Touristik Label - 511MN05: Șesul Plopiș - Sub Vârful Buscat - Staţiunea de Schi Buscat

Înconjurul staţiunii Buscat, pe sub Vârful Buscat
Traseul nr. 5 Cruce Galbenă este traseul ce înconjoară larg Vârful Buscat, pornind din Șaua Șesul Plopiș spre frumosul izvor Fântâna Găbrienii. Următorul sector străbate pădurea rară de sub Vf. Buscat și ajunge la casele de vacanţă din zona pârtiei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
3,83km
Durată
~1:30h
Urcare
160m
Coborâre
100m
Vârf
1608m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu lejer, în circuit, ce înconjoară Vârful Buscat. Traseul începe din Șaua Șesul Plopiș, la intersecţia cu traseul numărul 1, marcat cu bandă roșie. Urcăm pe un drum de pământ pe o direcţie nord-vest, la marginea unei tăieturi. Ajungem în scurt timp la un vechi stâlp de marcaj tăiat, continuăm pe drum și după aproximativ 20-30 de minute de la plecare ajungem în culme. Aici avem o priveliște cuprinzătoare spre nord, în zilele cu vreme bună putând să recunoaștem în depărtare și culmile Munţilor Ţibleș. Traseul își schimbă direcţia de la nord-vest spre sud-vest și după circa 500 de m de potecă prin rărituri și pădure de molid ajungem la izvorul Fântâna Găbrienii. Continuăm pe curba de nivel, conduși de marcajul care ne ajută să rămân pe traseu deși trecem de mai multe intersecţii și după o jumătate de km de la Fântâna Găbrienii ieșim la marginea unei poieni. La intersecţia de aici mergem pe drumul din stânga, traversăm poiana și după ce traversăm o porţiune de pădure rară ieșim la una dintre serpentinele drumului care urcă până pe Vârful Buscat. Noi înaintăm pe curba de nivel și apoi ușor descendent până în Poiana Buhuia. La un bolovan mare cu săgeţi de marcaj vopsite, pe marginea drumului, ţinem drumul care intră prin pădurea de molid. După un traverseu prin pădure de aproximativ 20 de minute, ajungem la niște case de vacanţă, chiar la ieșirea din pădure. Drumul continuă aproximativ pe curba de nivel, trecem pe lângă un stâlp de marcaj și ajungem la o oră și jumătate de la plecare la pârtia Buscat, unde intersectăm “drumul militar” și traseele numărul 1 și 2.

Etape

Șesul Plopiș - Sub Vârful Buscat - Staţiunea de Schi Buscat

Descriere

Traseul 5 CG face un ocol larg în jurul Vf. Buscat, pornind din Șaua Șesul Plopiș și sfârșind în Șesu Cald, aproape de pârtia Buscat. Este un traseu ușor, recomandat pentru cicloturism și schi de tură, accesibil tot timpul anului. 

Pornim din Șaua Șesul Plopiș, din drumul de acces spre pârtia Buscat, pe un drum de pământ cu direcţia NV, drum ce conduce în cca. 20-30 de min, într-o culme de unde se pot admira în zilele senine, în depărtare Munţii Ţibleș. Continuăm spre frumosul izvor Fântâna Găbrienii, unde întâlnim PG (traseul 29) - Circuitul Staţiunii Muntele Băişorii, alături de care continuăm cca. 30 min până la marginea unei poieni, unde PG se desprinde spre Vf. Buscat (1676 m). Trecem de poiană și de o porţiune de pădure rară și ajungem la drumul ce urcă pe Vârful Buscat, cu vederi spre Pietrele Mărunte și Muntele Mare.

Continuăm pe curba de nivel, având deasupra noastră baliza topo ce marchează vârful, ajungem în Poiana Buhui și ținem drumul spre Șesu Cald, trecând prin pădurea de molid, apoi printre case de vacanţă. Ajungem la pârtia Buscat de unde putem reveni în Șesu Plopiș pe traseul BR (traseul 1).

Observații

Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Șesul Plopiș - Sub Vârful Buscat - Staţiunea de Schi Buscat in Cluj, Gilău-Muntele Mare is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră