07MN75: Sebeş - V. Sebeşului - Şaua Comisu

Traseul nr. 75 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Sebeș și Șaua Comisu, din creasta principală a Făgărașului, străbătând Valea Sebeșului. În primă fază se urmează drumul de pe vale cca.15 km, depășind o zonă cu pensiuni și câteva microhidrocentrale. La bifurcația de drumuri, se iese de pe vale și se continuă pe un drum forestier care însoțeste malul drept al Pârâului Groapele, apoi de-a coasta prin pădure până în culmea domoală. De aici se ajunge într-o poiană largă, apoi se depășește un mic lac și se iese din pădure în jnepeniș. Urmând poteca spre sud, se ajunge pe culmea Văcarea Mare apoi se trece de obârșia pârâului Lerescu, și se intersectează creasta principală în estul Vârfului Comisul (1883 m). Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de peste 1500 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 8 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor străbătute (Sebeșului și Groapele), a culmii domoale Văcarea Mare și a crestei principale. Continuând spre est, pe creasta principală (traseul 1) vom admira în vale, lacul de acumulare Pecineagu, al râului Dâmbovița.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
21,30km
Durată
~8:00h
Urcare
1450m
Coborâre
260m
Vârf
1753m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Sebeş, ieşim spre Valea Sebeşului, trecem de o zonă cu pensiuni şi una în care sunt amplasate microhidrocentrale. Continuăm pe drumul pietruit de pe vale aproximativ 15 km. După câteva serpentine, drumul se bifurcă către SE iar o altă variantă continuă pe firul văii către vest. Noi o luăm către SE şi urcăm câteva serpentine. Urmează o linie dreaptă care ne duce într-o poiană largă. Urcăm pe marginea unei poieni spre est, trecem pe lângă un mic lac şi ieşim din pădure într-o zonă cu jnepeniş. Continuăm traversarea pe aceeaşi direcţie până când intersectăm traseul de creastă în Şaua Comisu.

Etape

Sebeş - Valea Sebeşului - Şaua Comisu

Descriere

Traseul nr. 75 TA este un traseu relativ dificil, urmând drumul pietruit de  pe firul Văii Sebeşului și continuând pe poteca ce urcă în culmea Văcarea Mare, desprinsă din creasta principală. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Intrarea în traseu se face din localitatea Sebeş, aflată la cca. 14 km sud de Făgăraș, pe o sosea modernizată. Traversând localitatea spre sud, vom urma drumul pietruit de pe valea Sebeșului aproximativ 15 km, depășind o zonă cu pensiuni și una în care sunt amplasate microhidrocentrale. La cca 5 km de la pornire avem ca punct de reper Cabana Piscul Alb și intersecția cu traseul de legătură marcaj Bulină Albastră (traseul 72), ce urcă sub Vârful Pietriceaua. Urmând firul apei, când pe un mal, când pe altul, vom continua cca 10 km; lăsând la stânga marcajul cruce galbenă (traseul 76) spre Cantonul Rudărița, până la bifurcația către SE, unde marcajul Cruce Roșie (traseul 74) se desprinde spre vest, continuând pe vale, până în Curmătura Țiganului. Până aici se poate ajunge și cu un vehicul auto cu garda sus.

În continuare vom traversa spre sud peste un pod, urmând pentru câteva zeci de metri un drum forestier care se îndreaptă spre est către Pârâul Neamțului și apoi intrând pe un vechi drum forestier care însoțeste malul drept al Pârâului Groapele, cu aspect de potecă largă. După cca o jumătate de oră, vom părăsi drumul spre stânga, urcând pronunțat câteva serpentine printr-o pădure de molid până în culmea domoală a Groapelor, pe care o vom urma până într-o poiană largă, unde merită să facem un popas, admirând priveliștea spre creasta principală a Munților Făgărașului.

Revenind la traseu, vom traversa poiana până în apropierea Pârâului Groapele, apoi vom coti la stânga, pe firul unui pârâiaș și vom urca pieptiș în pădure. La capătul ei vom depăși zone defrișate cu brazi uscați și doborâți, apoi vom străbate jnepeni și afini, coborâm pe malul Lacului Porcului, o baltă nivală situată la cca 1650 m altitudine. După cca. 45 de minute de la poiana largă, vom ajunge la joncțiunea dintre Muntele Văcărea și Creasta Făgărașului, pe culmea Văcarea, la ramificația spre Cantonul Rudărita a potecii nemarcate ce continuă pe muntele Văcarea Mare.

De aici vom urma poteca spre sud, depășind izvorul de obârșie al Pârâului Lerescu și ajungând la stâlpul de marcaj din creasta principală, (1750m) în estul Vârfului Comisu (1883 m), deasupra Curmăturii Comisului (1669 m), unde întâlnim marcajul bandă roșie (traseul 1). Din Șaua Comisu avem următoarele opțiuni de trasee:

  • spre Curmătura Lerescului, cu legătură la Cabana Plaiul Foii, pe traseul de creastă vestest Bandă Roșie (traseul 1);
  • spre Curmătura Lerescului, cu legătură la Cantonul Rudărița, pe varianta a doua a traseului de creastă vestest Bandă Roșie (traseul 1);
  • spre Curmătura Brătilei, depășind refugiile Comisu și Berevoiescu, BR (traseul 1).
Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Sebeş - V. Sebeşului - Şaua Comisu în Făgăraş, Argeş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment