Touristik Label - 1215MN02: Sat Miţa-Şaua Terha

Legătura coada lacului Colibița - Şaua Terha (creastă)
Traseul 2 Triunghi Roșu este traseul de legătură dintre coada lacului Colibița (Sat Mița) și traseul principal BR al munților Călimani. Străbatem Valea Izvorul Lung și urcăm până în Şaua Terha, de unde putem continua pe poteca de creastă spre Bistricioru. Sectorul final spre Şaua Terha, devine tot mai abrupt, cu o urcare pe bolovani.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
12,00km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
735m
Coborâre
68m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pleacă de la coada Lacului Colibiţa, din satul Miţa, din faţa magazinului sătesc, de la altitudinea de 800 m. Primul km este comun cu traseul 3 (TR) şi traseul 4 (TA). După acest km se face stânga şi se intră pe Valea Izvorul Lung. Următoarea porţiune este comună cu un traseu CR care merge înspre Pasul Tihuţa - sat Piatra Fântânele, şi care face parte din Munţii Bârgăului, acest drum forestier fiind şi graniţa dintre Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului. După încă 4 km de urcare pe drum forestier bine întreţinut, se coteşte înspre dreapta şi se intră pe pârâul Dălbidan. Drumul forestier, în continuare bine întreţinut mai urcă încă 6 km. Urcarea este relativ uşoară în primii 
5 km, după care capătă o înclinaţie mai mare. 
La finalul drumului forestier, altitudinea este aprox. 1265 m. Urmează ultimul km de pantă abruptă, pe bolovani, până în Şaua Terha, destinaţia acestui traseu, la 1470 m altitudine, unde intersectează traseul principal de creastă 01 (BR).

Etape

Sat Miţa-Izvorul Lung-Şaua Terha

Descriere

Traseul 2 TR este traseul ce leagă lacul Colibița de traseul principal de creastă BR, urmând un drum forestier bine întreţinut pe Valea Izvorul Lung. Este un traseu relativ ușor, dar cu o ascensiune de peste 700 m diferență de nivel, în aprox. 4 h de drumeție.

Situat la doar 50 de km de Bistriţa, între Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului, lacul Colibiţa este o oază de linişte denumită de mass-media "marea dintre munţi" datorită potenţialului turistic, a proprietăţilor curative ale aerului bogat în ozon și a legendelor pescărești. Pe locul actualului lac, creat prin construirea barajului Colibița (inaugurat în 1986) pe cursul râului Bistrița Ardeleană, acum cca. 4 decenii se afla localitatea Colibița, denumită după „colibele” amenajate de primii ciobani care au transformat locul într-un sat. 

Lacul a fost format prin inundarea vechii localități, lucru care i-a marcat pe localnici, dând naștere multor legende despre blestemele lacului ca rezultat al inundării bisericii și cimitirului. Noul amplasament a fost ales satul Mița mai sus cu aproape 1 km, la “coada lacului”. Astăzi, Colibița a primit statutul de stațiune turistică.

Satul Mița este punct de plecare pentru multe din traseele turistice din zona Lacului Colibiţa, astfel că, din faţa magazinului sătesc, pornim alături de TR (traseul 3) şi TA (traseul 4) cca. 1 km, apoi TR face stânga, urmând un drum forestier bine întreţinut pe Valea Izvorul Lung. La scurt timp găsim pe partea dreaptă un pavilion de lemn care adăpostește un izvor cu apa minerală. Continuăm încă 4 km în urcare, apoi intrăm pentru alți 6 km pe valea pârâului Dălbidan, pe drum în continuare bine întreţinut, până la aprox. 1265 m alt.

Ultimul segment urcă abrupt pe bolovani pentru cca. 1 km până în Şaua Terha (1470 m) la intersecția cu traseul principal de creastă BR al munților Călimani (traseul 1), de unde se poate continua spre vârful Bistricioru (1990 m) sau se poate coborî (prin Poiana Dălbidan) înapoi în satul Mița (în circuit) pe marcajul TR (traseul 3).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sat Miţa-Şaua Terha in Bistriţa-Năsăud, Călimani is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră