Touristik Label - 401MN24: Şimon - Culmea Bălăban - sub Şaua Poliţe

Legătura Șimon - Muntele Gaura, peste Culmea Bălăban
Traseul 24 Cruce Albastră străbate Culmea Bălăban, apoi traversează Muchiei Izvoarelor spre Muntele Gaura pe un traseu care nu pune prea multe dificultăți. Este căutat de fotografi pentru priveliștile spre spre creasta Pietrei Craiului, satul Poarta, perspectivele asupra abruptului Bucșoiu, Scara, Gaura ș.a. Potrivit pentru cicloturism până după schit.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
6,59km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
820m
Coborâre
130m
Vârf
1628m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La circa 500 de metri de la intrarea din Bran în Şimon găsim o biserică mică, cotim stânga pe uliţă până pe Culmea Bălăban, la casa omonimă (cca 1000 m). Continuăm până la Schitul Bran și după el, pe drumul de acces auto, începem urcușul abrupt prin pădure, până la cota 1600, sub Şaua Poliţe.

 

Etape

Şimon - Culmea Bălăban - Schitul Bran - sub Şaua Poliţe

Descriere

Traseul 24 CA face legătura între satul turistic Șimon și Muntele Gaura (Şaua Poliţe). Un traseu destul de solicitant, cu peste 800 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Socotit de unii gura de Rai a Brașovului, satul Simon este situat la 6 km de castelul Bran și se remarcă prin conservarea și promovarea tradiţiilor populare din zonă, fiind declarat sat turistic. În acest loc încântător, înconjurat de minunatele creste montane ale Bucegilor, Pietrei Craiului, Postăvarului și de Măgura Codlei, se găsește Schitul Bran și alături de el câteva pensiuni, parcă desprinse din basme.

Din Valea Șimonului pornesc mai multe trasee turistice, iar acesta spre Șaua Polițe este unul popular între fotografi. E ușor să uiți de toate problemele cotidiene, de zgomotul orașului, și să te lași cuprins de liniștea împăciuitoare a zonei. Totul devine atemporal, odată ce privești spre creasta Pietrei Craiului sau spre Valea Rece și satul Poarta.

Traseul CA urcă pe Culmea Bălăban, care apare pe hărți ca strada Bălăban, pe lângă schitul Bran, de unde începe traversarea Muchiei Izvoarelor, cu perspective asupra abruptului Bucșoiu, Scara și Gaura. Un ultim urcuș mai susținut prin pădure, ne scoate la cota 1600, unde întâlnim varianta CR (traseul 23) dinspre satul Poarta. Putem urca sub Muntele Gaura, în Şaua Poliţe (1620 m), apoi coborî la Valea Gaura, cu Cascada Moara Dracului (vezi descriere traseul 23).

Observații

Marcaj rar.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şimon - Culmea Bălăban - sub Şaua Poliţe în Braşov, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Theodor Manolache

Poteca asta nu este asa in realitate. Crucea albastra de la Noghia tine partea dreapta si se intersecteaza cu crucea rosia tocmai sus, aproape de saua polite.

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Buna ziua! Te rugam sa comunici orice modificari sau informatii suplimentare despre acest traseu pe adresa redactiei office@schubert-franzke.ro. Ele vor fi folosite pentru eventuale corecturi si editii viitoare ale acestei harti. Multumim

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră