Traseul 12 BR este magistrală de legătură între Stațiunea turistică Stâna de Vale și Platoul Carstic Padiș din Munții Bihor, un drum de creastă ce oferă privelişti largi asupra întregului sector vestic al Munţilor Apuseni. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție de cca. 5 - 6 h, potrivit drumeților cu experiență montană și cu abilităţi de orientare, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.
Stațiunea Stâna de Vale (1100 m alt), poziționată în inima munților, în apropierea Parcului Natural Apuseni este o importantă bază turistică, punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă. Loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni, stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m.
În apropiere se află diferite obiective de interes, cum sunt cascada Moara Dracului și Vârful Buteasa, cascada Săritoarea Ieduțului, Cascada Laia Mare (Miss), Cascada Vălu Miresei din V. Iadului, Rezervația Valea Iadei, Cascada Iadolina și Coada Lacului Leșu, Munții Iadei și cascada Runcului, micul Lac de Acumulare Cârligate, tărâmul Cascadelor Vicinale și Vf. Aria Vulturilor, Izvorul Minunilor, “Circuitul Custurilor”, vârful Poienii și Stâncile lui Hercule, Cetatea Bohodeiului și cascada Săritoarea Bohodei, Vf Cârligatele și V. Drăganului ș.a
Din Stâna de Vale, trecem pe lângă Izvorul Minunilor pe un drum forestier la început asfaltat, apoi luăm direcția spre Vârful Poienii, folosind mai multe drumuri și poteci late care conduc la o stână mare, de tip saivan. Continuăm pe curba de nivel, după care urcăm pe creastă, ocolim vârful Poienii și coborâm în șaua Bohodei, de unde putem reveni înapoi în stațiune pe “Circuitul Custurilor” (traseul 15). Tot din șa putem coborî la cascada Săritoarea Bohodei pe marcaj TA (traseul 20) sau putem vizita Stâncile lui Hercule (traseul 21)
Traseul BR ia direcția V spre Cetatea Bohodeiului și Vârful stâncos Bohodei, care se ocolesc prin stânga, pe un drum de care, apoi ajungem în scurt timp la Izvorul Fântâna Rece. Cu puțin înainte de a ajunge la izvor, întâlnim marcajul BA spre rezervația Piatra Bulzului (traseul 22). Următorul sector de traseu necesită atenție, deoarece marcajele sunt mai şterse şi apar în plus marcajele vechi CR, CA, PR, care ne pot încurca.
După ce trecem pe sub Vf. Cârligatele pe potecă, ajungem în Șaua Cumpănățelul, un important nod de drumuri turistice, unde ni se alătură traseul 1 BA (magistrala Vlădeasa - Padiș), care vine de la Piatra Tâlharului. Împreună cu acesta străbatem un tronson bine marcat pe drumul ce coboară la vârful Piatra Arsă și Poiana Vărășoaia, unde se află și Cabana Vărășoaia. Sub Vf. Vărășoaia, ni se alătură și traseul 16 BG (magistrala St. de Vale - Padiș, prin Piatra Tâlharului), astfel că acum suntem ghidați de toate cele trei culori de marcaje de creastă.
Drumul dă ocol unei frumoase poieni, atât de specifice zonei Padiş, iar la un cot, întâlnim marcajul PR al Circuitului Cheilor Someșului Cald (traseul 23 MN Bihor) alături de care ajungem în Şaua Vărăşoaia, o altă importantă bază turistică, cu mai multe căbănuţe şi case de vară, situată pe Platoul Carstic Padiș, în Munții Bihor.
Comentarii