Touristik Label - 617MN67: sat Casa de Piatră - Poiana La Grajduri (Glăvoi)

Legătura Casa de Piatră - Poiana La Grajduri (Glăvoi)
Traseul 67 Cruce Roșie este traseul de legătură între satul Casa de Piatră și zona de camping Poiana La Grajduri (Glăvoi), străbătând Cheile Gârdișoarei cu câteva peșteri și platoul dolinar din zona Culmii Chicera.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,22km
Durată
2:45-3:30h
Urcare
398m
Coborâre
354m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă din satul Casa de Piatră, urcând pe drumul de pe Valea Gârda Seacă timp de 30 de minute, după care traversează valea la stânga şi urcă într-o poiană cu case moţeşti. Continuăm urcuşul prin pădure până ajungem într-un platou în zona Culmii Chicera. Străbatem acest platou dolinar pe o potecă printr-o pădure de conifere cu multe lapiezuri şi mici băltoace. Coborâm până la drumul de pe Valea Seacă (Pârâul Sec), continuăm cu drumul de pe Valea Cetăţilor, după care ajungem Poiana La Grajduri (Glăvoi).

Etape

sat Casa de Piatră - Culmea Chicera -  Valea Seacă (Pârâul Sec) - Cabana Cetăţile Ponorului - Valea Cetăţilor - Poiana La Grajduri (Glăvoi)

Descriere

Traseul 67 CR este traseul de acces spre Poiana La Grajduri (Glăvoi), pornind din satul Casa de Piatră, străbătând o zonă pitorească cu sălaşe moţeşti. Este un traseu cu aprox .400 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 3.5 - 4 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornimdin cătunul Casa de Piatră, pe drumul forestier care însoţeşte valea Gârda Seacă, ajungem la peștera Coiba Mare (cu cea mai mare intrare de peșteră din Apuseni) și apoi pătrundem în Cheile Gârdișoarei, cu un sector de cca. 400 m, unde valea Gârdișoara este foarte îngustă. Tot aici se întâlnește și peștera Coiba Mică. 

Pe lângă peșterile amintite, merită descoperită și poteca spre Peștera Ghețarul de la Vârtop, în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România. Datorită numeroaselor formațiuni de calcar alb și frumuseții acestora, peștera poarta și numele de Peștera Minunată. Este indicat sa aveți surse de lumină și îmbrăcăminte corespunzătoare.

Din chei se iese într-o poiană largă cu sălaşe moţeşti, apoi urmăm un drum de tractor care urcă prin pădurea de conifere până într-un platou în zona Culmii Chicera. Străbatem platoul dolinar, cu lapiezuri şi mici băltoace, apoi coborâm cca. 200 m diferenţă de nivel, până într-o poiană unde traversăm apa și ajungem la drumul de pe Valea Seacă care ne conduce la Cabana Cetățile Ponorului și intersecția cu traseul de creastă BR Vârtop - Padiș

Ultimul segment urmează drumul de pe Valea Cetăţilor până la zona de camping Poiana La Grajduri (Glăvoi), de unde avem acces la regiunea carstică de la izvoarele Văii Galbena cu obiective turistice dintre cele mai frumoase și complexe: Cetățile Ponorului, Avenul Borțig, Izbucul Galbenei, Cheile Galbenei, Gheţarul Focul Viu, Piatra Galbenei etc.

Observații

Marcaje rare între satul Casa de Piatră şi obârşia Văii Seci, însă nu sunt probleme de orientare. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Casa de Piatră - Poiana La Grajduri (Glăvoi) în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră