Touristik Label - 1116MN12: Schitul Rarău - Hotel Rarău

Legătura Schitul Rarău - Hotel Rarău (pe sub Vf. Rarău)
Traseul 12 Triunghi Galben este traseul de legătură dintre schitul Rarău (ctitorit de către domnitorul Petru Rareș, încă de la 1538) și hotelul alpin Rarău situat în apropiere de Pietrele Doamnei. Traseul urmează în mare parte stâlpii de curent electric, accesibil MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,22km
Durată
1:30-2:30h
Urcare
551m
Coborâre
110m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la schitul Rarău urcăm pe lângă gard apoi pe lângă cimitirul schitului și intrăm în pădure. După 500 m ajungem la un drum și niște stâlpi de curent electric, pe lângă care vom urca mult timp. Marcajele sunt șterse dar datorită stâlpilor nu sunt probleme de orientare. Avem de urmărit aproape 40 de stâlpi, numerotaţi de la 314 la 352. Dacă la început traseul urmărește tăietura de pădure necesară liniei electrice, mai sus ieșim la pășune și priveliștea se deschide. Admirăm în stânga (V) Piatra Zimbrului, un perete vertical, iar în dreapta (NE) Popii Rarăului, niște stânci pitorești. Dacă atmosfera este clară zărim spre sud Pietrosul Bistriţei, iar în depărtare Ceahlăul. La stâlpul 352 intersectăm drumul tăiat în coasta Muntelui Rarău, marcat cu BR, CG, CR, TR (traseele 3, 18, 19, 24). Alături de aceste marcaje avem de parcurs mai bine de 1,5 km până la Hotelul Rarău. Urcăm ușor circa 500 m până la stâlpul de marcaj PA, apoi coborâm pe lângă Cabana Meteo tăind serpentinele drumului. Lăsăm în partea dreaptă (N) Cabana Pastorală (a lui Mao) și Cabana Salvamont, iar ultima parte a traseului o parcurgem prin pădure, unde ni se alătură și traseul 20 CA.

Etape

Schitul Rarău - Poiana Călugărului - sub Vf. Rarău - Hotel Rarău

Descriere

Traseul 12.TG face legătura între schitul Rarău și Hotel Rarău, în mare parte pe sub linia de stâlpi de curent ce alimentează complexul de relee de pe Vf. Rarău. Este un traseu relativ ușor, cu cca. 500 m diferențe de nivel, în aprox. 1 - 2 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind din satul Chiril, situat la cca. 24 km aval de oraşul Vatra Dornei și urmând drumul îngust asfaltat Transrarău ajungem în dreptul unei troițe, de unde urmăm un drum neasfaltat (vara se poate ajunge cu mașina până la schit), alți 800 mi. Schitul Rarău este o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită de către domnitorul Petru Rares, în anul 1538, drept mulțumire pentru protecția oferită de călugări soției sale Elena, împreună cu copiii, care s-au ascuns în Rarău, atunci când domnitorul a fost schimbat.

De la schitul Rarău poteca străbate pădurea care acoperă cele două culmi aflate la S de Rarău - Bâtca Runculeţului (V) şi Bâîtca Runculiciorului (E) urmând pârâul Ciurgăului, pe sub linia de stâlpi de curent electric. La capătul ascensiunii de peste 500 m diferență de nivel, poteca iese la păşunea subalpină, de unde admirăm peretele Piatrei Zimbrului, Popii Rarăului și dacă vremea ne permite, zărim spre S Pietrosul Bistriţei și chiar Ceahlăul.

Când ajungem la șoseaua Transrarău întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 3) care conduce spre Vf. Rarău și la Hotelul Rarău. Cabana Rarău și-a schimbat hainele albite de timp cu un design modern și are 6 nivele, cu 38 de camere, majoritatea cu priveliște spre Pietrele Doamnei. TransRarăul este singurul drum alpin din România deszăpezit și întreținut pe toată perioada anului.

Observații

Marcaje șterse dar datorită stâlpilor nu sunt probleme de orientare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Schitul Rarău - Hotel Rarău în Suceava, Giumalău-Rarău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră