Touristik Label - 3 Stațiunea Păltiniș - Șaua Bătrâna - Vârful Cindrel

0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,40km
Durată
4:30-5:30h
Urcare
940m
Coborâre
130m
Vârf
2244m

Tabs

Indicaţii de orientare

Se pleacă de la Salvamont Păltiniș (alt. 1.442m) pe drumul care urcă spre pârtiile Oncești. După 250-400m se face dreapta spre sud pe marcaj Cruce Roșie, iar după o scurtă distanță intrăm în Poiana Găujoara, o pădure de conifere de unde începe o urcare lină și accesibilă. La ieșirea din poiană, traseul continuă cu o urcare mai susținută, de aprox. 150m diferență de nivel. După porțiunea mai solicitantă mergem încă puțin pe un traseu relativ plat și ieșim la Șaua Bătrâna (alt. 1.865m) în traseul de creastă.

De aici vom face dreapta spre sud-vest pe marcaj Bandă Roșie, urmând acest marcaj până pe Vârful Cindrel. Imediat după intrarea în traseul de creastă începe o porțiune relativ plată, urmată de două urcușuri ușoare ce trec prin Șaua Rozdești (alt. 1.817m), respectiv peste Vârful Rozdești (alt. 1.951m). Urmează o coborâre lină prin Șaua Șerbănei (alt. 1.885m), unde trebuie să fim atenți la indicatoare și să facem dreapta, ținând în continuare marcajul Bandă Roșie.

Atenție, dacă mergem tot înainte în loc să facem dreapta, vom intra pe marcaj Punct Roșu, care ne va scoate la refugiul Cânaia !

Imediat după Șaua Șerbănei începe o urcare ușoară care se termină sub Vârful Niculești (alt. 2.035m), urmând apoi a coborî spre Șaua Niculești (alt. 1.985m). De aici ajungem în scurt timp în Șaua Cânaia (alt. 2.025m), de unde mai facem 30-40min până pe Vârful Cindrel. Urmează două urcușuri moderate, trecând prin Șaua Cindrel (alt. 2.125m). După cea de a doua urcare ieșim chiar sub vârf, pe Platoul Diavolului, de la marginea căruia vom avea o imagine frumoasă spre nord-vest asupra Lacului Iezerul Mare (alt. 1.998m). De aici va fi o formalitate să ajungem până la stâlpul care confirmă că am ajuns pe Vârful Cindrel (2.244m).

Etape

1. Stațiunea Păltiniș - Poiana Găujoara - Șaua Bătrâna, marcaj Cruce Roșie, durată 1h30min - 2h.

(se face dreapta pe traseul de creastă, urmărind în continuare marcajul Bandă Roșie)

2. Șaua Bătrâna - Șaua Șerbănei, marcaj Bandă Roșie, durată 1h - 1h30min.

(se face dreapta, ținând mai departe marcajul Bandă Roșie)

3. Șaua Șerbănei - Șaua Cânaia - Vârful Cindrel, marcaj Bandă Roșie, durată 1h30min - 2h.

Observații

- surse de apă: în Poiana Găujoara și după Șaua Bătrâna.

- dificultate tehnică: nu există; traseul poate fi practicat si iarna fără colțari și/sau pioleți.

- dificultate fizică: mediu spre dificil, prin prisma distanței (15,4km) și a diferenței de nivel (930m).

- stâne/câini agresivi: nu există.

- starea marcajelor: foarte bună, există inclusiv indicatoare acolo unde este nevoie, însă iarna pe creastă orientarea va fi problematică având în vedere că marcajul este acoperit de zăpadă, fără să existe stâlpi pentru orientare.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stațiunea Păltiniș - Șaua Bătrâna - Vârful Cindrel în Sibiu, Cindrel este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră