Touristik Label - 1215MN03: Sat Miţa-Muntele Viişorul

Legătura coada lacului Colibița - Muntele Viişorul (creastă)
Traseul 3 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre coada lacului Colibița (Sat Mița) și traseul principal BR al munților Călimani, în urcare pe Muntele Viișorul. Străbatem Valea Colbul și continuăm până aproape de vârful Bistricioru, în Poiana Dălbidan. Urcăm abrupt pe stânci la un punct de belvedere excelent spre împrejurimi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,38km
Durată
4:00-5:30h
Urcare
1063m
Coborâre
76m
Vârf
1794m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul are originea la coada Lacului Colibiţa, în satul Miţa, în faţa magazinului sătesc, la altitudinea de 800 m. Primii 6,5 km sunt comuni cu traseul 04 (TA), un drum forestier bine întreţinut care urcă uşor pe Valea Colbul. La km 8,3 se ajunge la o bifurcaţie. Înainte se continuă către o fostă exploatare minieră, iar înspre stânga se urcă către Poiana Prislop. Traseul intră în pădure printre cele două drumuri forestiere, urmând o porţiune de aprox. 1,3 km de urcare abruptă, printre copaci, dar şi printr-o zonă defrişată unde marcajul e foarte rar. Urmează 300 m de urcare foarte abruptă şi periculoasă pe nişte stânci, dar nu necesită echipament de căţărare. În vârful stâncilor, la 1500 m altitudine, se deschide o frumoasă panoramă către Lacul Colibiţa într-o parte şi înspre Vf. Bistricioru în altă parte. Urcarea continuă încă 500 m unde se interectează un drum forestier care coboară înspre stănga către Poiana Prislop. Traseul face însă dreapta pe drumul forestier, iar după încă 300 m parcurşi în plat se intră în Poiana Dălbidan situată la 1650 m altitudine. În poiană, în stânga traseului la aprox. 100 m, se găseşte şi un izvor cu apă potabilă. Se intră din nou în pădure, iar după 400 m se intersectează traseul de creastă principal 01 (BR) pe Muntele Viişorul.

Etape

Sat Miţa-Valea Colbul-Poiana Dălbidan-Muntele Viişorul

Descriere

Traseul 3 TR este traseul ce leagă lacul Colibița de traseul principal de creastă BR, urmând un drum forestier bine întreţinut pe Valea Colbul. Este un traseu solicitant, cu o ascensiune cu peste 1000 m diferență de nivel, în aprox. 5 h de drumeție.

Vezi descrierea Stațiunii turistice Colibița (traseul 2).

Satul Mița este punct de plecare pentru multe din traseele turistice din zona Lacului Colibiţa, astfel că, din faţa magazinului sătesc, pornim alături de TR (traseul 2), TA (traseul 4) și PA (traseul 5), pe Valea Colbului. La cca. 1 km, varianta TR spre Şaua Terha (traseul 2) face stânga. După alți cca. 5 km, ne despărțim de marcajul PA (traseul 5) care face dreapta spre Tăul Zânelor. Continuăm scurt pe Valea Colbul și apoi lăsăm TA (traseul 4) spre Bistricioru la dreapta și ținem drumul bine întreţinut de pe Valea Colbului.

La o intersecție de drumuri, intrăm în pădure și urcăm abrupt printre copaci, apoi printr-o zonă defrișată până la baza unor stânci. Urmează o urcare foarte abruptă şi periculoasă, ce necesită atenție, dar nu și echipament de căţărare. Suntem răsplătiți cu perspectiva fermecătoare către Lacul Colibiţa într-o parte şi Vf. Bistricioru, de cealaltă parte.

Continuăm urcarea și ajungem la un drum forestier care ne conduce în Poiana Dălbidan (1650m), unde găsim și izvor (cca 100 m). Din poiană, poteca intră din nou în pădure și ajunge la intersecția cu traseul principal de creastă BR al munților Călimani (traseul 1), pe Muntele Viişorul. De aici se poate continua spre vârful Bistricioru (1990 m) sau se poate coborî (prin Șaua Terha) înapoi în satul Mița (în circuit) pe marcajul TR (traseul 2).

Observații

De la părăsirea drumului forestier, pe toată urcarea pâna la zona stâncoasă (aprox 1,3 km) este o porţiune defrişată, cu marcaj rar. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sat Miţa-Muntele Viişorul în Bistriţa-Năsăud, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră