Touristik Label - 1007MN75: Sebeş - V. Sebeşului - Şaua Comisu

Legătura Valea Sebeşului - Şaua Comisu, din creasta principală
Traseul 75 Triunghi Albastru este traseul de legătură între localitatea Sebeș și Șaua Comisu, din creasta principală, urmând Valea Sebeșului. apoi malul drept al Pârâului Groapele. Priveliști spre văile înconjurătoare și Culmea Văcarea. Ultimul segment necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe de orientare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
21,29km
Durată
6:00-8:00h
Urcare
1450m
Coborâre
260m
Vârf
1753m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Sebeş, ieşim spre Valea Sebeşului, trecem de o zonă cu pensiuni şi una în care sunt amplasate microhidrocentrale. Continuăm pe drumul pietruit de pe vale aproximativ 15 km. După câteva serpentine, drumul se bifurcă către SE iar o altă variantă continuă pe firul văii către vest. Noi o luăm către SE şi urcăm câteva serpentine. Urmează o linie dreaptă care ne duce într-o poiană largă. Urcăm pe marginea unei poieni spre est, trecem pe lângă un mic lac şi ieşim din pădure într-o zonă cu jnepeniş. Continuăm traversarea pe aceeaşi direcţie până când intersectăm traseul de creastă în Şaua Comisu.

Etape

Sebeş - Valea Sebeşului - Şaua Comisu

Descriere

Traseul 75 TA face legătura între localitatea Sebeș și Șaua Comisu din creasta principală, urmând drumul pietruit de pe firul Văii Sebeşului și poteca ce urcă în culmea Văcarea Mare. Este un traseu lung și destul de solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 8 h de drumeție. Poate pune probleme de orientare în condiții de vizibilitate scăzută. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a intra în traseu, din Sebeș, se urmează drumul pietruit de pe Valea Sebeșului până la ramificația cu drumul forestier Valea Groapele. În primă fază depășim o zonă cu pensiuni și una în care sunt amplasate microhidrocentrale. La cca 5 km de la pornire trecem de Cabana Piscul Alb, de unde urcă poteca PA (traseul 72) până sub Vârful Pietriceaua. Continuăm cca 10 km și lăsăm la stânga CG (traseul 76) spre Cantonul Rudărița. 

Când ajungem la bifurcația unde lăsăm în față (pe vale) poteca CR (traseul 74) spre Curmătura Țiganului, traversăm spre S, peste un pod, ajungem într-o poiană largă și lăsăm mașina (cu gardă înaltă). Intrăm pe un vechi drum forestier care însoțeste malul drept al Pârâului Groapele, drum cu aspect de potecă largă. 

După cca. 30 min, părăsim drumul spre stânga și urcăm pronunțat câteva serpentine printr-o pădure de molid până în culmea domoală a Groapelor. Ajungem apoi într-o poiană largă, unde merită să facem un popas, admirând priveliștea spre creasta principală a Munților Făgărașului. Traversăm poiana până aproape de obârșia  Pârâului Groapele, apoi cotim la stânga, pe firul unui pârâiaș și urcăm pieptiș în pădure.

Ajungem la jnepeni și afini și coborâm pe malul Lacului Porcului, o baltă nivală situată la cca 1650 m alt. Continuăm traversarea până ajungem la joncțiunea dintre Muntele Văcărea și Creasta Făgărașului, pe culmea Văcarea, la intersecția cu poteca TG (traseul 77) - ce urcă din localitatea Mărgineni, pe culmea Plaiul cel Mare și M. Văcarea Mică. 

Poteca TA continuă spre S, depășind izvorul de obârșie al Pârâului Lerescu și ajunge sub Vf. Comisu, aproape de Șaua Comisu, în creasta principală (1750 m), la intersecția cu poteca de creastă BR (traseul 1). Din Șaua Comisu putem continua prin Curmătura Lerescului fie până la Cabana Plaiul Foii, admirând în vale lacul de acumulare Pecineagu și V. Dâmboviței, fie spre Cantonul Rudărița, pe varianta a 2 a traseului de creastă BR (direcția E-NE). La V, putem ataca pantele Vf. Berevoescu Mare, depășind refugiile Comisu și vechiul Refugiu Berevoiescu.

Observații

Marcaj bun. Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sebeş - V. Sebeşului - Şaua Comisu în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră