Touristik Label - 117MN66: sat Gârda de Sus - Şaua Vărăşoaia

Legătura Gârda de Sus - Cabana Vlădeasa (pe sub Vf. Bătrâna)
Traseul 66 Bandă Albastră este parte din magistrala Gârda de Sus - Padiș, ce continuă mai departe în Munţii Vlădeasa. Trecem prin dreptul peșterilor Poarta lui Ionele și Corobana lui Gârțău, vizităm Cheile Ordâncușei, cu aspect de canion și poiana Călineasa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
31,75km
Durată
11:00-12:30h
Urcare
1568m
Coborâre
965m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centrul satului Gârda de Sus şi merge pe drumul asfaltat de pe Valea Ordâncuşei, trecând prin Cheile Ordâncuşei, până la Moara lui Ivan. De aici urcăm la stânga, prin pădure, până în satul Gheţar. Ajungem la un drum asfaltat (DC260) pe care îl urmăm la dreapta, trecând prin centrul satului Gheţar, de aici urmăm DJ750 până la ieşirea din satul Ocoale, mai exact la Poiana Stânişoarei. Aici părăsim drumul asfaltat la stânga şi mergând pe drumuri de pământ şi drumuri de piatră ajungem după 7 ore de la plecare în Poiana Călineasa. De aici urcăm în şaua dintre Vf. Bătrâna şi Vf. Capul Blagului, după care coborâm într-o depresiune cu doline. Urcăm spre vest spre Vf. Peşterii şi apoi coborâm pe lângă Izvorul Apa din Piatră. Urmează un urcuş uşor până ajungem în Poiana Băliceana unde întâlnim traseul TA. De aici traseele merg împreună de-a lungul unui şir de doline până ajungem în drumul pietruit Ic Ponor - Complex turistic Padiş (DJ763) şi urcăm la dreapta pe drum, care la un moment dat devine drum asfaltat, iar apoi coborâm până la Complexul Turistic Padiş. Aici părăsim drumul asfaltat la dreapta, mergem de drumuri forestiere până la Cabana Vărăşoaia, după care continuăm până la Şaua Vărăşoaia. De aici BA continuă mai departe în Munţii Vlădeasa.

Etape

sat Gârda de Sus - Cheile Ordâncuşei - sat Gheţar - Poiana Stânişoarei - Poiana Călineasa - Complex turistic Padiş - Şaua Vărăşoaia

Descriere

Traseul 66 BA este traseul de legătură între comuna Gârda de Sus și platoul carstic Padiș. Este un traseu solicitant, de peste 30 de km, accesibil în cca. 12 - 15 h de drumeție, cu marcaje rare, recomandat a fi parcurs în 2 etape.  Iarna cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, doar schiorilor antrenaţi şi echipaţi.

Pornim din centrul satului Gârda de Sus, pe drumul asfaltat de pe Valea Ordâncuşei, adâncită în calcare sub formă de canion, o vale cu numeroase peșteri, avene și abrupturi. Pereții de calcar se apropie uneori atât de mult, încât șoseaua trece peste patru poduri de beton ce ocupă toată lățimea văii.(doar 5-6 m). După câteva sute de metri de la intrarea în canion, în versantul drept se deschide marea arcadă a Peșterii Corobana lui Gârțău, adăpost ideal pe timp de ploaie. După alți 200 de m, ajungem la peștera Poarta lui Ionele, rezervație speologică ce adăpostește numeroase specii de lilieci. Tot în versantul drept, în partea lui superioară, se află peștera de sub Zgurăști, și ea ocrotită.

Traversăm Cheile Ordâncușa, ajungem în dreptul unei mori vechi situată sub drum (Moara lui Iovan), apoi urcăm în serpentine prin pădure până la un drum ce străbate culmea Dl. Mielului, schimbând direcţia către S. De aici intrăm pe potecă, străbatem o înşiruire de poieniţe şi pâlcuri de pădure și ajungem la drumul carosabil din cătunul Gheţari, care conduce în apropierea Peşterii Gheţarul Scărişoara. (vezi descriere traseul 63).

De la Peştera cu Gheţar de la Scărişoara, continuăm pe drumul asfaltat până în Poiana Stânişoarei, apoi pe drumuri de pământ şi drumuri de piatră, până pe platoul Călineasa, unde are loc tradiționalul Târg de la Călineasa (13 iulie). De-aici urcăm într-o șa flancată de Vf. Capul Blagului (1508 m) şi de Vf. Bătrâna (1579 m), de unde se deschide o vedere cuprinzătoare asupra Poienii Călineasa, apoi ajungem la o altă șa, Apa din Piatră (izvor cu apă bună de băut). În apropiere se află Avenul din Bătrâna. 

Din șaua cu izvor coborâm într-o depresiune cu doline, apoi urcăm ușor spre platoul carstic Padiș, primind din stânga marcajul TA (Gheţarul Scărișoara - Padiş), alături de care trecem prin şaua de la baza Vf. Biserica Moţului și coborâm până la Complexul Turistic Padiş. Ultimul segment continuă pe drumuri forestiere până în Şaua Vărăşoaia, trecând prin zona Peşterii din Poiana Vărăşoaia - V11, de interes pentru speologi.

Observații

Marcaje foarte rare. Poteca se poate pierde de mai multe ori. Iarna recomandat doar schiorilor şi turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Gârda de Sus - Şaua Vărăşoaia în Bihor, Alba, Bihor-Padiş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră