Touristik Label - 313MN12: Stâna de Vale-Şaua Bohodei-Şaua Vărăşoaia

Magistrala Stâna de Vale - Padiș, prin Şaua Bohodei
Traseul 12 Bandă Roșie este traseul de tip magistrală ce leagă două baze turistice importante din Munții Apuseni, respectiv Stâna de Vale de Padiş, pe un traseu cu privelişti largi asupra întregului sector vestic al Munţilor Apuseni. Se poate alege o combinație cu “Circuitul Custurilor” (CG) - vizitând astfel Stâncile lui Hercule și Vârful Custurii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
14,06km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
801m
Coborâre
559m
Vârf
1651m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu tip magistrală care face legătura între Stâna de Vale şi Padiş din Munţii Bihor. Din acest traseu se desprind traseele 15 CG, 20 TA, 21 TA, 22 BA, 23 TG. Plecăm din Stâna de Vale şi ne îndreptăm spre Izvorul Minunilor, pe un drum forestier, la început asfaltat. După aproximativ 2 km, patru indicatoare ne arată o scurtătură pe o potecă lată, uşor de urmărit în urcuş prin pădure. La ieşirea din pădure întâlnim din nou drumul, care-şi continuă parcursul spre Valea Drăganului. Ghidaţi de un indicator cotim dreapta (S) pe un drumeag mai rău şi continuăm să urcăm. Trecem pe lângă o stână mare, tip saivan. Ajungem la un indicator, care ne îndrumă să ocolim în coborâre uşoară Vârful Poienii, folosind un drum tăiat în coasta muntelui, prin dreapta (SV). Coborâm în Şaua Bohodei, unde întâlnim traseele 15 CG, 20 TA şi 21 TA. În faţă, spre sud se înalţă Vârful Bohodei, stâncos la vest. Noi îl ocolim prin stânga (E) pe un drum uneori uşor de parcurs, alteori plin de bolovani. Nu avem diferenţe mari de nivel, aşa că în scurt timp ajungem la Izvorul Fântâna Rece. De aici marcajele sunt mai şterse şi apar în plus marcajele vechi CR, CA, PR. În ocolirea următorul vârf (Cârligatele) marcajul alege vremelnic o potecă în locul drumului. Ajungem în Şaua Cumpănăţelul, de unde ni se alătură traseul 1 BA care vine de la Cabana Vlădeasa. Coborâm pe drumul de tractor întâi pe o serpentină, apoi pe o culme largă. Pe acest tronson sunt montaţi o mulţime de stâlpi cu marcaje. După ce lăsăm pe stânga (V) o stână părăsită, marcajul părăseşte pentru scurt timp drumul urmând o scurtătură prin pădure. Coborâm până la un pârâu, apoi urcăm uşor într-un mic pas. Din nou coborâm şi ni se alătură traseul 16 BG, acum fiind prezente toate cele trei culori în marcaje. Drumul dă ocol unei frumoase poieni, atât de specifice zonei Padiş. La un cot al drumului întâlnim ramificaţia PR spre Cheile Someşului Cald, de unde drumul este accesibil pentru orice tip de maşină. Ajungem la Şaua Vărăşoaia (unde se află mai multe căbănuţe şi case de vară) şi poposim la cabana cu acelaşi nume.

Etape

Stâna de Vale-sub Vârful Poienii-Şaua Bohodei-Izvorul Fântâna Rece-Şaua Cumpănăţelu-Şaua Vărăşoaia

Descriere

Traseul 12 BR este magistrală de legătură între Stațiunea turistică Stâna de Vale și Platoul Carstic Padiș din Munții Bihor, un drum de creastă ce oferă privelişti largi asupra întregului sector vestic al Munţilor Apuseni. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție de cca. 5 - 6 h, potrivit drumeților cu experiență montană și cu abilităţi de orientare, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Stațiunea Stâna de Vale (1100 m alt), poziționată în inima munților, în apropierea Parcului Natural Apuseni este o importantă bază turistică, punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă. Loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni, stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m. 

În apropiere se află diferite obiective de interes, cum sunt cascada Moara Dracului și Vârful Buteasa, cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Laia Mare (Miss), Cascada Vălu Miresei din V. Iadului, Rezervația Valea Iadei, Cascada Iadolina și Coada Lacului Leșu, Munții Iadei și cascada Runcului, micul Lac de Acumulare Cârligate, tărâmul Cascadelor Vicinale și Vf. Aria Vulturilor, Izvorul Minunilor, “Circuitul Custurilor”, vârful Poienii și Stâncile lui Hercule, Cetatea Bohodeiului și cascada Săritoarea Bohodei, Vf Cârligatele și V. Drăganului ș.a

Din Stâna de Vale, trecem pe lângă Izvorul Minunilor pe un drum forestier la început asfaltat, apoi luăm direcția spre Vârful Poienii, folosind mai multe drumuri și poteci late care conduc la o stână mare, de tip saivan. Continuăm pe curba de nivel, după care urcăm pe creastă, ocolim vârful Poienii și coborâm în șaua Bohodei, de unde putem reveni înapoi în stațiune pe “Circuitul Custurilor” (traseul 15). Tot din șa putem coborî la cascada Săritoarea Bohodei pe marcaj TA (traseul 20) sau putem vizita Stâncile lui Hercule (traseul 21)

Traseul BR ia direcția V spre Cetatea Bohodeiului și Vârful stâncos Bohodei, care se ocolesc prin stânga, pe un drum de care, apoi ajungem în scurt timp la Izvorul Fântâna Rece. Cu puțin înainte de a ajunge la izvor, întâlnim marcajul BA spre rezervația Piatra Bulzului (traseul 22). Următorul sector de traseu necesită atenție, deoarece marcajele sunt mai şterse şi apar în plus marcajele vechi CR, CA, PR, care ne pot încurca.

După ce trecem pe sub Vf. Cârligatele pe potecă, ajungem în Șaua Cumpănățelul, un important nod de drumuri turistice, unde ni se alătură traseul 1 BA (magistrala Vlădeasa - Padiș), care vine de la Piatra Tâlharului. Împreună cu acesta străbatem un tronson bine marcat pe drumul ce coboară la vârful Piatra Arsă și Poiana Vărășoaia, unde se află și Cabana Vărășoaia. Sub Vf. Vărășoaia, ni se alătură și traseul 16 BG (magistrala St. de Vale - Padiș, prin Piatra Tâlharului), astfel că acum suntem ghidați de toate cele trei culori de marcaje de creastă. 

Drumul dă ocol unei frumoase poieni, atât de specifice zonei Padiş, iar la un cot, întâlnim marcajul PR al Circuitului Cheilor Someșului Cald (traseul 23 MN Bihor) alături de care ajungem în Şaua Vărăşoaia, o altă importantă bază turistică, cu mai multe căbănuţe şi case de vară, situată pe Platoul Carstic Padiș, în Munții Bihor.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stâna de Vale-Şaua Bohodei-Şaua Vărăşoaia în Bihor, Vlădeasa este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră