Touristik Label - 1003MN25: Satul Valea Vinului - M. Cişa - Tarniţa lui Putredu

Legătura Valea Vinului - Creasta Munților Rodnei, pe M. Cișa
Traseul nr. 25 Triunghi Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Crestei principale a Munților Rodnei, într-un urcuș la început domol, apoi din ce în ce mai susținut, de-a lungul V. Izvorului Roșu, apoi pe Muntele Cișa spre Tarnita lui Putredu din creasta principală. Este un traseu pe durata a 4 - 4.5 h de drumeție, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1200 de m, ceea ce-l clasifică ca un traseu de dificultate medie, dar fără porțiuni care să pună probleme. Trebuie consemnat că acest traseu este inaccesibil iarna între Muntele Cişa - Tarniţa Lui Putredu, iar marcajele sunt destul de rare în partea de gol alpin.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,51km
Durată
4:15-5:15h
Urcare
1200m
Coborâre
0m
Vârf
1934m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La podul care trece peste apele Izvorului Roșu întâlnim pilonul care ne semnalizează începutul traseului marcat cu triunghi albastru. Locul poartă numele de "La Gatere". Așadar facem stânga și pentru următorii 3 kilometri continuăm pe drumul forestier de pe valea Izvorului Roșu. După această distanţă triunghiul albastru va coti stânga pe un drum forestier mai nou, în timp ce drumul de pe vale mai continuă în dreapta, de-a lungul albiei. Datorită apariţiei acestui drum, poteca care mergea printre brazi a dispărut complet, astfel că atenţia trebuie sporită. Urcăm abrupt și când ajungem într-o curbă spre dreapta a drumului, noi vom face stânga pe potecă prin pădure. Marcajele sunt mai vechi, însă ele pot fi observate destul de ușor. Poteca va redeveni drum pe ultima porţiune a urcușului. Aceasta ne scoate la baza Muntelui Cișa. Aici se află mai multe colibe noi dar și mai vechi, mici și mari ce aparţin de cele două stâne de pe Muntele Cișa. Marcajul apare destul de rar, însă putem urma grămăjoarele de pietre (momâi) aflate din loc în loc. Practic, traseul turistic urmează o rută ce trece printre colibe și tot urcă pe panta înierbată. După ce trecem de ultima stână continuăm urcușul pe exact aceeași direcţie până când ajungem la un pilon metalic. De la aceasta în sus, înaintăm înspre nord-est. Păstrăm aceeași direcţie până când intersectăm creasta principală.

Etape

Satul Valea Vinului - Izvorul Roşu - Muntele Cişa - Tarniţa lui Putredu (1959 m)

Descriere

Marcajul pornește la ieșirea spre amonte din satul Valea Vinului, la podul care trece peste apele Izvorului Roșu, în locul numit  „La Gatere”, confluența între Izv. Roșu și Izv. Băilor.

Un pilon ne semnalizează începutul traseului, lăsând în dreapta TR traseul 23 ce urcă prin Strâmtoarea Dracului spre Șaua Curățel.

Facem stânga și pentru următorii 3 km continuăm pe drumul forestier de pe valea Izvorului Roșu, până la confluența cu Izvorul Lazilor (zis și Cișa), de unde mergem pe un drum forestier nou, în timp ce drumul de pe vale continuă în dreapta. Datorită apariţiei acestui drum, poteca care mergea printre brazi a dispărut complet, astfel că atenţia trebuie sporită. Vom urca abrupt, cu atenție la marcaje care pot fi observate destul de ușor, totuși.

Ultima porţiune a urcușului ne scoate la baza Muntelui Cișa unde se află mai multe colibe noi dar și mai vechi, mici și mari ce aparţin de cele două stâne de pe Muntele Cișa. Aici ne ghidăm după grămăjoarele de pietre (momâi) aflate din loc în loc, ce urcă pe panta înierbată. După ce trecem de ultima stână continuăm urcușul pe aceeași direcţie până ajungem la un pilon metalic. De unde înaintăm înspre NE până când intersectăm creasta principală în șaua Tarniţa lui Putredu (legătura cu traseul de creastă Bandă Roșie - traseul 1)

Observații

Inaccesibil iarna între Muntele Cişa - Tarniţa Lui Putredu. Marcaje rare în partea de gol alpin.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Satul Valea Vinului - M. Cişa - Tarniţa lui Putredu în Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului turdaturism

Parcurs in coborare de la vf.Ineu

Traseu încheiat la data de: 
Miercuri, August 1, 2018
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră