Touristik Label - 908MN11: Șesuri - Cabana Fântâna Stanchii - Băile Borșa

Legătura Șesuri - Băile Borșa, pe la Cabana Fântâna Stanchii
Traseul 11 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Șesuri și Băile Borșa, străbătând drumuri forestiere accesibile și pentru cicloturism, în ținutul cocoșului de mesteacăn. Priveliști frumoase spre văile înconjurătoare, Cornu Nedeii, M. Cearcănu și Vf. Strungi. Zone de tăieturi dezolante unde orientarea se face dificil.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
27,71km
Durată
10:00-12:00h
Urcare
1042m
Coborâre
1310m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește din Șesuri, de la intersecţia unui drum forestier cu drumul naţional DN18. Urmăm acest drum forestier cu atenţie (există multe drumuri laterale forestiere care-l intersectează), depășim un canton silvic, apoi o construcţie de lemn și continuăm pe acest drum forestier principal până când se înfundă. Aici, cu greu vom observa o potecă ce intră în pădure și marcajele pe copaci. Urcăm pe acest drum vechi de tractor, ieșim din pădure, trecem pe lângă o stână unde observăm și marcajul. Traversăm o porţiune golașă unde facem ușor stânga și urmărim drumul. Urmează o porţiune cu defrișare masivă, urmărind drumul cu greu și vom observa până ajungem în creastă încă două marcaje. Odată ajunși în creastă, ne orientăm dreapta și parcurgem un gol de aproximativ 500 m, ajungem la un trepied de lemn pe dreapta iar în stânga vom lăsa o stână. Drumul cotește dreapta, trece o zonă mlaștinoasă și urmează liziera pădurii. În 15 minute intrăm din nou într-o zonă de defrișare masivă unde poteca se pierde cu totul sub resturile forestiere. Urmăm curba de nivel, cu greu regăsim marcajul, ocolim un vârf plat după care drumul cotește stânga. Marcajul este aproape inexistent în toată această zonă alpină până la Cabana Fântâna Stanchii. Urmează o stână, o construcţie de lemn și rapid ajungem la intersecţia cu traseul 10 (bandă roșie), cu care traseul nostru va merge în tandem până la Cabana Fântâna Stanchii (1.672 m). De aici, cotim stânga pe un fost drum minier de-a lungul căruia marcajul este bine conturat de stâlpii de current. În 40 minute după ce trecem o zonă de defrișare, depășim resturile de fundaţii ale unor construcţii pe stânga drumului, ajungem la o intersecţie unde drumul larg cotește dreapta, iar noi continuăm stânga-înainte. De aici marcajul este rar, abia vizibil. Depășim o zonă de exploatare forestieră, apoi o pajiște și intrăm într-o zonă de pădure. În aproximativ 40 minute ajungem la o altă intersecţie unde marcajul continuă la dreapta. Observăm o stână, trecem chiar prin centrul ei, urmează o mică poiană în capătul căreia observăm la dreapta un vechi drum de tractor ce coboară în pădure. Vom regăsi cu greu marcajul în această porţiune. În 700 m, drumul vechi dispare datorită unor evenimente naturale (viituri), se îngustează într-o potecă scurtă pe care o urmăm până la intersecţia cu un drum forestier unde cotim dreapta și dupa 30 minute ajungem la fosta mină Burloaia. De aici, ţinem drumul în aval observând marcaje proaspăt vopsite pe stâlpi, traversăm un pod și ajungem în principalul drum minier pe care îl vom coborî de-a lungul Văii Țâslei până la sensul giratoriu din Băile Borșa.

Etape

Șesuri - Valea Fântânelelor - Vârful Sălășinurile - Gura Obcinii - Cabana Fântâna Stanchii - Dealul Bucăţi - Fosta Mină Burloaia - Valea Ţâsla - Băile Borșa (sensul giratoriu)

Descriere

 

Traseul 11 PR face legătura între localitatea Șesuri și Băile Borșa, în majoritate pe drumuri forestiere și de tractor, cu vederi spre împrejurimi - accesibil MTB.  Este un traseu lung, destul de solicitant, cu aprox. 1000 m diferențe de nivel, în cca. 10-12 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Din localitatea Șesuri, urmăm drumul forestier de pe  valea Moștina până la un canton silvic. Continuăm pe acest drum forestier principal până când se înfundă. Găsim apoi poteca prin pădurea tânără spre Poiana Fântânele, unde se află o stână. De aici parcurgem o porțiune cu exploatări forestiere, unde traseul este greu de urmărit.

Ajungem în creastă, în poiana Sălăşimuri găsim o altă stână și coborâm prin pădure la Gura Obcinii într-o zonă puternic afectată de tăieri. Poteca e dificil de urmat. Un marcaj ne conduce pe lângă vârful plat  Piciorul Vulpii (1603 m), apoi ajungem la golul alpin și ne îndreptăm spre Cabana Fântâna Stanchii (1.672 m). Întâlnim poteca de creastă BR (traseul 10) care urcă aici dinspre Pasul Prislop.

Continuăm la stânga pe un fost drum minier de-a lungul căruia marcajul este bine conturat de stâlpii de curent. Drumul ocolește pe la sud Vârful Fântâna Stanchii (1726 m), pe creastă și printr-o succesiune de poieni  La capătul celei din urmă, coborâm spre stânga spre V. Ţâşlişoara, la halda galeriei Dealul Bucăţii, puţin amonte de clădirile fostei mine Burloaia. De aici urmăm drumul minier pe V. Țăsnei, până la sensul giratoriu din Băile Borșa

Observații

Marcaj extrem de rar și șters de la Șesuri pâna la sfârșitul Văii Fântânelelor, marcaj inexistent în zona de defrișări, bun pe porţiunea de la Cabana Fântâna Stanchii până la Dealul Bucăţii.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Șesuri - Cabana Fântâna Stanchii - Băile Borșa în Suceava, Maramureş, Maramureşului este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră