Traseul 12.TG face legătura între schitul Rarău și Hotel Rarău, în mare parte pe sub linia de stâlpi de curent ce alimentează complexul de relee de pe Vf. Rarău. Este un traseu relativ ușor, cu cca. 500 m diferențe de nivel, în aprox. 1 - 2 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.
Pornind din satul Chiril, situat la cca. 24 km aval de oraşul Vatra Dornei și urmând drumul îngust asfaltat Transrarău ajungem în dreptul unei troițe, de unde urmăm un drum neasfaltat (vara se poate ajunge cu mașina până la schit), alți 800 mi. Schitul Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită de către domnitorul Petru Rares, în anul 1538, drept mulțumire pentru protecția oferită de călugări soției sale Elena, împreună cu copiii, care s-au ascuns în Rarău, atunci când domnitorul a fost schimbat.
De la schitul Rarău poteca străbate pădurea care acoperă cele două culmi aflate la S de Rarău - Bâtca Runculeţului (V) şi Bâîtca Runculiciorului (E) urmând pârâul Ciurgăului, pe sub linia de stâlpi de curent electric. La capătul ascensiunii de peste 500 m diferență de nivel, poteca iese la păşunea subalpină, de unde admirăm peretele Piatrei Zimbrului, Popii Rarăului și dacă vremea ne permite, zărim spre S Pietrosul Bistriţei și chiar Ceahlăul.
Când ajungem la șoseaua Transrarău întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 3) care conduce spre Vf. Rarău și la Hotelul Rarău. Cabana Rarău și-a schimbat hainele albite de timp cu un design modern și are 6 nivele, cu 38 de camere, majoritatea cu priveliște spre Pietrele Doamnei. TransRarăul este singurul drum alpin din România deszăpezit și întreținut pe toată perioada anului.
Comentarii