Touristik Label - 317MN81: Şaua Ursoaia - Poiana Călineasa

Legătura Munții Gilăului - Munții Bihor (pe sub Vf. Clujului)
Traseul 81 Bandă Roșie este traseul ce face legătura între limita vestică a Munţilor Gilău şi Munții Bihor (Poiana Călineasa), trecând pe sub Vf. Clujului. Poiana Călineasa este împânzită de aproape 100 de colibe moțești, păstrând tradiția oieritului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
8,15km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
327m
Coborâre
251m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul face legătura între limita vestică a Munţilor Gilăului şi centrul Munţior Bihorului. Plecăm din Şaua Ursoaia, de pe DN1R, pe un drum forestier ce porneşte spre vest, dintr-un punct situat puţin mai la sud decât limita dintre judeţele Cluj şi Alba. Drumul trece prin pădure rară de molid şi poieni mici până ajunge în golul vast al Poienii Mărşoaia de unde începem să urcăm până sub Vf. Clujului. După o coborâre scurtă ajungem la un drum asfaltat (acesta ajunge tot în Poiana Călineasa) pe care îl urmăm la dreapta, spre nord, timp de 10 minute. Ajungem la un grup de adăposturi de vară şi, lângă un pod mic de beton, facem stânga, pe un drum forestier. Traversăm o primă poiană şi în următoarea întalnim traseul marcat cu BA care vine de la Gârda de Sus. Urcăm uşor la dreapta şi, de aici, cele două trasee au un parcurs comun până în Poiana Călineasa.

Etape

Şaua Ursoaia - Poiana Mărşoaia - sub Vf. Clujului - Dealul Căţeilor - Poiana Călineasa

Descriere

Traseul 81 BR leagă Şaua Ursoaia de Poiana Călineasa, asemănătoare Platoului Padiș, la 1300 m altitudine.„reședința“ de vară a moților. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 400 m diferențe de nivel, accesibil în cca. 3 h de drumeție, recomandat pentru cicloturism. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Din Şaua Ursoaia, unde ajunge traseul de creastă al muntelui Muntele Mare (traseul 1) luăm direcția V pe un drum forestier care ne conduce prin pădure şi poieni până în golul Poienii Mărşoaia. De-aici începem să urcăm până sub Vf. Clujului (1399 m), apoi coborâm scurt la drumul asfaltat ce urcă dinspre Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Îl părăsim după cca. 10 min la stânga, trecând un pod mic de beton spre un grup de sălașe de vară. 

Când ajungem la varianta BA dinspre Gârda de Sus, urcăm culmea unui deal pe drumuri de pământ şi drumuri de piatră, până ajungem pe platoul Călineasa, unde are loc tradiționalul Târg de la Călineasa (13 iulie). Această poiană imensă, asemănătoare Platoului Padiș, este împânzită de aproape 100 de colibe de vară moțești din lemn, cu un aer pastoral. Un tărâm sublim, plin de farmec, în care legăturile cu natura s-au păstrat peste timp.

Observații

Marcaj în lucru vara 2018. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şaua Ursoaia - Poiana Călineasa in Cluj, Alba, Bihor-Padiş is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră