Touristik Label - 301MN27: Şimon - Poiana Guţanu - Cabana Padina

Legătura Șimon - Cabana Padina, prin Poiana Guţanu
Traseul 27 Bandă Roșie este magistrala care urcă la Cabana Padina, tocmai dinspre satul turistic Șimon. Poteca străbate pitorescul sat turistic Șimon, urcă pe Plaiul Lui Lom (cu perspective frumoase asupra Munţilor Leaotei), ține Culmea Pleșei, apoi continuă pe sub Colții Țapului spre Șaua Strunga, de unde coborâm la Cabana Padina.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
18,74km
Durată
5:30-6:45h
Urcare
1140m
Coborâre
390m
Vârf
1910m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Bran parcurgem satul Șimon și după ultimele case facem dreapta pe pod, spre Valea lui Lambă și apoi, după circa 50 de metri trecem apa şi urcăm în stânga, pe culmea Plaiului lui Lom. Traversăm două poieni lungi şi urcăm până la capătul de jos al Poienii Guţanu. Urcăm prin poiană pe la fosta Casă de vânătoare Bângăleasa, traversăm un pâlc de conifere și continuăm în dreapta prin pădure pe curbă de nivel ascendentă, prin partea superioară a Văii Grohotişului, a Văii Rele, a Văii Merezului şi a Văii Prăvalelor și ajungem în Şaua Strunga (1909 m) sub care găsim refugiul Strunga. Continuăm pe extrema versantului stâng al Văii Coteanu (sub Muntele Colţi), în coborâre, urmăm stâlpii de marcaj şi drumul de TAF ne scoate pe lângă stâna Strunga la Cabana Padina (1509 m).

Etape

Şimon - Plaiul lui Lom - Poiana Guţanu - Şaua Strunga - Cabana Padina

Descriere

Traseul 27 BR face legătura între satul turistic Șimon și Cabana Padina, trecând prin Poiana Guţanu și Șaua Strunga. Un traseu lung și dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1500 m, în cca. 7-8 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Cabana Padina este situată la într-un cadru natural de excepție, pe Valea Ialomiței, de la poalele Munților Bucegi. Chiar dacă accesul în zonă se poate face chiar și cu rulota, Padina a rămas o oază de relaxare unde poți campa la cort, aproape de Cheile Horoabei.

Traseul BR pornește din satul turistic Șimon, de pe Valea Șimonu unul dintre cele mai fotogenice locuri din țară, căutat de turiști pentru frumusețea desăvârșită a locului. În acest loc încântător, înconjurat de minunatele creste montane ale Bucegilor, Pietrei Craiului, Postăvarului și de Măgura Codlei, se găsește Schitul Bran și alături de el câteva pensiuni, parcă desprinse din basme.

De la biserica Șimon, unde lăsăm traseul CA spre Schitul Bran la stânga (traseul 24) urmăm firul Văii Șimon alături de TG (traseul 25) și BA (traseul 26) pe șoseaua asfaltată, până după ultimele case, unde facem dreapta pe un pod, pe firul Văii lui Lom  Urcăm lin pe culmea Plaiului lui Lom (cca. 1 h), traversând 2 poieni lungi cu puncte de belvedere spre culmile îndepărtate ale Munţilor Leaotei. 

Continuăm apoi peste Muntele Pleșei spre Poiana Guțanu, trecând de fosta casă de vânătoare Bângăleasa. La scurt timp, părăsim varianta TR (traseul 28) - dinspre Moieciu de Sus și varianta TA (traseul 51) - spre Poiana Gaura, și urcăm la dreapta pe curbă de nivel ascendentă prin câteva poienițe cu stâne, pe la izvoarele Văii Grohotişului, traversând V. Rea, V. Merezului şi V. Prăvalelor, unde găsim singurul izvor de pe traseu. 

De aici, în 5 minute ajungem în Şaua Strunga (1909 m), cu refugiul Strunga, lângă care găsim indicatoarele spre Muntele Bucșa (traseul 30) și Vf. Bătrâna (traseul 54), de asemenea cu marcaj BR. Continuăm în coborâre, urmând stâlpii de marcaj şi apoi drumul de TAF până la Cabana Padina (1509 m), alături de CR (traseul 29) - dinspre Moieciu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Şimon - Poiana Guţanu - Cabana Padina în Braşov, Dâmboviţa, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră