coborâm cca. 200 m diferenţă de nivel, până într-o poiană unde traversăm apa și ajungem la drumul de pe Valea Seacă care ne conduce la Cabana Cetățile Ponorului și intersecția cu traseul de creastă BR Vârtop - Padiș.
Ultimul segment urmează drumul de pe Valea Cetăţilor până la zona de camping Poiana La Grajduri (Glăvoi), de unde avem acces la regiunea carstică de la izvoarele Văii Galbena cu obiective turistice dintre cele mai frumoase și complexe: Cetățile Ponorului, Avenul Borțig, Izbucul Galbenei, Cheile Galbenei, Gheţarul Focul Viu, Piatra Galbenei etc.
Comentarii