Touristik Label - 1015MN04: Sat Miţa-Vf.Bistricioru

Legătura coada lacului Colibița - Vf.Bistricioru
Traseul 4 Triunghi Albastru este traseul cel mai scurt dinspre coada lacului Colibița (Sat Mița) și Vf. Bistricioru (1990 m), unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Călimani. Supranumit de media “perla Călimanilor” pentru priveliștea deosebită pe care o oferă asupra lacului Colibița și a Vf. Pietrosul Călimani (2100 m).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,26km
Durată
3:30-6:00h
Urcare
1211m
Coborâre
48m
Vârf
1966m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la coada lacului Colibiţa, din satul Miţa, din faţa magazinului sătesc, de la altitudinea de 800 m. Primii 6,5 km sunt pe drum forestier bine întreţinut, în urcare uşoară pe Valea Colbul. Această porţiune este comună cu traseul 03 (TR). În drept cu nişte clădiri de cărămidă părăsite, traseul părăseşte Valea Colbul şi face dreapta pe după clădirile ruină. De aici urcarea este accentuată, pe potecă cu rădăcini, având câteva porţiuni dificile. După aprox. 5,5 km de urcare, se ajunge la Refugiul Salvamont de sub Vf. Bistricioru la altitudinea de 1660 m. Tot aici este Cabana Salvamont Bistricioru şi un izvor, la 200 m amonte de refugiu. Refugiul are o sobă în interior şi poate găzdui 5-6 persoane. Urcarea continuă pe potecă apoi grohotiş încă aprox. 800m lungime cu 270 m altitudine pozitivă, unde întâlneşte traseul 9 (BG) care vine din satul Cuşma. Aici se face stânga şi se merge în urcare uşoară 500 m până pe Vf. Bistricioru, aflat la 1990 m altitudine.

Etape

Sat Miţa-Valea Colbul-Vf.Bistricioru

Descriere

Traseul 4 TA este traseul ce leagă lacul Colibița de vârful Bistricioru, cel mai înalt din zonă. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 5 - 6 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Vezi descrierea Stațiunii turistice Colibița (traseul 2).

Satul Mița este punct de plecare pentru multe din traseele turistice din zona Lacului Colibiţa, astfel că, din faţa magazinului sătesc, pornim alături de TR (traseul 2), (traseul 3) și PA (traseul 5), pe Valea Colbului. La cca. 1 km, varianta TR spre Şaua Terha (traseul 2) face stânga. După alți cca. 5 km, ne despărțim de marcajul PA (traseul 5) care face dreapta spre Tăul Zânelor. Continuăm scurt și apoi lăsăm varianta TR (traseul 3) în față, spre Muntele Viișorul. Părăsim Valea Colbul, în dreptul clădirilor ruină ale fostului bloc de exploatare minieră. De aici ne angajăm într-o urcare susținută pe o potecă cu rădăcini, cu câteva porțiuni mai dificile, prin pădure de amestec de molid, fag și brad (pe Piciorul Colbului). După cca 5 km de urcare, ajungem într-o poiană largă cu vedere spre versantul NV al Struniorului.

Continuăm urcarea prin pădurea de molid, cu priveliști asupra căldării Bistriciorului cu vf. Bistriciorul (1990 m) care străjuieşte deasupra întinderii de jneapăn şi tufelor de afin şi merişor. În căldare se află Cab Salvamont Bistricioru şi un izvor, la 200 m amonte de refugiu. 

Urmăm o vale mai accesibilă din dreapta fundului căldării și începem ascensiunea finală spre șaua de sub Vf. Bistricioru, unde întâlnim, după aprox 1 h, traseul BG ce vine tocmai din satul Cuşma (traseul 9). Ajunși în creastă, facem stânga în urcare ușoară și ajungem pe vârful Bistricioru. Efortul depus ne este răsplătit pe deplin de priveliștea lacului Colibița pe o parte și a Vf. Pietrosul Călimani (2100 m), de cealaltă.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sat Miţa-Vf.Bistricioru în Bistriţa-Năsăud, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră