Touristik Label - 101MN02: Sinaia - Cabana Omu - Râşnov

Legătura Stâna Regală - Piatra Arsă, Cabana Omu - Mălăiești.
Traseul 2 Bandă Albastră străbate aproape întreg platoul Bucegilor, cu o porțiune mai accesibilă, Sinaia - Poiana Stânii Regale (o plimbare ușoară ideală pentru orice vârstă) și una solicitantă, de la Cabana Piatra Arsa (1950 m) spre Vf. Omu. Segmentul final coboară la cabana Mălăieşti, atât de îndrăgită, cu o atmosfera veritabilă de cabană de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
41,34km
Durată
17:30-19:30h
Urcare
2340m
Coborâre
2508m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la gara Sinaia urcăm scările până la șoseaua principală și după parcul Dimitrie Ghica continuăm pe scări până la strada Furnica. De la sensul giratoriu de la Pelișor urmăm drumul de cotă și la prima serpentină după intrarea în P.N. Bucegi facem dreapta pe un drum auto pietruit. După Valea Peleşului găsim poteca pietruită ce urcă în stânga până la Poiana Stânii/Stâna Regală. Înainte de Poiana Stânii o potecă cu același marcaj ne duce la stânca Franz Josef şi apoi spre Poiana Stânii. Mergând la stânga, trecem pe lângă un izvor până la Poiana Stânii. Urmăm drumul auto din stânga poienii pentru 100-150 m şi urcăm prin pădure pe Piciorul Pietrei Arse, pe serpentine strânse până la locul de popas (bancă și mese) și mai departe prin zone stâncoase sau prin pădure până la golul alpin (zonă cu risc de avalanșă iarna). Ajungem la limita platoului și în 30 de minute poteca ajunge la Cabana Piatra Arsă (1950 m). Drumul pietruit merge până la capătul șoselei asfaltate și apoi pe potecă cu stâlpi indicatori ieșim din platou, traversăm Vâlcelul Lăptici, Plaiul lui Păcală şi Vâlcelul Cocora şi coborâm pe culme până într-o defrișare din care ieșim pe potecă la stânga spre Hotelul Peştera. Continuăm pe valea Obârșiei pe lângă Cascada Obârșia, depășim pragul glaciar al acesteia și continuăm până în fundul căldării glaciare superioare a Văii Obârşiei, în dreptul nivelului de jos al Mecetului Turcesc. Urcăm în serpentine strânse până în Şaua Cerbului (Obârşiei) și pe drumul de mașină ajungem la Cabana Omu (2507 m). Poteca coboară pe versantul nordic al căldării superioare a Văii Gaura şi în 20 de minute ajungem la separarea traseelor de iarnă și vară: traseul de iarnă coboară din Șaua Hornurilor prin Hornul Mare în căldarea superioară a văii Mălăiești și traseul de vară coboară în serpentine, pe versantul drept (sudic) al căldării superioare a Văii Mălăieşti până la baza Hornului Mare. Coborâm prin cele trei căldări glaciare până la Cabana Mălăieşti (1720 m) și mai departe prin valea Mălăiești până în poiana Mălăieşti Izvor unde facem stânga pe firul apei Mălăiești până la drumul forestier. De aici urmăm drumul forestier pe Valea Ghimbavului (Pârâului Mare), până în Râşnov.

Etape

Sinaia - Cabana Stâna Regală - Cabana Piatra Arsă - Hotel Peştera - Valea Obârşiei - Cabana Omu - Valea Mălăieşti - Uzina Electrică Râşnov - Râşnov

Descriere

 

Traseul de drumeție din Sinaia până dincolo de Valea Mălăiești este ales cu precădere pentru peisajul natural ce oferă multe puncte de belvedere cu o panoramă feerică și accesibil chiar și familiilor cu copii - pe porțiunea dintre Sinaia și Poiana Stânii Regale. Se poate face popas între cele 2 zile de drumeție la Hotel Peștera, Cabana Omu sau Mălăiești, în funcție de pregătirea fizică și disponibilitatea acestora.

Pentru cei dornici de o drumeție de inițiere, prima parte - până la Stânca Franz Joseph, este ideală pentru orice vârstă și posibilă în orice anotimp. Poteca Regală este o alee pietruită, bine îngrijită şi străjuită de balustrade, legătura între Peleș și Poiana Stânii. Traseul e frumos, induce liniște şi o stare de visare. Vara ia aprox. 45 de min. de mers susținut, sau max. 1.5 h de mers lejer. La capătul potecii, la 1270 m alt, se întinde o poiană – Poiana Stânii - de unde poți admira Muntele Furnica, Valea Peleşului, platoul Pietrei Arse, parţial Jepii Mici, Jepii Mari, Caraimanul şi Crucea Eroilor.

Cu un ocol de 5 minute prin pădure, ajungem la Stânca Franz Joseph, amenajată în anul 1896, când însuși Regele Carol I a venit în acest loc cu împăratul Austro-Ungariei, Franz Joseph, pentru a-i arăta frumusețea locului. De aici se pot observa Valea Prahovei, stațiunile Predeal, Bușteni, Sinaia dar și munții Baiului cu vârful Cumpătu.

Următoarea porțiune este abruptă, prin pădure, pe Piciorul Pietrei Arse, trecând prin două poieni cu vedere panoramică spre Postăvaru și Piatra Mare. În golul alpin coborâm ușor spre Piatra Arsă. Atenție, zona prezintă risc de avalanşă în timpul iernii.   

De la Cabana Piatra Arsă (1950 m) poteca BA urcă ușor prin pajiștile vălurite de mușuroaie ale "Plaiului lui Păcală", pe Drumul lui Butmăloiu, cu panorame largi spre Munții Leaota. Coborâm pe culme și ajungem lângă Hotel Peştera, de unde se poate urca spre Babele, pe lângă  Cimitirul Elefanților, pe marcaj CA (traseul 8).

De aici urmăm V. Obârșiei Ialomiței, o vale de origine glaciară, formată din două căldări, una inferioară și una superioară, despărțite printr-un prag, loc în care s-a format cascada Cascada Obârșiei, cea mai înaltă cascadă din Meridionali și a 2 din țară în ceea ce privește înălţimea căderii de apă, de peste 100 de mi. Din acest loc izvorăște râul Ialomița. Cascada este străjuită în stânga de Munții Obârșia şi în dreapta de Culmea Doamnele. 

Continuăm cu o urcare susținută pe coastă prin pasaje de stâncă și grohotiș, pe sub Mecetul Turcesc, o stâncă imensă de calcar cu pereți albi, aproape verticali. Lăsăm în urmă panorama superbă asupra Văii Obârșiei, ținem poteca largă de sub Vf. Găvanele şi Bucura Dumbravă, pe la izvoarele Văii Cerbului. În 30-45 de min. ajungem la Cabana Omu (2507 m).

Următorul segment coboară spre Valea Gaura şi ajunge la punctul unde poteca spre Mălăieşti se împarte în 2: varianta de iarnă coboară prin Hornul Mare, în timp ce varianta de vară coboară în serpentine, pe versantul drept (sudic) al căldării superioare a Văii Mălăieşti până la baza Hornului Mare. Coborâm mai multe căldări și praguri și ajunge la Cabana Mălăiești, situată într-un cadru natural de excepție. În stânga, Bucşoiu, în dreapta Padina Crucii, în faţă  Hornurile Mălăieşti, - oriunde te uiţi priveliştea e de vis.

De-aici poteca coboară pe valea Mălăieşti, parcurgând alternativ zone de pădure şi 3 poieni lungi (Poiana Ferigii, Poiana Mălăieşti Izvor și Poiana Buhacu). Din loc în loc avem priveliști asupra Văii Mălăieşti şi a Postăvarului. Urmăm drumul forestier circa 8-9 km pe Valea Ghimbavului (Pârâului Mare), până în Râşnov.

Observații

Inaccesibil iarna pe segmentele Sinaia - Piatra Arsă și hotel Peştera - Cabana Omu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sinaia - Cabana Omu - Râşnov în Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Bucegi-Leaota este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră